Nykomlingarna delade poängen

Det blev en jämn match och delad poäng när årets nykomlingar i damallsvenskan möttes i Skellefteå i kväll. Mallbacken var bäst i första halvlek och Sunnanå i den andra halvleken. Resultatet 1–1 (1–1) får nog sägas vara rättvist.
Sunnanås Helen Ukaonu fick foten på bollen och kunde peta in den i trängseln framför Katlynn Fraine i Mallbackens mål. Foto: Ola Theander

Det var inte någon kväll som inbjöd till fotbollsfest. Ett kallt regn föll hela matchen och de fyra plusgraderna kändes inte precis varmare i en stilla snålblåst. Mot den bakgrunden kändes publiksiffran på 342 personer inte alls illa.
Sunnanå började optimistiskt och offensivt och kunde redan i sjunde minuten göra 1–0 efter en hörna. Det var trångt framför Katlynn Fraine i Mallbackens mål men på något sätt fick Sunnanås Helen Ukaonu foten på bollen som gick mellan benen på Fraine.

Undan för undan kom Mallbacken tillbaka och efter att Sunnanå tappat bollen på mittplan startades ett snabbt anfall som slutade med att Sofie Ahlberg kunde kvittera till 1–1 i 28:e minuten. Baklängesmålet tycktes göra Sunnanåspelarna misslynta och Mallbacken fick under resten av halvleken många chanser och det var ytterst nära att laget skulle ha kunnat göra både ett och två mål till.
– Vi bränner flera chanser. Det har vi inte råd med, konstaterade Martin Johansson, tränare i Mallbacken, efter matchen.

I andra halvlek var rollerna ombytta. Sunnanå spelade betydligt mer koncist med större precision i passningarna och snabbare omställningar. Sunnanå hade hela nio hörnor i andra halvlek, vilket säger en del om spelövertaget. Chanserna att utöka målskörden var flera och särskilt under de sista tio minuterna var pressen hård på Mallbacken.
– Vi gjorde en bedrövlig andra halvlek och jag kan säga att jag är väldigt glad över att komma härifrån med en poäng, säger Stefan Johansson.

– Vi har tagit ett stort steg framåt. Försvarsspelet fungerade mycket bättre i dag, kommenterar Sunnanås tränare Martti Tikkanen. Tyvärr tappade vi spelet efter kvitteringen, men vi kom bra igen i andra halvlek.

Tränarna i de båda nykomlingslagen är överens om att de har lika stora möjligheter att hävda sig i årets serie som alla andra lag. Båda säger att de blir bättre och bättre.
– Vi kan både vinna och förlora mot alla lag, sammanfattar Martti Tikkanen, som inte är orolig för framtiden.

– I våra fyra första matcher hade vi fyra ordinarie spelare borta och en helt ny backlinje. Nu är Carina Holmberg och Sara Nordin tillbaka och genast ser spelet bättre ut.

I nästa omgång åker Sunnanå till Umeå (matchen kommer att sändas i TV) medan Mallbacken möter Tyresö hemma.

Text och foto: Ola Theander