Nordiska mötet slutade med svensk knock-outseger

Målfest var ordet, sa Bull. Rappt svenskt anfallsspel, sylvasst och genomtänkt gjorde Island till statister. Första halvlek sprakade och slutresultatet blev 6-1 efter en kväll som stärker och ger goda signaler i EM-förberedelserna.
Sara Thunebro - en av fem svenska målskyttar.

- Det är jättebra att vi skapar så mycket och sätter dit bollarna idag, säger Sara Thunebro.

I rollen som vänsterback hade hon inte mycket att göra i defensiven. Island rörde sig väldigt sällan över mittlinjen och är långt ifrån mästerskapsform.

I rollen som målskytt fortsatte Thunebro däremot följetongen från jubileumslandskampen senast. Fullträff också i match nummer 101 med blågult, ett riktigt praktskott som Thora Helgadottir i det isländska målet inte var nära att nå upp till.
- Jag har inte målskytte i tankarna speciellt men jag har kommit i två bra lägen utanför straffområdet där jag inte har haft någon press på mig och kunnat dra till.

- Stolpe in istället för stolpe ut, ler hon.

Sara Thunebros mål mot Island betydde 2-0 i matchminut tolv, ingen ineffektivitet denna gång när Sverige satte full fart framåt.

Betydelsen av tidiga mål kan inte underskattas och visst infann sig ytterligare lugn och ro i speluppbyggnad och anfallsplan.

Å andra sidan var klasskillnaden påtaglig, motståndet ingen riktig värdemätare.
- Det är skönt att få till det på en gång, då behöver det inte låsa sig som det gör ibland. Men jag tycker att vi är såpass mycket bättre än Island idag så jag var övertygad om att det skulle komma iallafall, säger Sara Thunebro och går vidare med att recensera hela anfallsspelet i skarp kontrast till Kinamatchen.

- Vi spelar bättre, har mer tålamod och hittar mer spelvändningar, kommer med mer överraskande moment när vi avancerar.
Före paus nätade Sverige fyra gånger, ytterligare två baljor i andra halvlek tog målskörden till samma antal som bytena.

Island orkade med ett reduceringsmål, skärpan i straffområdet var inte den bästa när Holmfridur Magnusdottir nickade in 6-1 alldeles på sluttampen.

Där och då oroade det svenska försvarsspelet men omdömet rörigt i boxen gällde annars för händelserna på isländsk planhalva.

Sverige hade matchen helt i sin hand och byteskarusellen i andra halvlek saboterade för en gångs skull inte för offensivlustan.

Vad betyder det här för framtiden?
- Det är absolut bra för självkänslan för hela laget. Vi gör sex byten och flera unga spelare kommer in, tar för sig och gör riktigt bra inhopp.

Rufus 2013-03-09 11:38

Jag är mycket imponerad av Pia Sundhage, däremot inte av landslaget - ännu... Återstår en del att bevisa. Kanske får vi ett riktigt styrkeprov i USA-matchen?