Poängtapp för Europa-mästarna

Efter alla övertygande segrar Tyskland radat upp mot Holland var inledningen av årets EM i Växjö var man kunde väntat sig, flera bra tyska chanser under de första minuterna. Inget tydde på ännu en mållös match i detta EM. Men den slutade 0-0 inför 8.861 på Myresjöhus Arena - en strålande publiksiffra!
Bra försvarsspel hindrade målskyttet.. Här stoppas Celia Okoyino da Mbabi av Daphne Koster. FOTO. Fredrik Hasselgren.

Célia Okoyino da Mbabi hade de båda första chanserna räddade av Vittsjö GIKs holländska målvakt Loes Geurts. Hon hade färre svåra ingripande än Nadine Angerers i den tyska buren räddning efter en kvart av Lieke Martens skott mot krysset var matchens skickligaste, följd av den Tyresös Kirsten van de Ven tvingade henne boxa bort efter en hörna några minuter senare.

Tyskland försökte som vanligt koppla ett grepp om matchen och sina motståndare men straffades gång på gång av de snabba holländska omställningarna. De var betydligt farligare än det tyska malandet.

Det gav dock en chans minuten före halvtid för Dzsenifer Marozsán på Célia Okoyino da Mbabis väl avvägda passning men Loes Geurts skar av skottvinkeln och bollen fick utanför.

I halvtid inbytta Simone Laudehr satte fart på Tysklands anfallsspel de första minuterna av andra halvlek. Den första kvarten pressade Tyskland men i det skedet lyckades först Renée Slegers (Linköpings FC) två gånger och sedan Manon Melis (LdB FC Malmö) skaffa sig bra lägen. En annan Malmö-spelare Anja Mittag men i det tyska laget var emellertid anonym.

Hon är en av de erfarna i det unga tyska laget som blivit ännu litet yngre än målsättningen var när truppen till årets EM skulle formas. Mot bakgrund av många skadade spelare var det ändå starkt av Tyskland att stå emot favorittrycket. Det torde ha släppt en aning. Tre tyska spelare blev varnade, en holländsk. Så många hårda närkamper som i denna match har inte setts sammanlagt i de tre tidigare spelade EM-matcherna.

Tysklands förbundskapten Silvia Neid kommenterade matchen:
- Det var hårt arbete mot ett riktigt bra holländskt lag. Vi stod kompakt i första men saknade precision. Andra halvlek var delvis en rolig historia, Holland var bättre ibland och sedan fick vi också möjligheter, sade hon och pekade sedan på möjliga domarmisstag:

- Jag skulle vilja ha haft två straffar, en situation med handboll som jag såg tydligt trots att jag satt dåligt till och en situation där Simone Laudehr drogs ner.

Nadine Angerer fick rädda Tyskland ett par gånger och framstod bland de bättre i laget.
- Det enda misstaget var när hon tog ett steg tillbaka istället för framåt och den holländska spelaren fick skjuta. Hon kompenserade för misstaget med en briljant räddning, sade Silvia Neid.

Lieke Martens belönades av Anna Signeul som matchens lirare och fick sedan ta till orda:
- Vi är så klart nöjda med oavgjort men i andra halvlek hade vi möjlighet att göra mål och vi kunde ha vunnit. För oss är det en perfekt start och det kan till och med gå bättre för oss än i EM 2009 (semifinal)

Text: Thorsten Frennstedt & Fredrik Hasselgren
Foto: Fredrik Hasselgren

Taggar: ,
davidfermin 2013-07-12 09:21

Holland kunde vunnit men , tråkigt behöva säga det domaren är två solklara straffar första när holländska mittbacken satsa på bryta med glidtackling med är sen och plockar bara tyskan andra solklar handboll den går inte missa men tydligen.

annars tycker jag domarkvaliten hitentills har varit väldigt god .