De stora matcherna är Lisa Dahlkvists fotbollselixir

Ett av nyckelögonblicken i VM 2011 var när Lisa Dahlkvist stirrade ner Hope Solo från straffpunkten och Sverige slog USA. Med hög arbetskapacitet och okuvlig vinnarvilja fick hon sitt internationella genombrott i Tyskland men sedan de magiska sommardagarna har rubrikerna och uppmärksamheten inte varit samma.

När damfotboll.com får några minuter med innermittfältaren efter ett träningspass under Algarve Cup blir ambitionsnivån genast uppenbar. Lisa Dahlkvist går inte omkring och hoppas på att spelet ska lossna, hon är säker på att det kommer att ske.
- När det väl gäller, final eller någonting kommer jag att vara redo, säger hon.

Efter de imponerande insatserna i de stora matcherna för två säsonger sedan hade både Dahlkvist och landslaget ett mellanår, kvartsfinal i OS förvisso men det var en motgångarnas turnering där blågult hade en nedåtgående formkurva.
- För egen del hade jag samma förutsättningar som under VM. Sen handlar det om hur laget presterar och det är svårt att styra över som person.

Om landslaget sätter sin spelplanering finns sålunda möjligheten för att Lisa Dahlkvist ska glänsa i mästerskapet på hemmaplan.

Med en given plats i mittfältsbalansen var speciellt den andra matchen i Algarve ett klart fall framåt.
- Det gick inte så bra mot Kina men mot Island kände jag att jag kom med i spelet och hade några bra spelvändningar, det var skönt. När jag får vara med i spelet känns det såklart lättare, det hoppas jag att jag får vara i fortsättningen också.
ld_3.jpg
Vilken nivå levererar du på i landslaget just nu?
- Inte i närheten av VM-känslan iallafall. Just nu är det en tung träningsperiod och jag har inte de snabba muskelfibrerna än.

I speluppbyggnaden centralt har både Dahlkvist och Caroline Seger viktiga roller, med klara direktiv från tränarhåll.
- I min position ska jag sköta spelvändningar och hitta Seger så mycket som möjligt. Det är viktigt att hon får en bra yta, helst rättvänd. Det och att stoppa omställningar som lagen gör är det främsta som jag ska göra.

Som på Dennerby-tiden med andra ord?
- Ja, fast sådana direktiv hade jag inte från Thomas. Nu har jag det så får vi se hur det fungerar.

Taggar till mot USA
Den sista gruppspelsmatchen mot USA blir avgörande, både för hur turneringen kommer att summeras för svensk del och vilken placering det blir i tabellen.
- Vi vet att de är duktiga, fysiskt starka och orkar hela matchen till skillnad från Island som släpper lite i sista. Det är klart att det blir lite extra att gå in där, vinner vi över dem så vet vi att vi får spela en rolig sistamatch.
ld_2.jpg
Då taggar du till lite mer?
- Ja, jag gillar när det är bättre motstånd, när det gäller mer är mina bästa situationer. USA är topp tre i världen och är tuffa i närkamperna.

Hope Solo är skadad, så någon repris av straffduellen kommer det inte att bli på måndag eftermiddag. Lisa Dahlkvist räds emellertid inte det mentala trycket, anmäler sig obekymrat som straffläggare om någon förseelse äger rum i USA:s straffområde.

Tar du straffen om Sverige får någon?
- Ja, det kan jag göra, Men det är de på sidan som bestämmer, säger hon.

Rufus 2013-03-11 12:40

All heder åt Lisa, hon gör det hon kan. Tyvärr räcker det inte hela vägen i landslagssammanhang. Hon har som bekant en tendens att försvinna ur bilden under matchtidens förlopp, precis som dubbla(!) mittfältskollegan Seger. En piggare, mer teknisk och uthålligare spelare behövs, det finns alternativ som Pia Sundhage säkert kommer att "matcha in" här framöver. "Dala" var en av Dennerbys favoritspelare och detta gynnar henne fortfarande. Visst är hon en tillgång i blågula landslaget, men då först och främst på reservbänken.

Johnte 2013-03-11 14:21

Ja du@Rufus, kan bara instämma i vad du säger. Lisa tycker jag inte har varit sig likt
sedan VM 2011. Där hon gjorde bra ifrån sig.Det bästa hade varit att lyfta upp Nilla Fischer på Dahlqvist plats, mittbacks problematiken kan lösas på annat sett. Den kommer definitivt att lösas när Charlotte Rohlin kommer tillbaka. var så säker.

Rufus 2013-03-12 00:36

Uppenbarligen hade Lisa Dahlqvist kollat upp kommentarerna i damfotboll.com före USA.matchen... Superhäftigt 1-0-mål av "Dala" - grattis! Tyvärr, två s k drömmål mot USA förändrar ändå inte bilden av henne, men kan hon komma upp i samma kapacitet som hon visade idag i kommande EM-matcher, så blir hon till stor nytta och glädje. Då är jag beredd att käka upp en del av vad jag sagt tidigare!