Kosovare Asllani och Antonia Göransson på topp mot Island

Kosovare Asllani gjorde två mål och tänkte ständigt rätt i spelvalen. Antonia Göransson löpte och löpte och slutade aldrig att sticka in huvudet och utmana. Duon kunde ha delat på priset som matchens lirare men att vara inblandade i det mesta som Sverige skapade räckte gott som dagsverke.
Antonia Göranssons insats mot Island var högklassig (arkivbild)

- Det blir lite ketchupeffekt idag, säger Kosovare Asllani efter 6-1-segernöver Island.

I förhandssnacket efterlyste Pia Sundhage bland annat bättre samarbete mellan Asllani och Lotta Schelin i anfallen. Hon fick se ett fräsande formbesked från PSG-spelaren som gjorde sig spelbar och inte vek undan utan gick framåt på varje möjlighet.

Först på 1-0-målet, en påpasslig retur sedan Thora Helgadottir hindrat Antonia Göranssons skott med skospetsen.

Bakom 3-0 var Asllanis förarbete skottet som Helgadottir avvärjde men Lotta Schelin kunde hugga på.

Och vid 4-0 fanns hon återigen i hotande läge, hjälpte till med nedtagning av bollen som Marie Hammarström skickade in.
- Det var en rolig match att spela, vi forwards är mycket mer delaktiga i uppspelsfasen och Seger och Lisa (Dahlkvist) kliver mycket högre upp i plan.

- Våra yttrar är också väldigt delaktiga, allt klickade i stort sett och vi gjorde varandra bra.

Antonia Göransson stod för kantruscherna som gav ytterligare bredd till offensiven. Tysklandsproffset hade inga ord om förbättring att ta till sig då hon stod över mot Kina men var helt och hållet inne i uppgiften för dagen.

Spelsugen och löpvillig - ökade farten på få tiondelar för att ta sig förbi försvarsspelarna och nästan omöjlig att ta bollen av.

Vid 5-0 byggde hon anfallet för egen maskin, utmanade och befann sig till slut i ett läge där det bara var att titta upp och passa få meter till Asllani som var redo för ett tillslag nära mål.

Susanne Moberg gjorde sitt första landslagsmål i och med 6-0.

Ingen tanke på att slå av på takten precis.
- Det flöt på, vi känner att vi är bra fysiskt tränade, de blir nästan lite trötta medan vi sprang på. Vi sa bara ett mål till, ett mål till, säger Antonia Göransson som uppmärksammar en detalj i spelet.

- Curlingpass, att en ytterback eller yttermittfältare slår en pass längs linjen och forwards möter, det var väldigt effektivt.

Forceringarna mot kortlinjen gladde också Pia Sundhage på presskonferensen. Lagbygget fortsätter och USA blir något helt annat att ta sig an.

Med tanke på målskillnaden har Sverige minst en match om tredje plats och därmed två kvalitetsmotståndare kvar att möta i turneringen.
- Man kan inte förvänta sig att allt ska klaffa den första månaden Pia är här som tränare men det är helt klart ett steg på vägen, säger Kosovare Asllani.

Kakan 2013-03-09 05:55

En kul match att spela så klart för de svenska spelarna och visst var Göransson mkt bra. Men det var oxå en match där hon helt kunde fokusera på anfallspelet vilket är hennes styrka. Men lika bra som hon är framåt, lika svårt har hon med försvarsspelet! Så media borde vänta med att skriva upp henne som en given startspelare. Efter matchen mot USA får vi se en mer rättvis bild.

Johnte 2013-03-09 09:59

Vad som kan konstateras också, är att Göransson kommer mer till sin rätta på vänster sida och inte som i första halvlek till höger. Jag fortsätter att protestera mot att låta Nilla Fischer spela som mittback, Hon känns inte bekväm där, och kan ibland driva upp på mittfältet, vilket inte straffar sig mot ett för dagen svagt Island. Värre blir det om hon fortsätter med sådant mot ett lag som USA eller Tyskland. då blir Sverige straffad direkt.
Bort med Lisa Dahlqvist som jag inte tycker är sig likt längre. Då tänker jag på tiden efter VM 2011.Upp med Nilla Fischer på mittfältet där jag tycker hon kommer till sin rätta.Mittbacks platsen kan lösas på annat vis. Den definitiva lösningen kommer när Charlotte Rohlin blir fullt frisk och kommer att återta sin plats och lösa den problematiken på mittbacks platsen. Det är det ingen tvekan om.

GambitSWE 2013-03-09 20:52

Antonia är matchen spelare enligt mig. Visst hon gjorde kanske inte två mål, men jag tycker att hon bidrog mer till spelet än ex Kosse, trots att Asllani gjorde två mål. Båda Kosse's mål var ju pga bra prestationer av Göransson. Visst, en forwards jobb är ju att göra mål först och främst, men jag tycker inte att hon var såpass bra att hon skulle ses som en "matchens lirare" om det nu utsågs någon. Kanske mer media som utsåg henne till det. Däremot var Kosses bidrag till Schelins mål en läckerhet, och det målet var hennes till 90%.

Jag håller inte med @Kakan att Göransson har svårt för försvarsspel. Hon har faktiskt vid ett flertal tillfällen spelat som ytterback i sitt lag Turbine Potsdam, kanske inte alltid hela matcher men ändå, och tro mig, där är det betydligt bättre offensivt motstånd än ett ganska dåligt Island. Håller med att hennes styrka är det offensiva, men hon är långt ifrån svag i sitt defensiva arbete.

Vidare skall det påpekas att till skillnad från oss, så fattades det ett par bra spelare för Island. Margret Lara Vidarsdottir som bär hela laget på sina axlar i en mycket större utsträckning än våran Lotta. Vidare fattades Johnte's malmöspelare Sara Björk Gunnarsdottir som är en riktig fighter, och om någon skulle matcha svenskornas kondition, om det handlade om det, så skule det väl vara hon.

Nilla Fischer som mittback, nja, det finns vissa ljusglimtar i det, hon är ganska stark, och en tämligen bra huvudspelare. Dock så har vi ju sett att timningen inte alltid är den bästa. Angående Lisa håller jag helt med @Johnte, spelar hon så här, så håller hon inte måttet för ett svenskt landslag. Fanns väl egentligen ingenting fel i hennes spel mot Island, men motståndet var ju som det var.

Tror att Island hade en sådan dag som Sverige ibland har, ex när vi mötte både Tyskland och USA i förra årets Algarve. Island spelade tydligen en fin fotboll med hård press mot USA i stora delar av matchen, speciellt i första halvleken. Sedan att det släpptes in 3 mål i andra halvleken är kanske inte så konstigt. Sverige kan ibland spela otroligt bra, som matchen mot Kanada innan OS'et, som var riktigt bra. Sedan gör vi ett mediokert OS som bäst, där den bästa matchen nog var den defensiva mot Japan. Krävs sådana insatser som just den ovan nämnda Kanada matchen, samt matchen mot Tyskland efter OS'et för att på allvar hota de fem lag som är bättre än vi för.