Öster sänkte AIK

AIK och Öster möttes i dagens enda match i Elitettan. Den ovanliga starttiden var satt till 15.00 och 90 minuters speltid och en kvartsvila stod Öster som vinnare. AIK må ha haft spelövertaget men det var Öster, och Victoria Johansson, som gjorde matchens enda mål.
AIKs Jessica Thorin. drar på ett skott. FOTO: Anders Henrikson

Det duggregnade när lagen stegade ut på planen. Öster kom till matchen stärkta av likamatchen mot Hammarby i helgen. AIK å andra sidan kom till matchen med flera tunga skador. Saknades gjorde Helen Holmgren, Jessy Sharro och Jenny Nauwelaerts de Agé, Sharro och Holmgren har tillsammans gjort 9 mål för AIK i Elitettan, och det märktes att de saknades. Även om tekniska Daniella Chamoun glänste stundtals sankades den sista udden framför mål.

Östers segermål kom redan i den 14:e minuten. Vid en Österfrispark stegade lagkaptenen Victoria Johansson fram till bollen och slog den direkt i mål. Frisparken såg inte otagbar ut men Lina Widén Gatehag, som ersatte Nauwelaerts de Agé i AIK-målet nådde inte bollen, 0-1 var ett faktum och det resultatet skulle stå sig matchen ut.

Men AIK skulle skapa kvitteringschanser, många sådana. Under den första halvleken var det AIK som rullade bollen bäst, och ägde bollen mest. Men de skapade få heta chanser. Öster försvarade sig diciplinerat och höll, i mångt och mycket, AIK borta från det egna målet. Det skulle komma att ändras i den andra halvleken. Öster skulle i och för sig fortsätta visa prov på ett starkt försvarsspel men AIK skulle skapa mängder av chanser. Dock skulle Öster-målvakten Sanna Åhlander visa prov på mycket bra målvaktsspel.

Daniella Chamoun hade tre bra lägen i den andra halvleken, en gång smet bollen utanför stolpen., två gånger stod Åhlander rätt och motade skotten. Förutom Chamouns chanser hade AIK också två bollar i ribban. Och de kunde, och borde fått straff i den andra halvleken när en Öster-försvarare tog bollen med handen. Men domaren valde att fria och Öster kunde lämna Skytteholms IP med tre poäng i bagaget.

Var AIK det bättre laget? Ja, offensivt. Hade AIK mest chanser och mest boll? Ja, definitivt. Men det är svårt att inte beundra den defensiva insatsen Öster stod för idag. Både målvaktsspelet och försvarsspelet höll mycket hög klass och räddade Öster flera gånger om.

- Det känns riktigt, riktigt skönt. AIK var ju bättre, de hade ganska många målchanser, men vi klarar det. Vi har ett väldigt bra försvarsspel idag, säger Östers målvakt och poängräddare Åhlander efter matchen. När vi berömmer hennes insats svara hon:
- Ja, det blev lite nervöst i slutet, men det var riktigt skönt att hålla undan.

Betydligt bittrare miner var det i AIK:lägret efter matchen.
- Det är klart man är sur efter en förlust, speciellt då vi har så många chanser, säger Chamoun efter matchen.
- Ja, det var straff, jag tror alla såg det förutom domarna, säger hon om straffsituationen i matchen.