Jätteskräll när Älta slog Sirius!

IK Sirius åkte på måndagskvällen på sin första förlust i Elitettan, då bottenlaget Älta skrällde genom att vinna med 0-1 på Studenternas och ta sin första seger för året.
Sirius Malin Winberg rensar undan FOTO: Mats Karlström

Det var ingen vidare matchinledning som Sirius och Älta stod för i damernas första match på Studan för året. Allt för många passningar gick till fel adress, och den undermåliga gräsmattan underlättade förstås inte den heller. Det gick snabbt fram och tillbaka till en början, och båda lagen tog sig in i småfarliga lägen i motståndarnas straffområde under de första minuterna, men utan att komma till avslut.

Efter de inledande tio minuterna började Sirius komma in i matchen ordentligt, tog tag i bollen och tog kommandot över matchbilden. De första riktiga chanser man skapade kom på hörna, närmast kom man efter 19 minuter genom en bra nick som stoppades först på mållinjen av en Ältaförsvarare.

Sirius hade vid det laget total kontroll över matchen, bollinnehavsövertaget var stort och Älta blev av med bollen så fort man försökte bygga upp ett anfall. Sirius rullade runt och letade efter läget att sticka in bollen bakom motståndarnas backlinje, som dock låg lågt och höll ihop bra. Hur stort spelövertaget än var för Blåsvart så lyckades man ändå inte skapa några riktigt heta målchanser.
Moa Mattsson avancerade mitt i banan och tog skott utifrån, men bollen seglade en bit över målet. En stund senare blixtrade Linnea Eriksson till på högerkanten och tog sig genom ett väggspel med Filippa Angeldahl in i straffområdet. Det efterföljande inlägget var dock lite för brant och smet tätt förbi samtliga huvuden i straffområdet. Mycket närmare än så hade Sirius svårt att komma, man skapade en del hörnor men förblev mållösa den första halvleken ut.

I den andra såg det mer lovande ut. Sarah Storck rivstartade genom att skära in i straffområdet från vänster och dra på ett bra skott mot den bortre stolpen, men målvakten gjorde en bra räddning och klistrade bollen. Moa Mattsson testade från distans igen, någon minut senare gjorde Storck samma sak, men siktet var inte riktigt rätt inställt. Den andra halvlekens kanske bästa chans fick Mattsson på ett inspel från Storck då hon serverades ett öppet läge mitt i straffområdet. Avslutet var dock inget vidare, rakt i målvaktens famn.

Efter en något intensivare period i inledningen återgick matchen till det den varit under större delen av den första halvleken. Sirius hade stenkoll på läget, Älta tog sig inte ens över på Sirius planhalva, men själva skapade man heller ingenting av värde. När Filippa Angeldahl fick skottläge efter 64 minuter var det egentligen det första som hände på tio minuter. Avslutet gick utanför, Filippa blev liggande och tvingades utgå skadad, ersatt av Stina Melin.

Ytterligare tio händelselösa minuter senare kom Fanny Andersson in istället för Jenny Jansson för att försöka bryta dödläget. Sirius skapade ytterligare ett par bra chanser, Mikaela Björklund hade ett farligt distansskott tätt utanför, och Sarah Elnicky nickade en frispark över mål, men man var aldrig riktigt farliga. Istället började man att slarva.

Med 79 minuter spelade hade Lina Lundqvist i Siriusmålet fortfarande knappt behövt ingripa. Då kom Älta till slut igenom med en kontring, hela vägen fram till Sirius straffområde, men avslutet gick utanför. Det var inte bara en enstaka kontring, det var lite av ett trendbrott. Efter kontringen tog Älta för en stund tag i bollen och lät Sirius lägga sig på försvar för första gången. Lina Lundqvist fick jobba igen då hon tippade ett skott från halva plan i ribban innan hon plockade upp den på mållinjen studsande returen

Efter 84 minuter kom Ingrid Wixner in istället för Lisa Wikner i ett sista försök att förändra matchbilden i blåsvart favör, men istället kom kallduschen direkt därefter. När Älta fick sitt andra kontringsläge i matchen tog anfallaren ett steg till vänster in i straffområdet och föll på Malin Winbergs utsträckta högerben. Domaren pekade på straffpunkten och Ältas Moa Hedell gick fram och satte straffen för 0-1 till bortalaget. Sirius försökte få till någon slags slutforcering, men en nick utanför på en kantfrispark och en hörna som gick ut över kortlinjen var det man lyckades skapa. 0-1 är ett missvisande resultat om man ser till hur matchbilden såg ut, Sirius hade total kontroll i 80 minuter, men trots det massiva spelövertaget lyckades man inte skapa mycket i målchansväg. En gedigen försvarsinsats och en förmåga att ta till vara på de chanser man skapade gjorde att Älta kunde ge Sirius en riktig kalldusch och Blåsvarts första förlust i Elitettan.

Tex: Lukas Krehla

Taggar: ,