Därför blev Sirius topplag direkt

Norrettans IK Sirius gjorde ett rejält intryck i årets seriespel. Som nykomling tog Uppsala-laget för sig och satte sig i rejäl respekt bland övriga lag men att Sirius skulle knipa en imponerande andraplats i Norrettan var det nog ingen som trodde på, allra minst de som stod närmast. Vad är hemligheten med framgångarna?

IK Sirius har blivit den samlande kraften för Damfotbollen i Uppland. 2010 drog sig Danmarks IF ur Norrettan på grund av dålig ekonomi. Föreningen började då samtala med Sirius, som tidigare inte haft ett damlag, om ett samarbete. När Sirius väl var redo för sin första säsong i Norrettan hette laget bara Sirius. Men många spelare fanns kvar från tiden i Danmarks IF. Med detta i bakhuvudet förstår man att det inte är ett lag helt utan rutin som skördade framgångar det gångna säsongen.
– Det är jobb i två år som ligger bakom där vi är idag. Många av tjejerna har spelat med Danmark tidigare på den här nivån och fick, så att säga, börja om lite i tvåan, vinna matcher och få bra självförtroende. Vi har haft en bra grupp, spelarna är otroligt ambitiösa och många har utvecklats väl, berättar tränaren Mats Wolgers in en intervju i Marta Fotbollsmagasin nr 5 som kommer ut V 50.
mwolgers200.jpg
Sedan Bälinge IF trillade ur Damallsvenskan efter säsongen 2005 har Uppsala saknat ett damlag i högsta serien, ett damlag som det snackas om och händer saker kring.
– Jag tror det är viktigt för Uppsala och Uppland att ha ett elitlag, i Damallsvenskan eller Elitettan betyder mindre. Det viktiga är att någon går före och verkligen satsar på damsidan, understryker Mats Wolgers.

Det uppstod ett vacuum när Bälinge IF försvann från eliten. Sirius som storklubb nämndes redan då som lämplig att ta hand om damfotbollen i Uppsala, men tiden var inte den rätta och kallsinnet segrade. Tiderna förändras.

Topplacering i sikte
IK Sirius satsning på damfotboll kan man väl säga har gått hem. Hur gick tongångarna under det här året året när ni överraskade med era framgångar i Norrettan?
– Vi överträffade väl allas förväntningar och det är klart motiverande för alla i organisationen som lagt ner så mycket på att göra IK Sirius till en komplett klubb, där nu även damfotboll finns med på programmet. Vår ambition är att skapa ett elitlag även på damsidan och det är förstås inspirerande att se att en klubb som är målmedveten kan göra det på en relativt kort tid, säger klubbens informationsansvarige Mats Karlström, till damfotboll.com.

Det innebär kanske att ni inte sänker ambitionsnivån i Damettan utan höjer den?
– Beredskapen i motståndarlagen höjs säkert nästa år, nu vet de flesta att man inte ska underskatta Sirius. Vi har ett bra lag som är under utveckling och med tanke på hur det såg ut i år så har vi satt som mål att ligga högt upp även nästa säsong.

Häromdagen skrev talangen Marija Banusic på för Kristianstads DFF. Är det en missräkning att ni tappade henne till en storklubb?
– Marija är en bra spelare som säkert mår bra av ytterligare konkurrens för att utvecklas. Jag önskar henne allt gott, det är inget snack om något annat. En av lagets styrkor är annars att vi har haft en väldigt bred trupp, inte varit beroende av att endast någon enskild måste leverera och här kan vi förlita oss på att i Marijas frånvaro kommer någon annan att kliva fram och leverera.

Uppsala-laget siktar nu in sig på ett år i nya Damettan och vi frågar Mats Karlström om hur det kändes att vara så nära att nå damallsvensk plats.
– Just i den stunden när det stod klart att vi missat att gå upp var det oerhört tungt. Men efter en tid har vi nu slickat såren och ställt in fokus på att spela i den nya intressanta Damettan och vill jag tillägga, med höga ambitioner om att slåss om en topplacering.

Taggar: