Marta såg rött och Umeå vann

Piteå och Tyresö möttes i dagens första match i Norrporten cup. En match som slutade med Piteåseger och Martautvisning. Piteås segersiffror skrevs till 2-1. Efter det vann även det andra Norrlandslaget sin match. Umeå IK slog Cluj med 1-0.
Foto: David Spak

Matchen mellan de damallsvenska lagen Piteå och Tyresö startades i ett högt tempo från båda lagen, men under den första halvleken var Piteå IF det bättre laget. 15 minuter in i matchen fick Piteå en frispark strax utanför Carola Söbergs straffområde. June Pedersen stegade fram till bollen och slog den hårt och lågt nära Söbergs högra stolpe. Söberg nådde inte bollen och 1-0 var ett faktum.

Senare under den första halvleken fortsatte Piteå skapa några bra chanser medan Tyresö hade svårt att få fast bollen vid Piteås målområde. Därför exprementerade Tyresö en del i den andra halvleken. Caroline Seger och Lisa Dahlkvist bytte position, Dalkvist sökte sig högre och högre upp i banan och låg stundom närmare Piteås mål än både Marta och Christen Press. Om det var ”Dalas” offensiva utgångsläge eller något annat som gjorde att Tyresö fick tag i bollen bättre under den andra halvleken kan undertecknad inte svara på. Helt klart är att matchen blev jämnare, tuffare och fulare efter pausvilan. Tre spelare i Tyresö varnades under matchen, Elaine, Johanna Frisk och Caroline Seger. Och Marta. På offensiv planhalva fick Marta en utvisning emot sig. En irriterad skyttedrottning kastade då bollen hårt i marken och domaren varnade henne för det tilltaget. På frisparken som sedan följde gjorde Piteå 2-0. Frisparken, som slogs från Piteås planhalva, seglade över Tyresöförsvaret och snappades upp av Anna Westerlund som satte bollen i nät.

Marta fick rött kort

Efter det hade Tyresö bollen allt mer, utan att för den sakens skull vara utspelade. Men de långa anfallen och farten fanns inte riktigt i Tyresö. Press hamnade ofta för långt ned och Marta kom inte till sin rätt. Men precis i slutet av ordinarie matchtid bjöd Marta på ett solomål. Tyresö flyttade då upp hela laget och jakten på kvittering fortsatte under övertiden. Just i slutet av tillställningen blev Marta tufft uppvaktad på Piteås planhalva. Domaren blåste frispark men Marta tog då tag i Piteåspelaren och skakade om henne lite lätt. Ett tilltag som givetvis resulterade i ett rött kort. Marta kommer dock inte att stängas av i Tyresös sista match i Norrporten cup. Hon får således spela mot rumänska CFF Olimpia Cluj.

Piteå vann tillslut denna match med 2-1 och var mycket nöjda med segern. Marta däremot hade en del att säga om denna irriterade tillställning.
- Det som händer var att hon sparkade mot min fot och jag fick frispark, sen när jag skulle ta bollen så armbågade hon mig. Då blev jag arg. Man blir arg, då agerar man på det här sättet. Det är massa olika grejer som händer, domaren måste stoppa det, säger Marta till damfotboll.com och fortsätter sedan:
- Det händer många grejer under matchen, och det är okej. Men när det blir fult då måste domaren stoppa. Annars kan jag bli skadad i en sådan här match och hela säsongen kan vara förstörd.

Umeå höll nollan igen

Efter Piteås vinst var det dags för Umeå IK och Cluj att värma upp inför deras drabbning, tillika dagens andra och sista match. Inför matchen var Umeå favoriter. Och Umeå vann till slut, men segern satt hårt inne och Cluj stod emot bra. Umeå hade några bra chanser att avgöra matchen under den andra halvleken, men Jenny Hjolmann missade sitt läge och en annan boll rensades bort just före mållinjen av det rumänska försvaret. Det skulle dröja till två minuter innan slutsignalen innan Umeå fick vittra nät. Och det skulle krävas en mittback för att spräcka målnollan. Efter en hörnretur kom Emma Berglund rätt på bollen och nickade in vinnarmålet. Berglund gjorde även mål i gårdagens match mot Piteå, då på straff. Umeås målvakt Malin Reuterwall höll nollan för andra raka matchen i Norrporten Cup. Umeå IK är det enda laget som hittills tagit full pott under Norrporten Cup. Således ligger Umeå bra till för att vinna hela turneringen. Ifjol föll de på målsnöret och turneringsvinsten gick istället till Kristianstads DFF. Imorgon möter Umeå det nykomponerade laget Mid Seden United, Tyresö ställs mot Cluj och värdlaget Sundsvalls DFF mäter sina krafter med Piteå.

Silverstolpe 2013-03-24 16:47

Piteå - Tyresö spelades tydligen i 2x35 minuter.

xcadmin 2013-03-24 18:23

Som vi skrev i texten Norrporten Dag 1:

""Matcherna i Norrporten cup spelas 2 gånger 35 minuter"".

Silverstolpe 2013-03-24 22:24

@xcadmin

Tack!
Läste den texten, inte såg jag det. Börjar bli blind. :)