Stina Lykke Petersen vill stoppa Sverige i premiären

Om Sverige ska slå Danmark i den allt mer överhängande premiärmatchen är ett hinder viktigare än andra att passera. Den alerta målvakten Stina Lykke Petersen kan få en utsatt roll eller en hjältegloria.

- Vårt första mål är att vinna premiären, säger hon.

En ögonblicksbild från Göteborg i början av veckan: två grabbar ur EM-organisationen är i färd med att sätta upp skylten som vägleder alla voluntärer till rätt samlingspunkt på Ulleviområdet.

Gamla Ullevi, den svenska nationalarenan ser än så länge lika mycket dansk ut när Pernille Harder i storformat draperar ena hörnet.

Något som de rödvita spelarna med säkerhet noterade när de passerade arenan för några dagar sedan.
- Premiärnerverna finns inte ännu men det börjar att komma. Vi körde förbi Gamla Ullevi och ja, det är coolt, säger Stina Lykke Petersen.

Danmark spelar två av sina gruppspelsmatcher i Göteborg och har hittat sin sommaroas norr om stan. Träningar och pressträffar har dock än så länge en svensk inramning, inga inhemska journalister hade nått fram till måndagens övningar på Flodala ip i Floda.

Lite i skymundan blev det således som det mästerskapsvana laget som ändå går igenom en generationsväxling kan ladda upp.

Stina Lykke Petersen är en del av det, med 20 landskamper har hon mest rutin i en omkastad målvaktstrio. Mycket rutinerade Heidi Johansen fick lämna återbud med skador under våren, Lykke Petersen har fått mycket ansvar och lyfts av det.
- Jag kan märka en skillnad, att jag blivit bättre. Under den långa samlingen som vi haft har jag också höjt min nivå.

Om Sverige är gruppfavorit är Danmark den starkaste kandidaten till andraplatsen. Det betyder också att försvaret kommer att få ligga i, en storförlust kan skadeskjuta laget för det som väntar.

För stunden är det dock bara den första matchen som Stina Lykke Petersen har för ögonen.
- Premiären är något helt speciellt och det här är mitt första riktiga mästerskap så självklart är det spännande, säger målvakten som får redogöra för sina starka sidor som en del av matchguiden.

- Jag är bra på att spela med fötterna och bra på att kommunicera med försvaret. Jag kan också ta anfallarna en-mot-en.

Hur blir man bra på att hantera frilägen?
- Det är bara en av de sidor som jag tränat riktigt mycket på, att läsa spelarna när de löper ner. Inte för att jag hoppas få användning för det mot Sverige, ler hon.

Danmarks rätt nyblivna förstamålvakt har ytterligare ett mästerskap att se tillbaka på men i England 2005 var hon med för att se och lära. Karriären mellan stolparna tog sin början under ungdomsåren.
- Jag var 14 år gammal när jag började som målvakt. Jag blev uttagen till ett distriktslag för kvaliteter jag hade ute på banan som mittfältare, men de saknade en målvakt och det kunde jag tänka mig att bli, säger hon.

Erfarenhet som utespelare gör henne till en mer spelande målvakt.
- Jag har ju använt det mycket och spelförståelsen kommer också därifrån.

Att Danmark kommer med en historik av falla till föga i de senaste mästerskapen vill Stina Lykke Petersen och kompani ändra på inom kort. Först genom att ta kampen med Sverige i premiären, sedan genom att överträffa några tidigare EM-årgångar.
- Vi vill gå vidare från gruppen och nå kvartsfinal, säger hon till sist.