Sverige är redo för premiären mot Danmark

Imorgon klockan 20:30 smäller det. Sverige och Danmark möts i EM:s officiella premiär. Tidigare under dagen har Italien och Finland smygpremiär i Halmstad. Men Sverige mot Danmark är morgondagens största match. Vi var med på både Sveriges och Danmarks presskonferenser så här dagen innan dagen.
Lotta Schelin mötte pressen dan före dan på Gamla Ullevi.

Till Sveriges presskonferens kom förbundskaptenen Pia Sundhage och nyckelspelaren och lagkaptenen Lotta Schelin. På presskonferensen fick vi bland annat höra att Caroline Seger, även hon lagkapten för laget, är redo för spel. Hon tränar för fult idag.
- Ja, och det gjorde hon igår också. Så hon är okej. Laget är redo, och alla är redo att köra, sade Sundhage och menade på att truppen är skadefri.

Sundhage fick även frågan om vad det finns för förväntningar på henne i Sverige.
- Jag vet inte, men jag tror att - Om man tittar på laget, jag är förbundskapten för ett lag som är väldigt bra. Det faktum att vi spelar hemma i Sverige; det är många entusiastiska människor som hoppas att vi kommer spela många matcher och spela bra. Och det är därför jag säger att det är ett privilegium att spela under press, sade Sundhage och menade också på att laget är redo för vad som komma skall.
- Våra förberedelser har varit bra, vi har gjort ett bra jobb för att laget ska vara redo. Det är en njutning att spela under press. Jag tror att både jag själv och laget är redo för den första matchen i EM.

Lotta Schelin beskrev sina känslor inför morgondagens premiär.
- Det känns verkligen bra, det är en fantastiskt känsla. Det är i Sverige, i Göteborg, mästerskapet startar imorgon och det är obeskrivligt. Vi har varit beredda ett tag nu så nu väntar vi bara på att det ska starta. Vi vill starta idag, men, sade Lotta med ett stort leende när hon fick frågan om hur känslan inför det som komma skall var.

Det blev inte så mycket snack om Danmark på dagens presskonferens. De flesta frågor handlade om känslan att spela ett EM på hemmaplan eller hur historien sett ut, hur Sundhage upplever resan från det där första, och enda guldet, till idag. Och när frågan kom om vilken spelare som är farligast i Danmark gav Schelin och Sundhage ett entydigt svar.
- Bästa spelaren? Det är laget, sade Sundhage och fick medhåll från Schelin.

Tydligt är i alla fall att Sverige är redo för premiärmatchen mot Danmark. Lotta Schelin nämnde att hon helst sett att EM startat redan idag och berättade sedan att det, till skillnad mot under VM 2011, inte finns någon inövad målgest i det svenska laget.
- Spontana moves kommer ni nog få se, det är jag helt övertygad om. Det kommer bli en enorm glädje om vi gör mål imorgon, NÄR vi gör mål i morgon. Jag vet inte om vi har planerat något speciellt, det får ni väl se. Men oavsett ska det vara spontant och jag hoppas på något riktigt kul. Men först och främst – mål, sade Schelin och strax därefter började Sverige sin sista träning inför morgondagens premiär.

Efter den halvtimmeslånga presskonferensen tränade Sverige på matcharenan. Första kvarten var öppen för media medan resterande 45 minuter sker bakom stängda dörrar.

Danmark å sin sida valde att ha en presskonferens med två spelare, Katrine Pedersen och Johanna Rasmussen, samt förbundskaptenen Kenneth Heiner Möller. Och till skillnad mot Sveriges var hela Danmarks träning öppen för media efter presskonferensen. På Danmarks presskonferens fick vi bland annat höra att ungefär 1000 danska supportrar kommer se matchen på plats imorgon. Supportrarna kommer, precis som delar av Sveriges fans, att tåga tillsammans till Gamla Ullevi.

Sedan talade förbundskaptenen Heiner Möller om att även Danmark är redo för premiärmatchen.
- Sen kvalet har vi sett fram emot EM och sedan lottningen har vi sett fram emot de här matcherna. Vi har förberett och och vi är beredda Det kommer bli tufft mot Sverige. Det avgörs av vilka som visar mest karaktär och vilja och jag kan lova er att det här laget kommer göra allt för att gå för en vinst. Vi är redo för den här turneringen och vi är redo för morgondagen, sade Heiner Möller som även fick frågor om varför de, till skillnad mot Sverige, valt att ha en helt öppen träning idag.
- Vi är klara, vi har inget att förbereda som vi inte kan visa er. Jag tror att det är bra för spelarna att bara gå ut och ha en rolig träning på en fantastisk plan. Så nej, jag tror att det här är det bästa sättet att förbereda sig. Vi är redo, så varför inte gå ut idag och ha roligt? Blev hans svar på det.

Huruvida det är bra eller dåligt att möta hemmanationen, och gruppfavoriten, Sverige redan i premiären kunde Heiner Möller inte avgöra.
- Jag vet inte om det är en fördel att börja mot Sverige, men vi ska se det som en fantastisk möjlighet att spela den här matchen, svarade hon på frågan.

De danska spelarna fick sedan frågan om det ser Sverige som en storasyster och hur deras relation till Sverige ser ut. Lagkaptenen Pedersen svarade då såhär:
- Sverige är ett bra lag, deras mål är att nå finalen. Det betyder att de vill vinna imorgon, de är favoriter men vi vill sätta käppar i hjulet.

Text: Alva Nilsson
Foto: Fredrik Hasselgren

Taggar: ,
Calle 2013-07-09 21:09

Fast matchen börjar redan 20:30. Det vore trist att missa första kvarten :-)