Högre tempo ska fälla Finland

För ett par dagar sedan fattades några tjocka penseldrag och taktiska linjer för att fullända det som kunde ha blivit en vacker bild för Sverige. Blågult föll ändå inte ur ramen men mot Finland på lördag gäller det att måla på för att finalmotivet inte ska ödeläggas.
Lisa Dahlkvist var inhoppare mot Danmark.

- Vi måste ha upp bolltempot och försöka flytta på dem. Får vi tidiga målchanser gäller det att vi sätter dem så att vi inte blir stressade, säger Lisa Dahlkvist.

Det var på många sätt en annorlunda match för Sverige mot Danmark. På premiärkänslorna staplades spaltmeter av mediaintresse och stort stöd som hemmanation.
- Allting var väldigt häftigt, det blir en stor grej och man ska gå ut och spela fotboll också. Det går inte att säga att man vet hur det kommer att kännas.

Mest av allt fastnade upplevelsen av stämningen på ett utsålt Gamla Ullevi hos spelarna, intrycken hängde med till kvällsmålet efter match.
- Vi pratade om stämningen, det var mycket folk och det var en häftig grej att vara med om.

Det var mer av urladdning än andra mästerskapspremiärer?
- Lite så är det, men det känns ändå bra. Det var mycket energi i kroppen på alla, jag tror mer att det var positivt med publiken än att det blev darrigt av det, säger Lisa Dahlkvist och konstaterar andra skillnader sportsligt sett.

- I andra matcher har vi kommit in väldigt bra i början, pressat väldigt hårt och haft flera målchanser första tio minuterna. Det är lite olikt oss, men de flest kommer igen efterhand.

Frågan för Lisa Dahlkvists del är om inhoppet sista halvtimmen av ordinarie tid ökar hennes chanser att komma med i startuppställningen?
- Jag vet inte, det beror helt på hur Pia vill spela oss. Det finns så många kombinationer, med Marie (Hammarström) på kanten eller Marie i mitten. Det beror helt på hur Pia ser på det, säger Lisa.

Vad känner du att du fick uträttat med din speltid mot Danmark?
- Komma in med mycket energi,så att alla spelare känner att nu kör vi igen. Försöka ligga tajt och komma in i press som vi hade svårt med ibland.

En viljefylld insats med tyglar som ändå fanns där från förbundskaptenen.
- Pia vet att jag är taggad när jag går in och går med hundra procent. Det gäller att gå tufft men inte gå bort sig. Man vill framåt men samtidigt inte släppa in något mål, det gäller att vara lite smart i det också.

Oavgjort på oavgjort och nästan Status Quo i gruppen inför nästa omgång. Sverige får en ny chans inför en lika fullsmockad arena inom kort.

Förväntningarna finns kvar och nu handlar de om ett ännu större bollinnehav och att laget ska kunna bygga på med tryck från mittfältet och framåt, givetvis omsätta chanserna när de uppstår.

Finland var försvarsstarkt i sin premiär men oförmöget att sätta några längre anfall i stånd och kontringsbollarna fann aldrig fram till rätt spelare.
- De kommer säkert backa hem lite, och vara taktiska, de har Andrée (Jeglertz) som vet hur Sverige spelar.