Olivia Schough stressar inte för en startplats

Hon brukar börja på bänken och vågar inte räkna med mer än ett inhopp under EM. Olivia Schough har ändå kommit in som en frisk fläkt och stämningshöjare i den svenska truppen.

– Jag kanske är den som hörs mest när vi inte spelar fotboll, säger hon.

Att ta sig in i en grupp och hitta sin plats är inte oproblematiskt. När Olivia Schough klarade inträdeskraven med sin yrkesskicklighet gick nästa steg för att bli en i gemenskapen som en dans.

Social kompetens och utåtriktat sinne är egenskaper som lönar sig, även i högpresterande elitidrottskretsar.
–Jag har vågat ta för mig från första början och det är väl bland annat det som gör att jag kunnat vara med hela vägen. De brukar kalla mig för "vår lilla pajas" och jag gillar det på något sätt.

Schoughs medverkan i EM-truppen motiveras främst av snabbheten som hon fått fler och fler anledningar att visa upp i Kopparbergs/Göteborg FC.

I Algarve Cup i början av mars var hon ett friskt tillskott, trots begränsad tid på plan och sedan dess har yttermittfältaren haft en förnyad biljett till landslaget.
–Det är först i år som jag fått spela mer i klubben. Nu känner jag att jag har fått mycket mer självförtroende och förtroendet även här i landslaget. Det har gått fort men jag känner ändå att jag har fötterna på jorden och det är roligt.

Fötterna rör på sig när Olivia Schough gör sitt för att utmana om en plats i den spelande halvan av truppen. Bra i djupled, också möjlig att nå med en boll längs marken.

Högerkanten är det bästa budet för hennes del i landslaget, det är där som blågult fortfarande letar efter bästa spelval.
Schoughs landslagsresa är trots allt bara i början och hon stressar inte för en startplats.
–Just nu är jag på bänken och jag förväntar mig ingenting annat. Det enda jag kan göra är att visa stenhårt på träningar att jag är ett alternativ för inhopp, kanske till och med som startspelare någon gång. Man vet aldrig, ler hon.

Intervjun lättas upp en smula när mästerskapsdebutanten ser en spindel på reporterns jacka. Mer ett inslag av omtänksamhet än skämtsamt. Olivia Schough har aldrig långt till skrattet men funderar också över fotbollslivet och insatsen på en nyss avslutad träning.
–Ibland kan jag känna så faktiskt. Vanligtvis reflekterar jag lite över vad som hänt under ett pass och förhoppningsvis är man nöjd.

Märks det på något sätt i laget att EM närmar sig?
– Jo, det är väldigt mycket mer media och känslan i gruppen är verkligen att det är dags snart. För mig var det extremt häftigt att uppleva mitt första pre-camp.

För Sveriges del går resan från Göteborg till Halland under gruppspelet, Olivia Schough har själv tagit sig precis motsatt håll under karriären, med många kvaliteter som gynnar landslaget för att kunna prestera som bäst.
– Jag är nog en bra människa att ha i en grupp. Om jag inte får spela så mycket får jag se till att bidra på andra sätt, bredvid plan, säger hon.

Rufus 2013-07-09 00:55

Vilken bra sammanfattning av landslagets "entertainer" Schough! På pricken! Och ännu ett stort reportage i det lilla formatet av denna sidas bästa skribent. Fredrik Hasselgren, när han är som bäst, slår många av rikspressens upphaussade sportjournalister med hästlängder. Keep up the good work, Fredrik!