Mallbacken skrällde mot mästarinnorna

Hon avslutade målskyttet på Strandvallen förra säsongen när Mallbackens IF tog klivet upp i Damallsvenskan igen. I eftermiddags när ”Jäntan” stegrade in på hemmaplanen för den riktiga hemmapremiären mot Tyresö, fick Linda Wallin sista ordet i matchen. Hennes 1–1 mål i den 79:e matchminuten gav en skrällpoäng.
Linda Wallin räddade oavgjort mot Tyresö på Strandvallen. Foto: Anders Andersson

– Jag tror att det vart missförstånd mellan Carola Söberg och en av deras försvarare om vem som skulle ta hand om bollen. Försvararen nickade bollen och jag tog ned den på bröstet och fri med det öppna målet kunde jag lägga in bollen, berättar målskytten Linda Wallin om målet. Precis innan det hade hon blivit uppflyttad som anfallare.

Redan i inledningen av matchen som sågs av närmare 1 500 åskådare skapade hemmalaget Mallbacken två kvalificerade lägen som hade kunnat resulterat i mål-jubel. Mimmi Larsson missade ett friläge och Julia Karlenäs skott räddades på mållinjen av landslagsmittfältaren Lisa Dahlkvist.


– De inledde matchen väldigt bra och kom in med en enorm energi, man kan säga att vi kom undan med blotta förskräckelsen där, säger Tyresös tränare Tony Gustavsson.

Tyresö kom sedan igång och när det hade gått 34 minuter hittade Veronica Boquete Marta med en genialisk pass och brasilianskan kunde placerade bollen till vänster om
Katie Fraine i Mallbacken. Då ska ni veta att Mallbackens burväktare hade räddat ett friläge och varit ute och avvärjt ett annat anfall innan målet.

– Efter tio minuter satte sig matchen och då blev det lite som vi hade förväntat oss, vi kom att ha större delen av bollinnehavet och jag tycker att vi är bra i vårt djupledsspel, säger Tony Gustavsson som tycker att man kom in bakom Mallbackens backlinje.
Ett exempel på det var när Marta gjorde Tyresös ledningsmål.

Tyresö tuggade på i den andra halvleken och skapade lägen för att punktera matchen. Men i vägen stod Mallbackens sista utpost KatieFraine som svarade för en mycket bra match. Hon fanns på rätt plats vid rätt tidpunkt och agerade med stor pondus.
Istället för Tyresömål dök Linda Wallin upp och kunde kvittera till i den 1–1 79 minuten. Resultatet stod sig matchen ut trots press från Tyresö och där Lisa Dahlkvist nick över var närmast att resultera.

– Vi hade rätt inställning och så, men framförallt hade vi det roligt ut på planen och med att spelet fungerade så pass bra som det gjorde. Det är också väldigt viktigt, säger målskytten Linda Wallin efter matchen. Hon fick medhåll av Katlynn Fraine som var nöjd med försvarsarbetet och sin egen insats.
– De jobbade oerhört hårt upp och ner över hela planen och vi visade mycket hjärta och stolthet i dag. Vi bevisade också inte bara för resterande del av Sverige utan för oss själva att vi hör hemma i allsvenskan, säger Katie till damfotboll.com.

Den här poängen måste ge en hel del för självförtroendet?
– Absolut, den ger oerhört mycket och just det att vi gjorde något som inte många förväntade sig att vi skulle göra, säger Katie Fraine.

Tyresös Tony Gustavsson fick sista ordet;
– Fotboll kan vara så här ibland, men jag tycker att vi gör en bra match och framförallt i den andra halvleken. Men när det bara står 1–0, räcker det med en halvchans.
–Mallbacken kämpande heroiskt och gjorde det bra, nu är det bara för oss att studsa tillbaka när vi möter Sunnanå hemma.

Text och bild: Anders Andersson

The Observer 2013-05-12 22:16

Går man in på exempelvis Eniro kartor och söker på Mallbacken hittar man Mallbacken, LYSVIK, SUNNE. På nivå 15 (högsta) i förstoring och mellan hus 55,56,57 och 59 hittar man en ljusgrön rektangulär plätt - du har då kommit till Strandvallen!

Dit hittade idag ca 1500 åskådare från när och fjärran (0 - bekräftat 55 mil enkel resa). De kom för att se det de fick se!

Det sägs att motivation slår klass - kanske så, men motivation och kämpaglöd ÄR också klass! Det visade Mallbacken idag.......

Thorsten Frennstedt 2013-05-12 23:03

Det finns likheter mellan att Tyresö tappade poäng mot en av seriens nykomlingar i fjol i Vittsjö och i år i Mallbacken - fast planen var mycket bättre i Vittsjö. Om naturlagarna gällt även i fotboll skulle lag från så små samhällen vara chanslösa mot ett stjärnspäckat storstadslag som Tyresö. Men det var varken Vittsjö eller Mallbacken liksom humlan som inte ska kunna flyga.

Silverstolpe 2013-05-13 19:21

Finns det några match klipp? Är nyfiken på de två straffsituationer som SR talade om.