Landslaget en chockartad upplevelse

Carina Holmberg. Så hette skrällen i Pia Sundhages senaste landslagstrupp. Den trupp som för några veckor sedan samlades på Bosön och testade fysvärden och lirade fotboll. 29 år är ingen ålder i vanliga fall. Men som debutant i landslaget är det inte en speciellt vanlig ålder. Men Holmberg, som under de senaste säsongerna lirat i division ett med Sunnanå SK, var just 29 år när Pia Sundhage ringde upp henne.

– Jag fick ett samtal från Pia. Då var jag lite i chock. Jag hade inte en tanke på landslaget och var inte beredd på det. Det var ju givetvis jätteroligt, men samtidigt blev jag ju chockad, säger Holmberg om det oväntade samtalet från Sveriges förbundskapten.
– Det var kul. Vi hade fystester och spelade en internmatch, allt kändes väldigt roligt och spännande. Det är alltid roligt att att bli uttagen i landslaget, säger Holmberg och vi skrattar lite åt det.

Hon säger ”alltid roligt att bli uttagen i landslaget” som om det vore något hon fått uppleva ofta. Men så är inte fallet. Holmberg har inte tagit vägen via U-landslag in i landslaget, hon har således ingen direkt vana runt att bli uttagen i landslaget.
– Men, jag kan föreställa mig att man alltid tycker det är roligt, säger Holmberg med ett skratt.
Att bli uttagen i Sundhages landslagstrupp må ha kommit som en överraskning för Holmberg. Men hon ser det ändock som ett kvitto på att hon gjort en bra säsog.
– Ja, det var en överraskning. Men det är väl ett kvitto på att det gått bra? Det är roligt att bli upptäckt. Och sen att få se hur de i landslaget gör, det är inspirerande.
carnaholmberg200.jpg

Trots att Carina fick utmärkelsen "Åretts "Ebba"( bästa spelare i Norrettan) för sin fina säsong 2012 är det nog inte många som har koll på Holmbergs prestationer i klubblaget. Troligen för att Holmberg och Sunnanå haft en mer tillbakadragen roll i den svenska damfotbollen på senare år. Laget har harvat i Norrettan de senaste säsongerna. Med målet att gå upp i damallsvenskan igen. Förra året kom de till korta, men i år fick de allt att stämma.
Sunnanå vann Norrettan och lyckades sedan vinna de efterföljande kvalet. Nu är Skellefteålaget redo för damallsvenskan. Carina Holmberg har just skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med laget. Men Holmberg är, trots landslagsplatsen, inte orolig över att få för mycket press på sig under kommande säsong.
– Nej, det har jag inte ens tänkt på. Jag kan bara göra mitt bästa och inte fokusera för mycket på det, om jag går runt och tänker på det kanske det låser sig.

Sunnanå SK har spelat många säsonger i damallsvenskan. Laget vann SM-guld 1980 och 1982. Nu är den klassiska klubben tillbaka i landets högsta serie. Vi frågade Holmberg vad som krävs för att laget inte ska trilla ur serien.
– Vi har en bred trupp, men vi behöver nog ännu fler spelare. Rutin från damallsvenskan har vi ganska mycket av. Vi är ju en klubb som ska spela i högsta serien.

AttachmentSize
carnaholmberg200.jpg44.97 KB