Framåt för Nilla när hon steg tillbaka i laget

Nilla Fischers första säsong i Linköpings FC kan liknas vid en berg- och dalbana. Först gick det upp för laget i några matcher sen blev det en rejäl nedförsbacke och därefter, någonstans efter sommaruppehållet började laget sin klättring. På det personliga planet var det inte heller helt enkelt för Nilla att gå från en invand miljö till en helt ny.
Nilla Fischer jagar en plats i EM-truppen. Foto: Fredrik Hasselgren

– Det var många nya spelare på en gång i laget och allt var nytt för mig. Det är bara att konstatera att det tar längre tid än man tror att spela ihop ett lag. Det är många olika personligheter med olika erfarenheter fotbollsmässigt som ska fogas samman och i början av säsongen gick det trögt. Vi förstod inte varandra och det dröjde länge innan allt klaffade.

Du fick själv göra en rockad när mittbacksankaret Charlotte Rohlin blev korsbandsskadad. En position som det från flera håll snackats om att den skulle vara som klippt och skuren för dig. Hur utvecklade det sig för dig?
– Jo, det är en position som jag känner passar mig ganska bra. Jag klev ner som mittback i klubblaget strax före OS och spelade sedan där hela säsongen och ser väl det som en position jag kommer att vara kvar på en bra bit under den kommande säsongen också, kanske blir det så att jag blir kvar där, vi får se.

Det är förstås litet skillnad mot att spela mittfältare men ändå, om man är klok finns ju utrymme att följa med upp i anfall också, det gillar du som brukar vara en pålitlig målgörare i landslaget. Vad skulle du säga har varit svårast med positionsbytet?
– Det är en utmaning eftersom spelet är annorlunda, det mesta har man framför sig och man har små marginaler bakåt. Det gäller att ha hög koncentration och jobba som en enhet där bak, att ställa motståndarna offside måste jag jobba lite med, skrattar Nilla och menar att det inte är helt enkelt att synka egna backlinjen när det gäller den biten.

Nu har ni fått en ny förbundskapten i Pia Sundhage. Hur är ditt första intryck av henne?
– Pia är en pionjär inom damfotbollen och har utvecklats till en internationellt erkänd tränare. Hon driver på med sitt engagemang, får alla att känna sig delaktiga och vi får en hög intensitet i det vi gör på våra träningar.

Påverkar hon dig i ditt val av position att spela på?
– Valet är väl mitt eget men det känns som om jag vill konkurrera om en mittbacksplats och tänker jobba på det för att komma med till EM.

nillaf200-fh.jpgDu har dragits med lite skador av och till. Är det något som bekymrar dig i dagsläget?
– Lite problematiskt är det allt nu när man blivit lite äldre också. Man får ge det tid att läka och inte gå på för fort. Ifjol bråkade en sätesmuskel av och till men den är det koll på nu. På Bosön fick jag en liten bristning högt upp på framsida låret och det känns förstås irriterande så här i en uppbyggnadsfas. Men jag har bestämt mig att nu ska det läka ut innan jag går igång igen för jag vill inte riskera något inför den förestående mycket viktiga säsongen.

Du tänker förstås på EM på hemmaplan?
– Damallsvenskan är viktig och det är en lång serie av matcher. Ett EM på hemmaplan får du troligen bara uppleva en gång och det är klart att jag kommer att göra allt för att bli i så bra form jag kan för att ta en plats i den truppen, säger Nilla avslutningsvis.