Spanska mål ger tre poäng

Genom mål av sina två spanjorskor Jennifer Hermoso Fuentes och Vero Boquete vann Tyresö även sin tredje hemmamatch. Det blev 2-1 till slut efter Anna Westerlunds nickmål för Piteå i andra halvleken. Lagmaskinen Tyresö har ännu inte kommit igång, men tre poäng är alltid tre poäng.
Vero Boquete gör 2-0 till Tyresö (Foto: Rainer Fussgänger)

Hemmamatcher på Tyresövallen innebär vanligtvis att hemmalaget har mycket stort bollinnehav och ett gästande lag som lägger all sin energi på att försvara sig så gott det går. Den första halvleken är ofta ändå ganska jämn, i alla fall med tanke på resultatet. I andra halvleken brukar Tyresö dra ifrån på grund av sin överlag överlägsna fysik.
Kvällens match inför 912 personer inleddes exakt enligt denna modell. Mästarna hade svårt att skapa målchanser mot ett Piteå som spelade väldigt engagerat med en suverän och säker målvakt i Lydia Williams och - som vanligt - med en lysande mittback i Faith Ikidi. Den nigerianska landslagsbacken har ett positionsspel som få andra i fotbollsvärlden och skulle nog vara given i de allra flesta landslag. Bredvid henne gjorde även finska Anna Westerlund en bra match.

Ändå har Tyresö så mycket individuell klass att man förr eller senare får hål på motståndarna. I kväll var det Jennifer Hermoso Fuentes tur att göra sitt första mål efter inlägg av Caroiine Seger. När sedan Vero Boquete tio minuter senare prickade krysset med ett härligt skott verkade matchen avgjort. Och enligt den beskrivna modellen (se ovan) trodde nog de flesta att det kunde bli en storseger för Tyresö i andra halvlek.

Så blev det inte. Visst vinner Tyresö skottstatistiken med överlägsna 16-2. Men medan Tyresö rent matematiskt alltså behövde åtta skott per mål räckte det med två för Piteå för att göra sitt mål. Det var just Anna Westerlund som nickade in bollen efter assist av June Pedersen.

Fortsättningsvis hade Tyresö fler chanser att utöka ledningen, men man behöver helt enkelt för många just nu för att göra mål.
- Det är väldigt många bra spelare, men det är inte samma sak som att ha ett väldigt bra lag, sa Pia Sundhage för en vecka sedan om årets Tyresö FF till Göteborgs Posten.

Kvällens match var nog ett bevis på detta. Man vinner matcherna just nu på grund av den stora individuella potential som laget har.
Positivt för hemmalaget i kväll: Sara Thunebro gjorde sin hittills bästa match offensivt och visade för första gången att hon kan någorlunda konkurrera med lysande Line Röddik Hansen på sin gamla vänsterkant. Meghan Klingenberg var som vanligt väldigt bra på högerkanten och Vero Boquete är definitivt lagets bästa spelare just nu. Marta behöver en hel del för att komma upp i sin gamla form, även Christen Press var inte alls så effektiv som hon kan vara.

Piteå däremot kan åka hem med äran i behåll. damfotboll.com pratade efter matchen med Faith Ikidi som hade väldigt ont efter en situation fyra minuter före slutsignalen.
Vad hände?
- Jag hade ont i foten efter matchen mot Mallbacken, jag hade ett sår och nu var det någon som trampade på min vänsterfot och det gjorde väldigt ont, men det gick över och blir säkert bättre. Resultatet i dag är ju rätt ok på pappret. Men att förlora är att förlora. Vi får inga poäng. Men vi kan trots allt åka hem med en bra känsla att vi spelade riktigt bra mot Tyresö. Grattis till Tyresö.

På LF Arena i Piteå lär det bli det en spännande match mot KIF Örebro på söndag. Tyresö ska åka till Värmland och får möta Mallbacken och får slipa vidare på detaljerna.

Silverstolpe 2013-05-09 02:42

Hej Rainer,

Lite nyfiken på 3-4-3 uppställningen. Om jag förstod rätt spelade Lisa Dahlkvist mellan Røddik Hansen och Johanna Frisk. Hur fungerade det?

Rainer Fussgänger 2013-05-09 11:24

Det är ju som jag beskriver ovan att Tyresö i de flesta matcherna har mycket boll och spelar med väldigt offensiva ytterbackar. Visst är det då möjligt att flytta tillbaka Dahlkvist något och Thunebro och Klingenberg lite längre upp i banorna så att man ofta hamnar i en 3-4-3 uppställning. Vid behov kan man alltid dra tillbaka dessa två och putta Dahlkvist längre upp igen.
Båda målen visade också på ett fint kombinationsspel, men jag vidhåller ändå att man bränner alldeles för många chanser. Kanske är 3-4-3 det som man borde spela mot de flesta motståndarna som sällan kan hota Tyresö defensivt.
Det är ju mycket man kan fundera över när man har den klart bästa truppen i Damallsvenskan. Jag är nyfiken på om Tony Gustavsson fortsätter med den startelva han har mönstrat i nästan alla matcher och med klara roller för klasspelare som Annika Svensson, Kirsten van de Ven, Elaine mm på bänken med en chans att spela max 25 minuter per vecka eller om han låter vissa spelare rotera, spela o vila ibland.

Silverstolpe 2013-05-09 13:03

Tack för svaret. Blev lite förvånad när den officiella uppställningen var 3-4-3. Tony Gustavsson har ju experimenterat en hel del med truppen. Därav min nyfikenhet. Håller fullständigt med dig angående att Tyresö bränner alldeles för många målchanser.