Ett "hedersuppdrag" att granska Dam-EM

Anna Signeul är inne på sitt åttonde år som förbundskapten i Skottland. I sommar kommer hon, tillsammans med tre andra förbundskaptener, ingå i UEFA Technical Study Group som på uppdrag av UEFA ska granska den fotboll som spelas i sommar.
Anna Signeul, Skottlands förbundskapten, ska granska EM i sommar. Foto: Lorraine Hill

Detta för att på sikt utveckla damfotbollen ytterligare.
– Jag är stolt och det är ett hedersuppdrag. Det ska verkligen bli jättespännande, säger Anna som varit förbundskapten för svenska ungdomslandslag innan uppdraget i Skottland.
Skottland var ytterst nära att kvalificera sig till EM. Man kan säga att matchens sista spark beseglade ödet i den sista playoff-matchen borta mot Spanien. Ett jobbigt slut för ett landslag och dess förbundskapten som dock gör att vi i sommar kommer att hitta Anna på plats i hemlandet Sverige som en av medlemmarna i UEFA:s Technical Study Group.
– Vi åker runt och analyserer alla matcher och sedan sammanställer vi en rapport om turneringen när den är över, berättar Anna.

Vilka förväntningar har ni på detta EM som är det 11:e i ordningen?
– Det ska bli mycket intressant att följa EM på hemmaplan. Jag tror på folkfest och mycket underhållande fotboll. Det finns så många bra lag nu och det händer så otroligt mycket i olika länder. Utvecklingen går rasande fort, säger Anna.

Favoritskapet får väl Tyskland som vunnit de senaste åren och som totalt har imponerande 7 EM-titlar. Känns det som ett realistiskt tips och vilka tror du är de närmaste utmanarna?
– Sverige, Tyskland och Frankrike lär väl finnas med som favoriter. Speciellt Frankrike ska bli intressant att följa. Ett mycket bra lag som om det får flyt kan ta sig mycket långt i turneringen. Sverige har också ett bra lag liksom Tyskland där vi hittar en bra mix av unga lovande spelare ihop med rutinerade. Det kommer att bli en otrolig fokusering på det svenska laget som är hemmanation. Det blir intressant att se hur Sverige klarar att hantera den pressen. Går det bra kan man bäras fram av medgångarna och av publiken, säger Anna i en intervju i Marta Fotbollsmagasin inför det stundande EM-slutspelet.

UEFA Technical Study Group- vad gör en sådan här expertgrupp, mer exakt?
–Vårt syfte är att samla in data som sedan kan användas för fotbollens utveckling.
Vi tittar på hur lagen spelar taktiskt och tekniskt. Vi analyserar fasta situationer, och tittar på hur lagen löser olika detaljer i spelet, liksom andra influenser som visar upp sig. Det vi gör sedan är en sammanställning som ska analyseras och vi förser även lagen med en rapport så småningom, säger Anna till svenskfotboll.se

För fjorton dagars sedan mötte Skottland (Annas assisterande är Ann-Helen Grahn tidigare ass förbundskapten i Sverige) EM-favoriterna Tyskland i Essen. Tyskorna vann med 3-0 (3-0) inför 10,000 åskådare. Lena Goessling, Champions League mästare med Wolfsburg tidigare i år, gjorde ett mål och en av Europas vassaste forwards, Cecilia Okoyino Da Mbabi gjorde de övriga två.
– Tyskorna är väl förberedda, men det är synd att en så bra spelare som Alexandra Popp missar EM, liksom en del andra på grund av skador. Det blir dock en härlig fotbollsfest i Sverige, det ska bli jättekul att följa mästerskapet då damfotbollen verkligen är inne i en stark utvecklingsfas, avslutar Anna.

UEFA Technical Study Group 2013 består av:
Anna Signeul, Förbundskapten - Skottland
Jarmo Matikainen, Förbundskapten - Wales
Martina Voss-Tecklenberg, Förbundskapten – Schweiz
Anne Noë, före detta Förbundskapten, numera tränarutbildare - Belgien