Taggat Tyskland vann över tappert Island

Tyskland vann söndagskvällens match i Växjö mot Island med 3-0 (1-0) efter bland annat två mål av EM-kvalets skyttedrottning Célia Okoyion Da Mbabi
Harpa Thorsteinsdottir försöker hindra Leonie Maiers framfart.

På förhand gissade de flesta att det skulle bli en ensidig historia. Tyskland, som inte lyckats göra mål eller vinna i premiären mot Holland, var revanschsuget och Island, som tog sin första EM-poäng någonsin efter den sena kvitteringen mot Norge, var suget på att skrälla ytterligare.

Statistiken efter den första halvleken talade sitt tydliga språk. Tyskland hade haft åtta avslut på mål, Island ett. Vi kanske ska börja där med att konstatera att Tyskland var bättre än Island idag. Lena Lotzen, som tack vare sitt ihop i premiärmatchen, förpassat LdB FC Malmös Anja Mittag till avbytarbänken, och Nadine Kessler, dominerade mittfältet från start och Island hade svårt att få till något etablerat anfallsspel. Matchbilden förvånade få. Det som däremot förvånade var att Island stod upp så pass bra som man gjorde i defensiven. Ibland bjöds Tyskland på chanser men då räddade allt som oftast Gudbjörg Gunnarsdottir.

Det som förvånade mest var att det dröjde till den 24:e minuten innan det massiva tyska spelövertaget gav resultat. Lotzen kom loss, gjorde bort en försvarare och rullade in 1-0 till Tyskland. Efter 114 minuters spel i detta mästerskap kunde de regerande Europa-mästarna alltså göra sitt första mål i turneringen. Det kunde ha blivit fler tyska mål före halvtidsvilan men Gunnarsdottir stod för flera bra räddningar.

När domaren blåste igång matchen efter 15 minuters paus hade Island faktiskt en teoretisk chans att ta sin andra EM-poäng någonsin. Allt som krävdes var att Gunnarsdottir fortsatte rädda de tyska avsluten och en straff i den 85:e minuten som Vidarsdottir kunnat rulla in. Nu blev det inte riktigt så.

2-0 kom 9 minuter in i den andra halvleken. De 4.620 åskådarna på arenan i Växjö kunde se Kesslers försök att cykelsparka in bollen och hur Islands backlinje inte fick undan returen. Då kunde Célia Okoyion Da Mbabi sätta kvällens andra mål, som dock såg ut att komma ur sig i en misstänkt offsideposition. Sex minuter från slutet kunde Okoyion Da Mbabi även göra sitt andra mål för matchen och den tänkta skyttedrottningen tar därmed rygg på Nilla Fischer..

Island, med flera damallsvenska spelare i startelvan, kämpade matchen igenom och även fast de inte hade något att sätta emot den tyska pressen. Deras inställning i matchen förtjänar mycket beröm. Laget kämpade, slet och offrade sig för varandra – även om det offensiva spelet lyste med sin frånvaro.

Gudbjörg Gunnarsdottir fick beröm efter matchen.
- Ja, hon var verkligen bra idag. Det är positivt för oss. Vi har Thora Helgadottir, som varit vår förstamålvakt, har varit skadad, så det var viktigt för oss att "Gugga" var så bra idag, sade Islands förbundskapten Sigurdur Ragnar Eyjolfsson efter matchen.

I matchens slutskede rusade tre killar i 15-20-års ålder in på planen. Efter att de sprungit över hela planen tog polis och väktare hand om dem. Så vitt bekant är det den enda incidenten som inträffat någonstans under de tio hittills spelade matcherna.

Text: Alva Nilsson
Foto: Fredrik Hasselgren

Taggar: ,