Umeå IK nära få nöja sig med uddamålet mot Mallbacken

Nykomligen Mallbackens IF kom till T3 Arena i Umeå med råg i ryggen efter två vinster och två oavgjorda resultat på de senaste fyra matcherna. Men i mötet med hemmalaget Umeå IK FF hade Mallbacken inte mycket att sätta emot. Slutsifforna skrevs till 2-0 efter 0-0 i halvtid, ett resultat som både kunde och borde ha varit betydligt större. Umeå radade upp farliga mållägen men var frustrerande ineffektivt i avgörande lägen.
Målskyttarna Lina Hurtig och Linnéa Ågren.

I inledningen av matchen var Mallbacken bra med och hade matchens första målchans när Hayley Lauder i matchminut 12 sköt ett skott högt på mål men som resliga Umeå-målvakten Malin Reuterwall kunde plocka. Dryga 20 minuter in i matchen började dock Umeå ta över mer och mer och sedan dominerade man händelserna på planen. Mängder av fina anfall rullades upp inför de 602 åskådarna som torde ha gillat av vad de såg i solskenet på T3 Arena. Men hemmalaget visade också upp en diger provkarta på ineffektivitet framför mål och missade mängder av målchanslägen. Det skulle dröja ända till 57:e matchminuten innan Umeå lyckades överlista storspelande målvakten i Mallbacken Katlynn Fraine. På inlägg från högerbacken Tuija Hyyrynen satte Lina Hurtig bredsidan till strax innanför straffområdesgränsen och placerade bollen distinkt till vänster om Katlynn Fraine.

1-0 är som bekant en skör ledning även om man dominerar stort och när Mallbacken i ett av väldigt få försök till anfall fick frispark en kvart från slutet var kvitteringen inte långt borta. Julia Karlenäs var sist på bollen i röran framför Umeå-målet men Malin Reuterwall kunde freda sitt mål från påhälsning.

Först på tilläggstid kunde Umeå säkra segern genom 2-0 av inhoppande Linnéa Ågren. På en hörnretur lyfte Ågren in bollen i burgaveln och hemmalaget kunde pusta ut.

  • Det blev onödigt spännande idag, menade Umeåtränaren Joakim Blomqvist efter matchen. Vi kladdade litet för mycket med bollen, tittade och funderade i stället för att bara sätta dit den. Skönt i alla fall att få med oss tre poäng inför den roadtrip som vi nu ska ut på med 3 bortamatcher på 6 dagar.

Bortamatcherna Joakim Blomqvist pratade om är Jitex torsdag 6 juni, Vittsjö söndag 9 juni och Linköping onsdagen därpå.

I Mallbackens mittförsvar gjorde tidigare Umeåbekantingen Maija Saari en jätteinsats och avvärjde eller stod i vägen för så gott som alla skottförsök från Umeås sida. I mina noteringar från matchen kunde jag läsa ”Maija täcker skott för femtielfte gången”. Efter matchen tyckte Saari att det var en litet konstig känsla att vara tillbaka på sin gamla hemmaplan.

  • Det är roligt att vara här även om Umeå var alldeles för starka för oss idag. Vi har gjort några bra matcher innan och börjat komma in i det Allsvenska tempot. Den inledande nervositeten som nykomlingar släppte efter 3-0 mot Piteå men idag var Umeå mycket bättre och fick alldeles för många lägen två mot två eller två mot tre och kunde ganska enkelt spela runt oss på kanterna.

I Mallbacken gjorde målvakten Katlynn Fraine en mycket bra insats mellan stolparna och bl a täckte hon Ogonna Chukwudis och Jenny Hjohlmans identiska frilägen till hörna. Förutom tidigare nämnda Maija Saari och Katlynn Fraine såg det rätt blekt ut i Mallbackens lag, man kom helt enkelt inte åt Umeå idag.

I hemmalaget är det många spelare som förtjänar beröm trots mängder av missade målchanser. Extra plus till högerbacken Tuija Hyyrynen som i bästa Dani Alves-stil (högerback i FC Barcelona) ideligen fyller på anfallsspelet på högerkanten och Emmelie Konradsson som med sin snabbhet ofta sliter sig loss och alltid är spelbar. Hela laget levererade fin fotbollsunderhållning och är klart sevärda.

På besök idag var också tidigare Umeå.tränaren (säsongen 2009) Mika Sankala som över EM i sommar ska assistera förbundskaptenen för det finska damlandslaget Andrée Jeglertz (tränare för Umeå 2004-2008). Sankala var mycket nöjd med vad han såg:

  • Jag tycker både Maija och Tuija gjorde strålande insatser idag och var bäst i sina respektive lag, sa Mika Sankala när han efter matchen stod och pratade med sina adepter.

Text och bild: Britta Åkerlund