Sverige gruppetta efter vinst mot Italien

Sverige vann gruppfinalen mot Italien efter en avslagen första halvlek och en målrik andra halvlek. Matchen i Halmstad inför 7 288 på Örjans valls läktare slutade 3-1 och de svenska målen gjordes av Therese Sjögran, Lotta Schelin och Josefine Öqvist.
Jessica Samuelsson i kamp med Giorga Motta. FOTO: Fredrik Hasselgren

Senast dessa lag möttes i ett Europa-mästerskap vann Sverige med 2-0 inför 5.947 åskådare i Åbo. De svenska målskyttarna var Kosovare Asllani och Lotta Schelin. Idag är de båda stjärnor i Sveriges landslag och de delar på kaptensrollen i Sundhages blågula. Båda fanns med på planen i dagens match – gruppfinalen mellan Sverige och Italien.

Under den första halvleken hände i ärlighetens namn inte speciellt mycket. Hela tillställningen kändes ganska avslagen och båda lagen verkade nöjda med 0-0. Kosovare Asllani glimtade till stundtals men såg också ut att vara hämmad av den där fotskadan. Caroline Seger slet på mittfältet och Sara Thunebro tog en del offensiva löpningar. Men det hände inte speciellt mycket mer. I den andra halvleken gjorde Pia Sundhage ett byte direkt när matchen blåstes igång. Ut gick Asllani och in kom den 36-åriga veteranen Therese Sjögran. I sin 183:e landskamp satte Sjögran full fart från början och bara ett par minuter senare låg bollen i nät. Målgörare? Therese Sjögran.

Av bara farten kom sedan 2-0 genom Lotta Schelin i den 50:e minuten och sju minuter efter att Schelin själv löpt igenom och gjort det målet skulle hon visa sina kvaliteter som framspelare. Schelin trampade runt på vänsterkanten och vrickade in bollen till Josefine Öqvist som kunde göra 3-0. Där och då var matchen avgjord. Det var först då Italien satte in sina kanske bästa spelare i matchen – där ibland Melania Gabbiadini som i den 78:e minuten nickade in reduceringsmålet 3-1.

Italiens förbundskapten Antonio Cabrini var nöjd med att laget avancerat till kvartsfinal, men inte över resultatet i matchen:
- Vi hjälpte Sverige genom individuella misstag, sade Cabrini och fortsatte sedan:
- Det visar att på internationell nivå kan det göra står skillnad när man tappar koncentrationen.

Till Sveriges presskonferens kom Pia Sundhage, Therese Sjögran och matchens spelare enligt UEFA - Lotta Schelin.
- Min uppladdning inför EM har inte varit optimal, jag har kämpat på och får 45 minuter idag. Det känns skönt. Och det kan nog ses som ett lyckat inhopp, sade Therese Sjögran efter matchen.

Lotta Schelin berättade sedan om förändringen vi fick se mellan halvlekarna och vad som sades i halvtid.
- Det var lite "vad vill vi visa, vad vill vi vara, hur vill vi spela?" Och så ville vi visa publiken vad vi kan.

Text: Alva Nilsson
Foto: Fredrik Hasselgren

The Observer 2013-07-16 22:37

Jo, det här blev "mellanmatchen" för Sverige: lite som mot Danmark, lite (i andra halvlek) som mot Finland.

Yep, Asllani ut - värt "risken" att spela? You tell me!

Yep, en pånyttfödd Sjögran in och en (rätt osynlig med kort speltid) Schough in.

Sundhage har sagt att hon kommer att rulla runt på många spelare och hittills har det ju funkat bra.

Hur tänkte tränaren i Italien - vila stjärnorna inför kvarten? Nya spelare som vill ta chansen ska få den? Matchen ändå sannolikt förlorad på förhand? Varför starta med ett på pappret sämre lag annars?

Första hindret avklarat för Sverige - nu blir det cupspel och då måste både huvud och fötter vara med från början!

Martin 2013-07-16 23:25

Med facit i hand ska vi vara glada att Italien valde att ge bort matchen genom att bänka sina bästa spelare. Italien A vann ju nämligen matchen med 1-0. Några reflektioner efter matchen:

  • Schelin bäst ikväll, mål igen och väldigt delaktig i spelet.
  • Sjögrans inhopp kan ju bara sägas vara en total succé. Där får jag erkänna mig motbevisad.
  • Samspelet mellan backlinje och målvakt var inte bra. Italiens mål får Hammarström ta på sig anser jag, det är hennes yta inlägget går mot.
  • Thunebro är inte kompis med bollen, idag var det ännu värre än i matcherna innan och ikväll hade hon ju ingen assist som 'räddade' totalintrycket.
  • Jossan måste sluta löpa offside hela tiden, kan hon få timingen i löpningarna att bli bättre blir hon en enorm tillgång.
Mark 2013-07-16 23:50

"Vad många mål!"

Rufus 2013-07-17 00:54

Lite märkligt att det är Asllani själv som får bestämma om och när hon ska spela med en osäker fotskada i bagaget. Borde inte det medicinska teamet och givetvis högsta lagledningen avgöra detta? Laget går före egot - och en frisk och hel "Kosse" behövs när det blir finalspel!

Martin 2013-07-17 02:11

@Rufus

Fast så är det ju inte. Just denna skada ska ju vara av den typ som inte 'blir värre' av att spela. Då det alltså 'bara' handlar om smärta så är det ju faktiskt bara spelaren själv som kan avgöra om det gör för ont eller om hon kan spela ändå.

Jag är övertygad om att lagledningen eller för den delen Kosse själv skulle 'chansa' om de/hon inte trodde det skulle vara riskfritt och faktum är ju att Kosse var helt okej i första halvlek i min mening.

The Observer 2013-07-17 08:48

Njae Martin, först säger läkaren att det är 50/50 att hon kan spela. Sedan säger Lilie Persson att om det varit kvart/semi så hade hon spelat (= att skadan inte är värre än så).

Asllani sa själv i TV-intervju igår att "hon ville så gärna spela" och Sundhage "en av våra bästa spelare ville spela....".

Efter matchen säger Asllani att hon gick av i halvtid för att "hon inte ville riskera något".

Så - var det Asllani som tog ut sig själv i laget? Om det nu inte fanns något att riskera, varför pratade Asllani plötsligt om att det fanns det?

Nä, storyn håller helt enkelt inte ihop. Kanske var det så att Asllani helt enkelt inte var så bra (i likhet med många i första halvlek) och att hon blev avplockad (vilket hon förmodligen inte själv skulle säga) i kombination med att Sundhage ville prova fler spelare?

"Tant" Sjögran gjorde en bra insats i det raka bytet med Asllani - kanske är det bl a där skon klämmer (hoppsan) för Asllani - det finns andra i laget som gör ett bra jobb och det är inte självklart att hon saknas på plan?

Lenn 2013-07-17 21:55

Ett stort misstag att inte spela Lina Nilsson på högerbacken och trimma in laget. Förstår det inte. Förutom försvaret är laget lite svårbedömt både med mittfältet och anfallet. Vi får se vad som händer. Nu är det för sent att trimma in laget.