Press fortsätter göra mål

Christen Press. Vid det här laget känner ni inte bara till hennes namn utan vet också vad den snabba måldrottningen kan prestera på fotbollsplanen. Redan under fjolåret såg vi gång på gång att hon visste vart målet stod och hur bollen skulle in i nätet när hon figurerade i Kopparbergs/Göteborg. Vi tog ett snack med Press efter matchen mot Sunnanå SK.
Press har öst i mål i damallsvenskan och landslaget. FOTO: Anders Henrikson
FOTO: Anders Henrikson

Numer spelar hon för de svenska mästarna Tyresö och den 24-åriga amerikanskan har inte tappat målstinget. I förra veckans match mot Sunnanå SK gjorde hon inte mindre än fyra mål i den förkrossande 10-2-segern.
– Jag tror att jag gjorde tre mål i samma match förra året, säger Press och funderar sedan i några sekunder:
– Men aldrig fyra, nej – det här var första gången.

Intervjun är lättsam och börjar med att undertecknad ursäktar sig för sin dåliga engelska. ”I´m bad at English, I hate English”. Den kvicka anfallaren kontrar då med:
– It´s okey, I´m bad at Swedish. I hate Swedish, och skrattar.

Detta om detta. Förra året gjorde Press 17 mål i Damallsvenskan och endast LdB FC Malmös Anja Mittag mäktade med fler fullträffar. Med de meriterna på sitt CV fick Press chansen i det amerikanska landslaget, och där har det blivit succé. Sju mål på sex landskamper talar sitt tydliga språk och vi undrar hur hon kan vara så bra på att vittra nät. Press förklaring till succén? - Glädje.
– Jag tror att det mesta handlar om att du ut på planen och njuta av det. Det här året är första året då jag faktiskt får spela i landslaget och jag försöker att bara ha roligt. Det finns ingen press och inga förväntningar. Jag tror att när du spelar med frihet och glädje, då kommer målen. När du är stressad och upplever att inget går din väg – då blir det svårare att göra mål.

Sju omgångar av årets Damallsvenskan har spelats, 15 återstår. Hittills under säsongen har Press mäktat med sju mål, med det leder hon skytteligan i damallsvenskan.
– Det beror mycket på laget, Tony har pratat hela veckan och att vi måste göra varandra bra, vi lyckas med det nu. Tittar du på assisterna så kommer de på första eller andra tillslaget.
Vi gjorde så många mål idag, tack vare att vi var bra hela vägen. Från försvarslinjen och hela vägen upp, säger Press, som förutom sina fyra mål även stod för tre assister i matchen mot Sunnanå.

Efter att Press gick till Tyresö tog det några matcher innan hon hittade sin roll, hon kom inte med i spelet speciellt mycket och var till och med mållös. Press påstår att det fortfarande finns saker att jobba med.
– Ibland under den här säsongen har jag haft det lite svårt. Det här laget har bollen framför mål väldigt mycket, och vi skapar så många chanser. Jag försöker växa in i den rollen, och sätta bollen i nät så ofta jag kan, säger Press och fortsätter sedan:
– I vissa matcher har det funnits där, det har klickat, och i vissa matcher har det inte gjort det. Jag tror bara det handlar om tid, jag lär mig fortfarande hur Marta spelar, hur Kirsten spelar, hur "Vero" spelar, hur Seger spelar. De är fantastiska spelare, de är väldigt kreativa, men jag måste lära mig mycket. Deras tajming och deras kroppsspråk. Så att jag kan vara på rätt plats hela tiden.

Förra säsongen spelade Press i Kopparbergs/Göteborg. Där figurerade hon ofta som ensam anfallare och löpte sönder backlinje efter backlinje. Rollen i Tyresö ser annorlunda ut. Vi undrar hur hon ser på skillnaden mellan att spela i Göteborg och Tyresö?
– Det är väldigt stor skillnad, i Göteborg var jag ofta ensam striker. Under säsongen blev jag bekväm med att ha så mycket yta. Det är en stor skillnad mot nu, och jag har fått anpassa mig till att vi har så många anfallsspelare. Men det gör laget otroligt farligt och jag tror att om vi hittar varandra som vi gör idag – då är vi ostoppbara.

På lördagen går Tyresö in på nya Åby arena i Mölndal för att möta hemmalaget Jitex. Många supportrar förväntas komma för att stötta Jitex men också för att se vad de regerande svenska mästarna har att visa upp. Om Press fina målform håller i sig i matchen mot Jitex återstår att se.