Pia Sundhage vald till Årets kvinna

Inför internationella kvinnodagen hyllar Expressen Årets kvinnor – de 100 kvinnor som utmärkt sig och imponerat under året som gått sedan den 8 mars 2012. Överst på listan – som Årets kvinna – återfinns fotbollslandslagets förbundskapten Pia Sundhage.
Årets Kvinna, Pia Sundhage: Foto: Fredrik Hasselgren

– Pia Sundhage är en helt underbar kvinna och ledare, säger Frida Boisen, chefredaktör för Expressens västsvenska edition GT.
– Jag är helt övertygad om att världen skulle vara en lite bättre plats om fler anammade hennes otroligt positiva ledarstil. Hon inspirerar mig enormt!
– Hon har verkligen fötterna på jorden och vingar på ryggen. Hon är en visionär som vågar gå sina egna vägar. Sen älskar jag henne lite extra för att hon inte bara är ett fotbollsgeni utan för att hon brister ut i passionerad sång i offentliga sammanhang. Det är så typiskt Pia. Att våga fånga glädjen, och dela den med andra.
Under 2012 vann Pia Sundhage sitt andra OS-guld som förbundskapten för USA och utsågs till världens bästa tränare på damsidan. I höstas flyttade hon hem till Sverige för att leda blågult. Men det är inte enbart idrottsprestationerna som ligger bakom att Pia Sundhage utses till Årets kvinna.
I motiveringen skriver Expressens krönikör Britta Svensson bland annat:
"Hon vågar kliva fram och vidga gränserna för hur en kvinna ska vara för att passa som förebild."
Pia Sundhage själv kommenterar:
– Det är en fotbollstokig kvinna som fått den här utmärkelsen. Jag ser det som ett pris till damfotbollen. Nu hoppas jag att många kommer och stöttar oss under EM i Göteborg i sommar!
Som vanligt är det Expressens krönikörer som nominerat kvinnorna på listan.

///

Dessa har tidigare utsetts till Årets kvinna
2011/12: Camilla Läckberg, författare
2010/11: Kronprinsessan Victoria
2009/10: Maria Wetterstrand, före detta partiledare Miljöpartiet
2008/09: Maud Olofsson, före detta partiledare Centerpartiet
2007/08: Elisabeth Massi Fritz, advokat

Ubbe 2013-03-07 16:20

Lite mycket fokus på förbundskaptenen.Se till att få fram ett slagkraftigt EM lag istället.Tycker att smekmånaden borde vara slut nu!