Sverige ska löpa för seger på lördag

När den svenska presskonferensen inför Finlandsmatchen inleddes fick Pia Sundhage tillfälle att understryka hur laget ska spela för att nå framgång.
Pia Sundhage och Caroline Seger på presskonferensen.

- Finland spelade oavgjort i den senaste matchen och är väldigt organiserade. Att hålla positioner och tempo i spelet blir viktigast för oss, sade Pia Sundhage.

Caroline Seger som satt bredvid på podiet hakade på kring Sundhages tankegångar om vad som krävs för att besegra just det kompakt spelande Finland.
- Ett snabbt passningsspel med många alternativ brukar fungera mot lag som spelar kompakt och backar hem. En enkel lösning är att löpa för varandra och löpa sönder dem, sade hon.

Den snabba förvandlingen för Segers del, briljant i genrepet mot England men betydligt mer tillbakadragen mot Danmark föranledde också en fråga.
- Mot England spelar vi en match som är fantastisk, mot Danmark inte så mycket boll. Sån är fotbollen, jag litar fullt på mina medspelare. Är de bra så är jag bra.

Tillbaks till Pia Sundhage som förärades betydligt fler spörsmål av mediahopen.

En av dessa handlade om pressen förändrats för laget jämfört med premiären.
- Pressen finns där alltid, det är därför vi håller på med det här. Själva matchen som var har man gått igenom, spelarna har fått spela inför en stor publik. Meningen är att fjärilarna som susar omkring i mångas magar och var negativa kommer att kunna vara positiva imorgon.

Sverige har alla möjligheter att spela till sig gruppsegern. Den rakaste vägen går via två målfester men Sundhage rubbade inte sin egen inställning en millimeter från total koncentration på morgondagen.
- Vi respekterar motståndarna och spelet, ett mål mer än Finland är det fokus vi ska ha. Sedan är det klart att vi vill göra fler mål och det gör vi när vi spelar bra fotboll då kan vi börja titta på bänken och se vilka som ska komma in.

För en stund snuddade förbundskaptenen också vid vad som skulle hända om vinstförhoppningarna grusas.
- Det kommer givetvis att blåsa ofantligt om det inte blir ett bra resultat.

"Vi behöver vinna en match till"
Med en pinne i premiären var det lugn och ro när Andrée Jeglertz såg framtiden an någon timme senare.
- För Sverige handlar det om att hantera att det blev en poäng i premiären, om de är nöjda med det, eller måste vinna imorgon. För oss påverkar inte sådana saker, sade han och skötte sedan huvudräkningen i en mening.

- Vi behöver vinna en match till för att gå vidare, all fokus är på att vinna imorgon men vi vet också att vi har en chans till på tisdag, sade han.

Anledningen att det inte införts några regelbundna finsk- eller svenskkamper i fotbollen är uppenbar. Sverige har överlägsen statistik mot grannlandet i öster.

Aspekten av vilket lag som har flest offensiva spelare och har störst kapacitet för att spela sig över plan ingår förstås i Andrée Jeglertz matchupplägg.
- Vi möter ett av de högst rankade lagen och vi måste hantera deras styrkor i anfallen. Vi måste ha en bra plan för vad vi gör när vi vinner boll, startar attackerna och gör mål.

Obligatoriskt för en frågestund med Finlands svenska förbundskapten den senaste tiden var också om han känner energi eller press av att ställas mot hemlandet i en match.
- Jag har arbetat med de här damerna i tre och ett halvt år och jag har verkligen massor av känslor för det här laget. När jag går in i matchen imorgon är det ingen tvekan var jag har mitt hjärta och vad jag ska göra för att Sverige ska få lida för det.

Annika Kukkonen (Sunnanå SK) fanns också med på ett hörn. Hon har länge sett fram emot just denna julihelg.
- Det är kanske den största matchen som väntar för mig, jag har aldrig spelat mot Sverige.

Det kommer att vara 16 000 åskådare, vad gör det för er spelare?
- Vi spelar inte för så mycket folk i vanliga fall. Förhoppningsvis betyder det extra energi och att vi kan visa att vi är där för att ta tre poäng.