Islossning för LdB FCs målskytte i derbyt

Efter en övertygande vinst med 5-0 mot Kristianstad DFF tog LdB FC Malmö ledningen i Damallsvenskan då Tyresö överraskande tappade poäng borta mot Mallbackens IF.
Ramona Bachmann utmanade ofta Kristianstads mittbackar, här i duell med Sif Atladottir.

Matchen på Malmö IP gick i sommarskrud, strålande solsken och värmande spel ifrån båda lagen inledningsvis gav publiken valuta för inträdespengarna.
Marija Banusic började piggt och gav Margret Lara Vidarsdottir ett läge efter bara treminuter spelade men hennes skott tog i ribban. I matchens 12 minut tog Malmö ledningen efter en vänsterhörna slagen av Kathleen ”Paula” Radtke, som mittfältaren Sara Björk Gunnarsdottir nickade in i krysset, otagbar för Hedvig Lindahl i mål.

I första halvlekens 37:e minut var det dags igen och det var åter Sara Björk Gunnarsdottir som höll sig framme. Ramona Bachmann blev framspelad av Manon Melis på vänterskanten, tog ett skott som Hedvig räddade och där på returen höll sig Sara framme och sköt bestämt upp bollen i samma kryss som hon tidigare nickat in ledningsmålet.

Trots underläge med 2-0 kändes det ändå inte avgjort när lagen gick in för halvtidsvila. Kristianstads offensiv var vass och att se Marija Banusic gav bra vibrationer för framtiden. Härligt att se en 18-åring med så moget spel ta sig fram på mitten, leverera lysande framspelningar i djupled eller ta egna tunga skott. Hon hade en farlig frispark från höger, avstånd kanske 30 meter. Den skruvade hon med vänstern mot bortre krysset och Thora Helgadottir fick använda sig av fingerspetsarna för att rädda den bollen. Något mål här och matchbilden kanske hade varit en annan.

Malmö spelade bra, förflyttade boll bekvämt men hittade inte fram i djupledsspelet. Många offsidelöpningar vittnade om otajming i spelet men tränaren Jonas Eidevall tänker på annat sätt.
– För mig är det en indikation på att vi gör det vi pratat om, nämligen att försöka slå bollarna på djupet till våra snabba spelare. Att vi inte lyckades till en början gör inget, att se att intentionerna finns där är också en viktig del i spelet. I andra lyckades vi bättre.

Ramona Bachmann verkar ha hittat formen. I dagens match spelade hon centralt och när hon fick bollen gjorde hon det enkelt och varierade med sitt irrationella spel som gör henne bra om hon gör det med fart. Hon tog många löpningar och var oftare inblandad i spelet än man sett tidigare under året. Själv var hon lagom nöjd efter målet.
– Alltid kul när det lossnar i målskyttet men viktigare att det lossnar för oss totalt. Idag var vi många målskyttar och det är bra att vi får många med i offensiven.

Med två mål och två assist kan man verkligen tala om att det lossnat för Ramona. Hon var inblandad i det mesta i andra halvlek. Efter en snabbt iscensatt omställning där Katrin Schmidt vann boll på mitten spelade till Anja Mittag som snabbt passade in till Ramona kom 3-0 och då hade Ramona haft flera chanser innan som dock Hedvig Lindahl räddat.

4-0 startade med en omställning ute på högerkanten och där nyinsatta Therese Sjögran spelade fram Manon Melis som hittade Ramona i mitten. Skottet räddade Hedvig och returen kunde Katrine Veje stöta in med vänstern med tjugo minuter kvar att spela.
Nio minuter senare hittade Kathleen Radtke Ramona med en djupledsboll. Ramona ryckte in på en jätteyta och kunde trycka in 5-0 som blev slutsiffrorna i en match som svängde från jättespännande och jämn i första halvlek till en match där det förlorande laget såg ut att tappa greppet och hoppet och bara ville spela av matchen.

De sista 10 minuterna kunde det blivit fler mål och Kristianstads tränare Elisabeth Gunnarsdottir gör ett försök att förklara scenförändringen.
– Jag får ta ansvar här när jag med min coachning förändrar vår uppställning och går ner på en trebackslinje. Jag ville försöka sätta högre press på Malmö och få till ett mål. Men det lyckades inte.

Nej, det blev motsatt effekt då Malmö i stället drog ifrån och vann med hela 5-0. Kristianstad nolla i protokollet över vunna matcher mot LdB FC Malmö står kvar och i och med dagens seger tar LdB FC Malmö klivet upp som ledare i Damallsvenskan. Tränare Jonas Eidevall vill dock inte spekulera.
– Nej, andra lag och andra matcher kan vi inte påverka. Vi fokuserar bara på vårt och låter inte annat stressa upp oss. Idag följer vi matchplanen och får den utdelning på vårt offensiva spel som vi önskar.

Text: Anette Börjesson
Foto: Fredrik Hasselgren