Litet genombrott för Olivia Schough

Olivia Schough, Kopparbergs/Göteborg, fick förnyat förtroende av förbundskapten Pia Sundhage som på tisdagen tog ut den nedbantade trupp som samlas för träningsläger på Bosön i februari.
Olivia Schough tar sats mot nya utmaningar 2013. Foto: Per Montini

En lätt förkyld Olivia beskriver känslan.
– Jag som inte tyckte att jag fick ut mitt bästa under förra lägret och så kommer jag med igen. Det svårt att fatta samtidigt som jag är himla glad, säger hon i telefon.

Olivia är lätt förkyld och var inte vara med i den träningsmatch som hennes Kopparbergs/Göteborg spelade mot Elitettans Hovås/Billdal på tisdagskvällen. Ifjol spelade du 21 matcher varav 9 från start och i 12 blev det inhopp. Stämmer det att du var på väg att byta klubb i vintras?
– Jodå, jag kände att jag fastnat lite och inte fick den speltid jag behöver för att min utveckling skulle gå åt rätt håll. Jag hade kontakt med ett par klubbar, bland annat Umeå IK. Men ett par samtal med vår tränare Torbjörn och några ifrån styrelsen fick mig att stanna och idag ser jag nya möjligheter och är glad för mitt beslut.

Under hösten bäddade en skada på Sara Lindén och Linnea Liljegärds flytt till Ryssland för mer speltid och den tog du vara på. Man kan väl ändå säga att du fick ett litet genombrott i Göteborg under hösten?
– Jag fick mer speltid och i oktober när vi spelade Champions League mot serbiska FK Spartak Subotica gjorde jag två mål, mina första i Champions League någonsin. Jag spelade på topp ihop med Christen Press och det kändes som att vi hittade varandra bra. Sen i kvartsfinalen mot Fortuna Hjörring gjorde jag ytterligare ett, vi vann hemmamatchen med 3-2 och om jag ska vara ärlig hade man hjärtat i halsgropen efteråt. Vår ledning med 2-0 och 3-1 kändes inte stabil och vi ska vara glada att Kristin Hammarström storspelade i målet för Fortuna var riktigt bra i andra halvlek. Nu vann vi med 3-2 och är klara för semifinal mot franska Juvisy. En match som jag ser fram emot i mitten av mars.

Christen Press har lämnat och du får en ny anfallskompis, Jessica Landström. Känns det som en spelare du kommer att ”klicka” med på plan?
– Jessica är skicklig och av det lilla vi tränat tillsammans hittills så tror jag att vi kan komplettera varandra bra. Henne kan jag lära mig mycket av, hon har rutin både från internationellt spel på klubb- och landslagsnivå.
olivias3topppm.jpg
Du har onekligen en spännande försäsong framför dig för direkt efter att du varit på träningsläger med landslaget åker du på att nytt med klubblaget. Ni ska till USA med Kopparbergs/Göteborg, har du varit där förut?
– Nej, det blir första gången och det känns hur häftigt som helst att man får vara med och uppleva sådant här. Vi ska vara borta i 10 dagar. Vi bor i Newport, den plats som vår back Camille Levi, kommer ifrån. Hennes kontakter där har hjälpt oss att fixa allt på plats. Vi ska spela en träningsmatch mot ett P16-lag och en mot ett tjejlag ifrån något universitet jag inte kommer ihåg namnet på. Sen en kul grej, vi ska flyga till Las Vegas och ha en övernattning där. Hur kul blir inte det, säger Olivia.

Hon är en tjej som har lätt att skratta, delar gärna med sig av sitt goda humör och sjunger en sång om andan faller på. Det blev visst ett spontant uppträdande på förra lägret?
– Det stämmer. När Louise Hoffsten hade spelat färdigt för oss och lämnat lokalen så stod ju mickarna kvar. Jag fick låna en gitarr och drog en låten, Not ready to make nice med Dixie Chicks för tjejerna, säger Olivia som tillsammans med sin syster Lydia gjorde en musikvideo för att peppa damlandslaget inför OS. Låten är en cover på Ivi Adamous schlagerdänga ”La La Love”, texten har Olivia och Lydia gjort själva och videon har de gjort tillsammans med kompisarna Joacim Carlsson och Carl-Oskar Andersson.
I dagsläget har den över 20.000 lyssningar på You Tube. Har ni missat den kan ni gå in på vår web-TV och se och höra den igen.

Kanske kan bli läge för en ny framöver?
– Inte helt omöjligt skrattar Olivia.

** Foto lilla bilden: Per Montini**

AttachmentSize
olivias3topppm.jpg133.84 KB
Mark 2013-01-30 14:26

"Heja Olivia."