Tränar-comeback som spelare i QBIK

Skyttedrottningen Mia Skoglund var skadad/avstängd. Då klev Ida Lindqvist fram och blev matchvinnare för QBIK när Karlstad-laget hemma vann mot Östers IF med 1–0 (1–0). Dessutom fick tränaren Lisa Mellberg hoppa in när det återstod tjugo minuter av matchen
Lisa Mellberg i mitten hade inte spelat sin sista match utan gjorde come-back i QBIK mot Öster. FOTO: Anders Andersson

.– Vi har haft lite skador och vi hade en spelare avstängd, jag visste om att det här läget skulle kunna inträffa. Då vi inte hade några andra riktiga innermittfältare så fanns jag tillgänglig, berättar Lisa Mellberg som spelade senast 2008 med Jitex.
Men det syntes inte när hon hoppade in och dessutom avslöjade tränarkollegan David Ekelund efter matchen att hon har varit i träning i en och halv månad.

– Hon är kanske inte lika snabb som hon var när hon höll på då, men hon är en bollvinnare och spelfördelare av bra klass. Sen syntes det att hon hade konditionen.

Matchen då. QBIK öppnade starkast och skapade flera farliga lägen i inledningen på den första halvleken. Till slut kunde Susanne Skålberg driva upp bollen på kanten och spela fram den till Ida Lindqvist. Ida tog med sig bollen och när Sanna Åhlander i Östers målet rusade ut, lobbade hon över och QBIK kunde ta ledningen efter 18 minuter.
Det stod sig halvleken ut.

I den andra var det lite mer Öster, men Qbik stod upp bra och kunde därmed ta tre blytunga poäng innan serieuppehållet.

– Jag tycker att vi gör en av våra bästa halvlekar i den första. Det är lite synd att vi inte kan gå ut och spela så här i 90 minuter, på sättet vi gör det. Sen tycker jag att det inte alls har kommit fram under våren i alla matcherna. Men det var skönt att vi åter igen täppte till där bak och inte bjuder motståndarna på några enkla mål, säger Lisa Mellberg efter matchen.

Hur var det att åter igen få spela?

– Mitt fokus låg på att gå in och köra mitt spel, jag skulle spela fysiskt och inte ge motståndarna några ytor. Jag visste om att jag inte skulle kunna gå in och spela fin fotboll, som sagt låg fokus på att göra det svårt för Öster och tighta till det på mitten, säger Lisa Mellberg som gjorde det med bravur.

Tränaren i Öster Marie Bengtsson om matchen;

– Det var som jag sa till tjejerna, QBIK och Öster har en historia av jämna och tighta matcher genom åren. Det har varit målsnålt i mötena och den här gången var det Qbik som drog fördel av målet i den första halvleken, säger Marie Bengtsson och fortsätter;

– Vi har lite svårt att göra mål för tillfället, men det har vi jobbat på och kommer fortsätta jobba med. Vi hoppas det kommer till hösten, säger Marie som tycker att oavgjort hade varit rättvist sett till att lagen hade varsin halvlek.

I likhet med QBIK har Öster ett helt nytt lag inför den här säsongen och om det ställde vi en fråga till Marie Bengtsson. Kort och gott, hur hon har upplevt vårsäsongen?

– Vi har startat om med många nya spelare där en hel del kommer ifrån de lägre divisionerna och det har märkts på slutet när de har blivit trötta. De har inte varit med på den här nivån tidigare, säger Marie och fortsätter;

– Vi bygger på sikt och har som målsättning att bli en mittenlag i år, just nu är vi där tabellmässigt. Det kommer att ta tid med de unga spelarna att tåla mycket träning och att spela på den här nivån, men jag tror på dom här tjejerna på sikt. Framförallt har de karaktär och vill bli elitspelare, säger Östertränaren.

Nu väntar semester för både QBIK och Öster innan man drar igång med träningen igen om två veckor. Då ska Öster iväg på ett läger bland annat. Serien drar igång igen i början på augusti.

Text: Anders Andersson