Endast oavgjort för Tyresö mot starkt Umeå

Svenska mästarna Tyresö FF spelade oavgjort 1:1 mot Umeå IK. Pia Sundhage såg hennes landslagsspelare Emmelie Konradsson och Lisa Dahlkvist göra målen i en sevärt match där framför allt gästerna gav ett styrkebesked.
Caroline Graham Hansen förföljd av Ogonna Chukwudi. Foto: Rainer Fussgänger

Egentligen var två matcher inbokade på Tyresövallen. Efter matchen mot Umeå IK var ett möte med norska Arna Björnar från Bergen inplanerad, men på grund av alltför många skador i Tyresö ställdes den matchen in på fredagen. På läktaren fanns inte många åskadare i dag, men förutom den redan nämnda förbundskaptenen sågs skadade Kirsten van de Ven, Christen Press och Carola Söberg .

Umeå IK gjorde en blixtvisit i huvudstaden, man kom till Tyresövallen drygt en timme före avspark och åkte tillbaka till flyget mindre än en timme efter slutsignalen. Ändå var det ett piggt Umeå som inledde starkt och visade ingen respekt för svenska mästarna där Marta var tillbaka och norska Caroline Graham Hansen spelade på högerkanten. Graham Hansen som bar skadade Meghan Klingenbergs tröja var Norges bästa fotbollsspelare 2012 och betraktas som en av de största talangerna i norsk fotboll sedan mycket länge. Hon inledde mycket bra, visade fin teknik och är en spelare som är lika stark med båda fötterna. Ju längre matchen led desto bättre spelade dock Umeås vänsterback Elin Landström mot den unga norskan.

I den nionde matchminuten tog Umeå ledningen med 1:0 genom Emmelie Konradsson. Tre minuter senare jublade bortalaget kort efter ett skott av Jenny Hjohlman, men hennes mål dömdes bort för offside. Tyresö tog över, hade som vanligt mycket bollinnehav och kvitterade efter en halvtimme genom Lisa Dahlkvist. Nu kändes det som om hemmalaget snart skulle ta ledningen, men Malin Reuterwall och Umeås backlinje förmådde att hålla resultatet fram till halvtidsvilan.

I den andra halvleken hade Umeå mer av spelet och borde fått en straff när Jenny Hjohlmann drogs ner i den 55:e minuten. Ett par bra chanser, bl a genom Lina Hurtig visade att Umeå verkligen ville åka hem med en seger i bagaget. Laget kändes aningen vassare än Tyresö där man framför allt borde vara missnöjd med inställningen. Men fram till april och seriestarten mot just Umeå kan man nog räkna med att mästarna kommer att vara betydligt mer taggade än idag.

Umeå IK däremot ser starkt ut. Det är en bra trupp med många talangfulla unga spelare som Elin Landström, Jenny Hjohlman, Lina Hurtig och Therese Boström som alla är födda på 90-talet och mer rutinerade som Berglund, Folkesson, Chukwudi och Chikwelu. Som man presenterade sig i dag hör UIK definitivt hemma i den övre halvan av tabellen.