Tyresö visade klass

Linköping höll jämna steg med svenska mästarna Tyresö – i fyra minuter. Sen växlade 08-laget upp och gick ifrån till en klar 5–0-seger.
Carola Söberg avvärjer en av få Linköpings-chanser. FOTO: Anders Henrikson

Med en knapp månad kvar till seriestart står det klart att Tyresö kommer att bli ett svårslaget lag i Damallsvenskan också under 2013. Det visade mästarlaget med råge när man besegrade Linköping med 5–0 på Bosön i dag.

Linköping, som kom till spel utan landslagsduon Sofia Lundgren och Charlotte Rohlin, drabbades av ett tidigt avbräck när Nilla Fischer tvingades kliva av till följd av en smäll efter 15 minuters spel.
Innan hade Christen Press skjutit Tyresö till ledning och ett par minuter efter Fischers adjö ökade man på till 2–0.
Det var stundtals klasskillnad i första halvlek där Tyresös höga och aggressiva press resulterade i mängder av felpassningar från Linköpingsspelare på egen planhalva. Misstag som många gånger mynnade ut i snabba omställningar och målchanser för Stockholmslaget.

Linköping stack upp några farliga attacker och Pernille Harder var bara centimetrar ifrån att reducera halvvägs in i första halvlek. Istället för 2–1 vände Tyresö spelet och rullade in 3¬–0.

Efter ytterligare ett insläppt mål och pausvila kom Linköping ut och spelade såväl tuffare som mer rejält. Det fick till följd att spelet jämnade ut sig och att matchbilden förändrades betänkligt.

Fjolårets tabelltrea skapade några bra reduceringschanser, men saknade den rätta skärpan i de avgörande lägena. Istället satte Tyresö punkt för målskyttet när Marta placerade in 5–0-bollen från elva meter.

Rufus 2013-03-19 20:58

"Torsk mot Tyresö", kunde rubriken lyda. Fet torsk, dessutom och snudd på utklassning. Frågan är vad som är mest oroväckande - det svajiga försvaret (utan Rohlin och Fischer) eller anfallsspelet utan distinkta målchanser? Emellanåt, fast bara emellanåt, var det friska takter och goda intentioner, men, men... Visserligen handlar det fortfarande om försäsong och träningsmatcher, men så här borde inte ett presumtivt topplag bete sig med bara någon månad kvar till Damallsvenskans start. Å andra sidan är det en stor fördel för LFC att slippa bördan av att vara favorittippad i år. Rollen som underdog kan gynna laget i längden, när alla bitar fallit på plats, hoppas undertecknad LFC-supporter.

Martin 2013-03-19 23:15

Var nog skönt för Tyresö efter en försäsong med 'blandat' resultat. För LFC säger den inte så mycket då man som sagt fick klara sig helt utan ordinarie mittförsvar och även utan ordinarie målvakten vilket nog var en ännu större del av förklaringen.

Matchen spelades dessutom inomhus vilket förminskar betydelsen ytterligare. Med det sagt är givetvis inte 0-5 bra ens mot Tyresö.

Rufus 2013-03-20 00:51

Nåja, alla ursäkter till trots - det var Tyresö som visade klass idag!