Förlust i Sirius hemmapremiär

Ik Sirius säsongsstart på hemmaplan slutade med förlust mot ett kliniskt effektivt Åland United. Men utgången var långt ifrån säker. IK Sirius pressade besökarna, ett av Finlands bästa damlag, rejält vid flera tillfällen.
Sirius Ida Norström i kamp om bollen. Foto: Peter Bohlin, PEBO-foto

Åland United slutade tvåa i förra årets högstaliga i Finland och med en rivstart av matchen visade de varför. Sirius damer hade knappt hunnit i skorna när Åland fick till en halvchans som omedelbart följdes upp av ett mål av amerikanskan Janelle Cordia som under hela första halvlek var ett orosmoln för hemmaförsvaret.

Bara några minuter senare blev det full kalabalik i Ålands försvar när deras målvakt stack i väg långt ut på planen och blev ordentligt överspelad. Trots att flera Siriusspelare var på bollen blev det ingen riktig träff utan Ålands försvar kunde till slut städa bort bollen.

Spelet lugnade därefter ner sig och de två lagen tog ut varandra ganska effektivt. Hemmaförsvaret tog hand om de få åländska uppstickarna och anfallet skapade inte så där jättemycket framåt, och likadant såg det ut för gästerna.

Ungefär 30 minuter in i matchen var det någon som skruvade i nya proppar och spelet tog ordentlig fart. Sirius radade upp flera halvchanser som gav Åland Uniteds målvakt klara bekymmer. Några minuter från slutet kom dock en kalldusch när gästernas ettriga Janelle Cordia gav sig ut på en soloraid och stänkte in sitt andra mål bakom en chanslös Emelie Almesjö.

Andra halvlek blev ganska lik den första. Brutal rivstart av Åland United och ett par ordentliga vurpor av Ålands målvakt som Sirius anfall tyvärr inte lyckades ta vara på.
En tilltrasslad situation i 74:e minuten resulterade i en skadad Ålandsspelare och en straff för Sirius när Ingrid Wixner drogs ner av en Ålandsback. Straffen förvaltade Julia Lyckberg på bästa sätt och 1 – 2 var ett faktum!

Åtta minuter senare visade Åland United återigen prov på sin effektivitet när Juliette Kemppi tråcklade in 1 – 3 för att sex minuter senare fylla på med Åland fjärde mål för dagen, på ungefär lika många chanser.

Trots dagens förlust är Kalle Fremdling, en av Sirius damtränare, på det hela taget nöjd.
- Åland United är ett av Finlands bästa lag och vi stod bra upp mot dem, säger Kalle. Tjejerna visade bra energi på planen, vi är väl organiserade och vi gjorde en bra match även om vi skapade lite för få chanser den här gången.