Sverige klarade inte pressen från elva meter

Premiärmatchen mellan Sverige och Danmark var dramatisk. Danmark tog ledningen, Sverige kvitterade och fick sedan två chanser att göra ett vinnande mål från straffpunkten. Men misslyckades. Stina Lykke Petersen blev stor dansk poängräddare.
Sveriges målskytt Nilla Fischer i duell med Katrine S. Pedersen.

På ett näst intill fullsatt Gamla Ullevi i Göteborg klev Sverige och Danmark ut för att mäta sina krafter i den officiella EM-premären. Innan dess hade Italien och Finland spelat 0-0 och vid vinst i dag skulle både Danmark och Sverige koppla ett grepp om grupp A. Det var Danmark, som spelade utan en renodlad anfallare, som kopplade ett litet grepp om matchen till en början. Ja, eller Sverige startade denna premiär som de brukar – full fart framåt för att sedan tappa lite i tempo efter fem-tio minuter på matchklockan. Efter det var det mer Danmark än Sverige, men Danmark skapade för den sakens skull inga heta chanser.

Men Sveriges försvar kändes otajmat och lämnade mycket att önska under stunder av matchen. Bland annat när Linköpings Mariann Gajhede Knudsen fintade sig igenom det svenska försvaret och, på liten yta, fick iväg ett skott i den 25:e minuten. Kristin Hammarström i det svenska målet kunde bara se på när Gajhede sboll letade sig in i nätmaskorna och 0-1 var ett faktum. Strax där efter hade Danmark en bra möjlighet att utöka sin ledning.

Istället var det Sverige som kom upp och skapade mer. Dock inga heta målchanser och samspelet mellan Lotta Schelin och Kosovare Asllani lyste med sin frånvaro. Faktum är att under de första 45 minuterna lyckades Schelin och Asllani med mycket lite. Båda hade varsin nick mot mål, där Schelins nick rensades undan på mållinjen medan Asllani stördes av den utrusande Stina Lykke Petersen i Danmarks mål. Men, till slut kom det ack så förlösande första svenska EM-målet.
Sara Thunebro slog en lång, välplacerad, frispark från högerkanten som nådde Nilla Fischer. 1-0 var ett faktum i den 39:e minuten, när Sverige hade sin bästa period i den första halvleken.

Efter halvtidsvilan löpte Schelin mer, försökte hitta luckor. Men bollarna från Seger och Hammarström på mitten kom för sällan. När dryga timmen var spelade hände allt under matchen. Kristin Hammarström räddade ett friläge från Julie Rydahl Bukh och i nästa anfall föll Asllani lätt i Danmarks straffområde. Domaren pekade på straffpunkten. Fram stegade stjärnan och härföraren Lotta Schelin. Straffen räddades av Lykke.

Efter straffmissen började de svenska spelarna hänga med huvudet. Och kroppsspråket på spelarna sade att Danmark skulle vinna matchen. Men Hammarström i det svenska målet räddade Sverige gång på gång. Och Sverige skulle få en ny chans från elva meter. Om den första straffen varit tveksam var den andra solklar. Theresa Nielsen täckte med händerna innanför straffområdet. Och fram stegade Sveriges andra anfallare – Asllani. En dålig straff räddades av Lykke som således blev stor poängräddare för Danmark.
- Jag bestämde mig för ett håll och hade tur, sade Petersen efter matchen och berättade sedan att hon inte tyckte Asllanis straff var bra.
- Nej, den var inte så bra. Den var lös, hade den varit hårdare så hade den gått i mål.

Sverige å sin sida har en hel del att jobba på inför matchen mot Finland. Sundhage har tidigare sagt att det är en ära, ett privilegium, att spela under press. Idag pallade Sverige inte den pressen. Och frågan vi ställer oss är hur de svenska spelarna återhämtar sig efter att båda anfallarna missat chansen att bli hjältar från elva meter?

Pia Sundhage fick frågan hur vi ska gå vidare efter att Lotta Schelin hon inte lyckats göra mål från elva meter:
- Ja, hur går hon vidare. Först och främst är det lite tjurigt att missa en straff, men jag tror det är viktigt att hon går igenom det. Att hon får vara tjurig. Det är tur att vi inte spelar imorgon. Jag tror hon behöver dagarna tills vi spelar mot Finland, blev svaret.
- Men ta Asllani, först har Lotta missat en straff och sen ska hon kliva in och missar hon också. Och det är sent i matchen. Hon kunde ha vänt alltihop, det tänker de här naturligtvis på. Det är oerhört viktigt att de inte bara blundar, fortsätter Sundhage.

Text: Alva Nilsson
Foto: Fredrik Hasselgren

Rufus 2013-07-11 00:22

Som väntat har den berömda sågen redan plockats fram i media och det likaså kända ordet "fiasko" har också hörts efter Sveriges överraskande mediokra insats mot Danmark. Jag tycker att kritikerkåren ska lugna ner sig några kilon. Detta var premiärmatchen för blågult och vi vet att just premiärmatcher bjuder på darriga uppvisningar - så alltså även ikväll.

Danmark överraskade däremot stort och hade man vunnit kampen hade det inte känts alls orättvist. Tänk hur nära det var 2-1 för danskorna om inte Kristin Hammarström hade gjort en näranog omänsklig prestation! Århundradets dubbelräddning. "Krisse" var för övrigt bäst i Team Sundhage tillsammans med Josefine Öqvist. För övrigt får inga svenskor mer än G i betyg. Några suddade bokstavligen ut sig själva under de nittio minuterna: Vart tog Caroline Seger vägen, var fanns Antonia Göransson? Rutinerade vänsterklippan Thunebro hade inte många procent rätt i sitt försvars- och passningsspel.

Jobbigast för danska försvaret var ovannämnda Öqvist. Man slutar aldrig imponeras av hennes offensiva vilja och energi. Däremot har hon mycket att lära när det handlar om försvarsspel. Så har vi tyvärr än en gång till mysteriet med Sveriges storstjärnor (ja, det är inte de själva som korat sig med epitetet) Lotta Schelin och Kosovare Asllani. Match efter match, turnering efter turnering går och man frågar sig - när ska dessa båda äntligen hitta varandra och bli det oslagbara offensiva vapen som frälser Sveriges landslag?

Slutligen: Hur stor är sannolikheten för att ett lag missar två straffar i rad i en internationell stormatch? Inte särskilt stor, det är väl istället en slags bedrift att lyckas med detta - ursäkta ironin. Framöver har Pia dock lovat att L8 och Kosse inte ska ta några straffar. Plats på scen för Lisa Dahlqvist och Marie Hammarström, då!

På tal om straffskytte. Om jag inte misstar mig helt så hette ett tidigare svenskt landslags straffläggare #1 Anette Börjesson. Hon stegade alltid fram när det blev dags, och hon missade aldrig, iallafall väldigt sällan, har ingen statistik på detta. Kanske Anette själv har bättre reda på detta?

Rufus 2013-07-11 00:44

Tilläggas bör till mitt förra epos, att det inte bara var svenskor som gled omkring på planen som skuggor av sig själva. Danmarks bästa spelare - och utan tvivel en världsspelare i vardande - Pernille Harder, hade haussats upp som det allra största hotet mot Sverige. Så blev det inte. Harder syntes det en hel av i början av första halvlek, sedan bleknade hon bort helt och man fick anstränga sig hårt för att se om hon fanns med på arenan överhuvudtaget. Hon (upp)vaktades förstås flitigt av det svenska försvaret.

Det var alltså inte fröken Harder som blev dagens danska hjältinna utan hennes lagkamrat i Linköpings FC, Mariann Gajhede Knudsen. Lustigt nog kom detta EM:s två första mål från en fot och ett huvud, båda tillhörande LFC. Nilla Fischer blev ju svensk poängräddare.

fair play 2013-07-11 08:10

Trots straffar som inte fanns och spelet som lyste med sin frånvaro så klarade Sverige oavgjort mot klart bättre Danmark
Vad säga om Schelin: osynlig, trött på fotbollen verkar som, överskattad
Att hitta nya straffläggare löser knappast problem med det svenska spelet
Var finns de mittfältarna och hur kommer man framöver att klara sig om en back blir den som ska göra målen?

Anette Börjesson 2013-07-11 10:12

I landslagströjan kan jag inte minnasat att jag bommat en straff men i Jitex tröjan så blev det nog någon gång. Men så är det, man kan inte sätta alla.

Tycker att Lotta hade ett bra svar om sin straff. För dåligt placerad. Skulle inte vara orolig att låta Lotta slå en till. Nästa sätter hon.

Kosses straff med kort ansats var inte heller bra. Framför inte tillräckligt bra tryck i bollen.
Med lite kyla hade de haft ögonen lite på målvakten och kunnat byta hörn men återigen när det gäller mycket är det inte alltid så lätt.
En poäng är bra men jag tycker självklart att Sverige skulle vunnit om man kunnat leverera framåt. Dock en eloge till Danmark som också hade ett par skapliga chanser att på nytt ta ledningen. Tur då att Kristin Hammarström fick kliva in och visa varför hon står i det svenska målet.

Det är dags att ta nya tag i vårt blågula damlandslag.........//Anette Börjesson

Lenn 2013-07-11 15:43

Ja vad ska man säga Grattis Danmark det var lite överraskande med ett så bra spel, Sverige måste kunna bättre, Straffarna svaga och helt fel att Asllani divaktigt tar straffen, Men helt fel av Marie Hammarström att släppa den, Straffläggare är Marie H, Lisa D och t.ex Sara TH, Nilla F punkt slut och inget annat, Så rött kort till Asllani, Seger, Antonia G och gult till Lotta och Marie H(mesig vid straffen) Pia S ligger nog på gult också ingen bra ledning men spelarna var nervösa inför premiären.

Martin 2013-07-12 02:08

Jag tycker 1-1 känns som ett helt ok resultat, Danmark är ett underskattat lag och en premiär är alltid en premiär. Med det sagt finns det några punkter att notera:

  • Linköpings mästerskapsdebutant Jessica Samuelsson kvitterade ut en etta i betyg i Aftonblaskan. Jag som såg matchen live är helt förbryllad för även om hon såg riktigt nervös ut och periodvis hade svårt med passningsspelet så löste hon det rätt snabbt genom att spela enklare. Det hjälpte ju inte direkt att hon hade en vass Rasmussen och senare den luriga Nadim mot sig samtidigt som Öqvist försvarsarbete lämnade en del att önska. För mig var hon klart godkänd med alla faktorer inräknade.

  • Thunebro som varit med i typ 20 mästerskap känns det som spred passningar åt alla håll, även om frisparken till målet var riktigt känslig, och stod dessutom för en vansinnig dribbling där en farlig spelvändning var riktigt nära. Trots detta kom hon tillsammans med de fullständigt osynliga Seger och Schelin, ja Schelin märktes ju i o f s när hon missade straffen, undan med en tvåa (godkänt) betyg i samma tidning.

  • Fischer/Rohlin såg riktigt stabila ut, visst var det lite passivt vid Gajhedes mål men det är framförallt Seger som missade att 'plocka upp' henne i situationen innan. Klart godkända i min värld.

  • Fel straffläggare - I min värld är det vansinne att skicka fram våra två stjärnor i detta läge. De hade redan innan matchen en enorm press på sig och hade inte lyckats tidigare i matchen. Jag hade hellre sett nån 'no-nonsense' spelare av Dahlqvist/Fischertyp slå straffen istället. Nån som inte tänker för mycket utan bara klipper till alltså. Framförallt Schelin såg fruktansvärt nervös ut och det kan man ju förstå i en premiär inför hemmapubliken i Göteborg.

Med detta sagt så var Danmark riktigt bra. Man spelade som ett lag, hade läst sönder oss fullständigt och framförallt var Pedersen och Gajhede förkrossande överlägsna i mittfältskampen mot Seger och Hammarström. När deras försvar och målvakt dessutom gör en stormatch blir det förstås svårt att vinna.