Tredje korsbandsskadan avskräcker inte Lisa

Malmöspelaren Lisa Ek tillhör en skara av hela 18 spelare i Damallsvenskan som korsbandsskadades under säsongen 2012. Under 2012 var det tre spelare som drabbades för tredje gången i sin karriär av en korsbandsskada, medan ytterligare två drabbades för andra gången. Lisa tillhör kategorien som skadats hela tre gånger. Trots det är siktet inställt på comeback.
Korsbandsskadade Lisa Ek siktar på comeback nästa år. Foto: Anette Börjesson

Damfotboll.com träffade Lisa och pratade om skadan, framtiden samt inte minst sammanslagningen med FC Rosengård.
Efter sju år i Kopparbergs/Göteborg FC beslöt Lisa Ek sig för att det behövdes en förändring. Hon lämnade klubben för LdB FC Malmö mitt i sommaren men höstsäsongen blev kort då Lisa skadade korsbandet på sista träningen före Champions League-matchen i Ungern mot MTK.

Knäskadan kom förstås som en chock även om Lisa har upplevt detta tidigare:
– Ja, detta är min tredje korsbandsskada. 2010 drog jag det högra. Denna gång gick mitt vänstra korsband är av, samma knä som jag skadade för elva år sedan.

Vad är värst vi själva skadeögonblicket? Skadan i sig eller vissheten av att nu kan man inte lira på flera månader och en lång period av rehab tar över?
– Klart man blir lite knäckt men samtidigt så triggas jag av en sån här motgång. Jag kan gå igång på det och se det som en utmaning där jag kan lära mig nya grejor hela tiden. Jag ser det som en chans att lära sig nya saker om sig själv hela tiden, vad ska man annars hitta på liksom?

Du opererades i november. Hur ser du på chanserna att komma tillbaka och spela fotboll i Damallsvenskan för LdB FC Malmö igen?
– Jag ser mig själv ute på träningsplan med boll i slutet av april. Jag måste ha ett mål för att hålla mig motiverad en del tänker annorlunda och vill inte sätta upp något tidsbestämt mål. Andra saker som gör mig motiverad är att lära sig nytt av rehabträningen hela tiden. Jag ser den som en chans att förbättra mig i små saker hela tiden. Till exempel förbättrar jag mig hela tiden med att sittandes kicka med bollen, gör lätt 100 nu med högerbenet, bra för självförtroendet om inte annat, skrattar Lisa.

Du var på plats när LdB FC Malmö och FC Rosengård deklarerade samgående i en presskonferens. Hur var din reaktion till samgåendet?
– Strax innan blev vi spelare kallade till ett telefonmöte med klubben och det är klart att man satte igång att börja fundera över vad det gällde. Aldrig kunde jag förutse detta scenario men för mig känns det som världens grej och otroligt inspirerande. Tänk att få dela med sig av sina kunskaper till en massa unga tjejer, att få visa dem att den dröm jag hade en gång att bli proffs också kan bli verklighet för dem en dag.

Lisa påminner oss samtidigt om att hennes proffsdröm inte sågs som verklighetsfrankrad av många.
– Nej, det vara bara några få som trodde på mig och min dröm, det flesta skrattade åt mig när jag berättade. Så tack alla ni som trodde på mig, nu ska med glädje hjälpa andra att förverkliga sina proffsdrömmar. Jag tror att det finns många bollsäkra tjejer här i Rosengård som kan gå långt om de bara vågar följa sin dröm, säger den spelskickliga mittfältaren som är fast besluten att ta sig tillbaka i spel.
– Jag har gjort det förut och jag ska göra det igen, säger Lisa avslutningsvis.