Dansk dynamit sänkte LdB FC Malmö

Det gavs några besked för Pia Sundhage och de landslagsspelare som är samlade i Linköping inför lördagens landskamp och inte medverkade i tisdagkvällens match mellan LFC och LdB FC Malmö. Det blev hemmaseger med 3-1 (2-1).
Pernille Harders 1-0 mål började med att lobba över Thora Helgadottir innan hon nickade in bollen. FOTO: Filip Oskarsson.

Det glädjande både för hemmalaget och Sveriges damlandslag var att Charlotte Rohlin och Nilla Fischer ser ut som det givna mittbacksparet.
Det tråkiga för LdB FC var att det egna mittbacksparet Malin Levenstad och Paula Ratke inte höll samma klass.
Ett annat besked för Pia Sundhage: - Se upp för Pernille Harder, Linköpings FC danska toppskytt som gjorde två mål.
Det var hon som avgjorde matchen, 1-0 med hjälp av Malin Levenstads missade hemspel till sin målvakt Thora Helgadottir och 2-0 när Pernille klippte till direkt på bollen som Malin Levenstad rensat bort 15 meter utanför eget straffområde. Pernille drog till direkt med vänstran och det blev ett drömmål tätt under ribban i gästernas mål.
Innan signalen för halvtid gick hann hon pricka samma ribba med ett hårt skott.
För den fortsatta späningen var det tacksamt att Ramona Bachmann också hann reducera efter fint inspel från vänster av Anja Mittag.

LdB FC envisades emellertid även i andra halvlek att spela upp i mitten och där tog det stopp om man ens nådde fram till Rohlin-Fischer. Mariann Gajhede stod för mycket bra på mittfältet, både bröt och spelade fram samt frestade LdB FCs anfallare att operera på egen hand. Samspelet mellan de skickliga individualisterna Anja Mittag, Ramona Bachmann och Katrine Veje fungerade inte - inte mycket annat heller för den delen. LFC-backen Jessica Samuelsson blockerade ganska effektivt för Katrine Veje på sin kant. I närkampsspelet överlag var Linköpings-spelarna starkare.
LFCs tränare Martin Sjögren har ingående kunskaper om de flesta av LdB FCs spelare som han tränat.
- Föra matchen pratade vi så klart om deras starka och mindre starka sidor samt att vi skulle ta dem på sängen direkt och arbeta hårt.Det gällde att få ut max av varje spelare för att lyckas vinna. Efter 60 minuter tycker jag LdB FC började ta över. Samtidigt visste jag att vi skulle få chans till någon snabb omställning på slutet när de flyttat upp.
Mycket riktigt dök den upp i slutminuten av ordinarie matchtid när Pernille Harder och Maja Krantz hjälpte till att förse inbytta Stina Blackstenius med en boll inne i straffområdet där hon tog sig emellan och satte 3-1-målet.

682 på nya Linköping Arena är generande litet men ändå mer än en fördubbling mot senaste seriematchen. Vädret kunde ingen skylla på. Om det är som det sägs att publikintresset inför EM är jättestort och uppdämt lär det fullkomligt explodera när det är så dags. Första test på lördag i landskampen mot Norge på samma arena.

FOTO: Filip Oskarsson

Martin 2013-05-28 22:50

Helt 'perfekt' match av LFC, tveklöst den bästa match jag sett laget göra någonsin och en riktigt trevlig födelsedagspresent. Pernille Harder går från klarhet till klarhet och är alltså någon dm från ett äkta hattrick mot ett lag fyllt av etablerade världsstjärnor. Jag vågar säga att hon är den bästa offensiva spelare vi haft i LFC under de år jag följt dom och då är hon bara 19 år gammal ... känns viktigt att LFC skrev ett så pass långt kontrakt för när det går ut är hon nog tyvärr förlorad.

Annars kan man konstatera att LFC:s mittbackspar var helt felfria och stärkte sina aktier att få bilda mittlås i EM-laget. Även Jessica Samuelsson gjorde en stormatch även om det var hennes bolltapp som gav Malmö chansen att oförtjänt reducera i 45:e minuten. Sofia Lundgren hade oväntat lite att göra men såg som vanligt stabil ut och åt Malmös mål fanns ju inget att göra för hennes del.

Slutligen förstås riktigt roligt att Östergötlands supertalang Stina Blackstenius fick näta och även hennes mål såg snyggt ut från läktarplats.

Nillan 2013-05-29 08:18

" Malmö chansen att oförtjänt reducera i 45:e minuten"
Så var det väl ändå inte , LDB är väl ändå ett så pass bra lag att göra ett mål på LFC är inte oförtjänt och det var väl heller inga duvungar som låg bakom! Mittag och Backman
där jag tyckte att Rholin missade Backman på blindsidan!

Det var ju Levenstad som strulade och gave Hardner chansen att göra 1-0 var det också oförtjänt?
Sen så var LFC det helt klart bästa laget i går och jag är glad att Fischer och Rohlin blir bättre och bättre med tanke på EM!!

Martin 2013-05-29 14:06

Vad jag menade var att LdB haft exakt 0 chanser innan deras reducering kom i den 45:e minuten och då det var en felpass i 'fritt' läge av annars briljanta Samuelsson som gav dem chansen kändes det onödigt. Målet i sig var riktigt snyggt och med såna klasspelare som Bachmann och Mittag inblandade behövs inte mer.

1-0 målet var till stor del frukten av en miss från Levenstad, men hade inte Harder satt så hård press som hon gjorde där hade inte misstaget kommit. Kan ju tillägga att även 2-0 kom efter en för klen nick från samma spelare även om det ju sedan var ett rejält skott av Harder.

Det jag dock frågar mig mest är varför inte Ilestedt fick börja på planen, när hon kom in fick LdB direkt en annan säkerhet i försvarsspelet. Malmötränaren ska ha motiverat det med att hon nyss kommit tillbaka från skada men det var inget man kunde se från läktaren i alla fall. Det kändes som ett ganska avgörande misstag så här i efterhand då Malmö blev för 'klena' överlag. Att Harder blev matchens lirare i LFC var givet men för mig borde faktiskt Mittag blivit LdB:s med sitt ofta avgörande slit i defensiven och bidragande i offensiven.

Rufus 2013-05-29 11:37

Nja, "tveklöst den bästa match jag sett laget göra..." Har dock sett Linköpings FC göra ännu bättre prestationer under forna glansdagar. Tveklöst ändå en av de bästa på länge. Glädjande för alla, inte minst Pia Sundhage, var också att se hur hennes plockade fyrklöver från LFC (Lundgren, Fischer, Rohlin och Samuelsson) gjorde så starka insatser igår.

Sedan måste tränarduon Sjögren & Jacobson ges en stor eloge för att ha lyckats ta fram det mesta och bästa ur "lågprislaget" efter alla dystra spekulationer om att årets Linköping skulle bli en (grå)sparv i tranedansen. Framförallt var anfallsspelet ett stort frågetecken efter Sällströms bortfall och med endast ifrågasatta eller oprövade forwards i startelvan. Men så finns ju Pernille M. Harder... Vad hon klarar, oavsett position, har vi inte sett slutet på än i år.

Ett trevligt utropstecken var förstås att unga "Virvelvinden från Vadstena", Stina Blackstenius, fick sätta sin första boll i ett allsvenskt mål. Historiskt, gott folk - sanna mina ord!