Mittbacksklippan mer taggad än någonsin

Charlotte Rohlin fick sin säsong spolierad ifjol när hon blev korsbandsskadad. Inget ont som inte har något gott med sig är väl ett bra ordspråk i det här fallet. För om allt går bra satsar Rohlin på att hinna spela sig i form och ge konkurrenterna en match om en plats i landslagets mittförsvar.
Charlotte Rohlin siktar på comeback, både i Linköping och i landslaget. Foto: Urszula Striner

Just nu är Charlotte Rohlin i gång med lätta boll– och löpövningar tillsammans med sina lagkamrater i Linköping, närkamperna får vänta ett tag till. Ett Linköpings FC som hade en minst sagt svajig säsong trots att laget såg slagkraftigt ut på papperet. Det var inte förrän efter OS som LFC fick fart under galoscherna. Efter 1-1 mot Kristianstad borta i den 16:e omgången förlorades i inte en enda match de resterande sex omgångarna. De sköna 18 poängen förde Linköpings FC upp till en tredjeplats och ”lilla silvret” som medaljen kallas.

En ny tränare Martin Sjögren kom in efter en turbulent vår, var han den stora skillnaden för att laget gick ifrån att spela svagt och se närmast harmlöst ut till att bli ett riktigt vinnarlag?
– Vi hade en jobbig vår. Flera nya spelare, starka personligheter kom och det är klart när det inte börjar som man trott att det skall utan vi får bakslag på bakslag så är det lätt att oron sprider sig. Inga poäng och flera spelare skadade, däribland jag själv då får man det tufft. Det är svårt att sätta fingret på det och jag kan förstå att det är svårt att begripa men när inget klaffar blir det oroligt i en trupp helt enkelt.

Med Malmös förre guldtränare kom poängen och lugnet
Tränare fick lämna och i slutet av juli tillträdde Martin Sjögren, tidigare guldtränare i LdB FC Malmö tillsammans Christian Andersson som blev kvar medan Denise Reddy fick lämna . Det visade sig ganska omgående ge resultat då man från omgång 11 till omgång 22 plockade hela 26 poäng. Jämför det med vårens blygsamma 13 poäng. Vari ligger skillnaden mellan våren och på hösten?
– Med Martin kändes det som att lugnet kom. Han är bestämd och fordrande i sitt ledarskap men samtidigt sprider han lugn. Han kräver mycket och är ärlig mot oss, kommer med kritik när det är befogat och beröm när det är läge. Samtidigt är det förstås så att truppen samlade ihop sig och ville visa att de kunde bättre och det bevisades med råge tycker jag. Det var med tanke på den kommande säsongen det bästa som kunde hända. Även om ett par spelare har lämnat oss, fick istället många unga talanger plats i laget, säger Charlotte som också tillägger att truppen onekligen ser spännande ut och att hon ser fram emot en intressant säsong 2013.

rohlin200.jpg
Planenligt så här långt
Frågan att ställa är förstås när du själv är inne på att göra comeback?
– Jag lyssnar på kroppen men kommer inga bakslag så ligger jag helt enligt plan och då skulle jag kunna vara spelklar någon eller några matcher in i början av säsongen. Det är i alla fall ett mina mål denna säsong.
Ok, då har du fler mål för ögonen, vilka?
– Det går inte att komma ifrån att EM på hemmaplan hägrar och att jag självklart vill vara med här. Jag är så oerhört taggad och jag tänker göra allt jag kan för att det ska bli verklighet. En bra vår och att jag hittar tillbaka till min tidigare fina form hoppas jag ska räcka för att vår nya förbundskapten ska lägga märke till mig, säger Charlotte.

EM en utmaning att älska
Under tiden du varit skadad har landslaget fått en ny förbundskapten, några tankar kring henne?
– Jag känner inte Pia men har ju sett och hört henne i media och i samband med matcher mot USA. Hon verkar vara en stor inspiratör och jag skulle gärna vara en pusselbit i hennes lag. Vad jag förstår har alla fått lite press på sig nu. Pia visar tydligt att även yngre är på tapeten och det får nog många att inte ta en plats för given utan höjer sig ett snäpp för att visa att dom hör hemma i truppen.
Alla skriver och tongångarna känns mer eller mindre som om man tar för givet att Sverige ska spela om EM-guld i sommar. Tror du att det kan bli för stort tryck på landslagsspelarna?
– Självklart höjs förväntningar med en populär och framgångsrik ny förbundskapten men de mest rutinerade spelarna är väl medvetna om situationen, de vet vad de kan och vad som krävs för att prestera. Jag tror att det kan bli en tuff press och att det kan komma att skrivas fiasko om landslaget inte lyckas, men vi får väl hoppas att laget hinner spela ihop sig så som Pia vill. Sverige står sig väl i konkurrensen men det gäller att få ihop alla bitar fram till EM där vi ställs mot motståndare som också vill göra sitt livs turnering. Det kommer att bli tufft, men det är också en utmaning att älska, säger Charlotte avslutningsvis.

AttachmentSize
rohlin200.jpg87.88 KB
Boose 2013-01-24 07:41

Frisk , så är hon väl den mest givne i Sveriges landslag, i dom sista 2 mästerskapen har hon varit helt outstanding tycker jag !

Filip Oskarsson 2013-01-24 22:39

Med risk för att uppfattas som petig. Matchen i den 16:e omgången mot Kristianstad spelade LFC hemma på folkungavallen.