Island överraskande till kvartsfinal

Efter en närmast heroisk laginsats är Island överraskande vidare till kvartsfinalspel efter vinst med 1-0 mot Holland. Det hjälper inte att Holland är Europas mest tätbefolkade land och Island det glesast bebodda.
Till höger jubel bland de isländska spelarna, till vänster Manon Melis (och Holland) på väg ur EM.

- Det är väldigt stort för ett så litet land som vi bor i, sade Sara Björk Gunnarsdottir efteråt..

Det är närmast otroligt att Holland med så skickliga spelare som Manon Melis, Kirsten van de Ven med flera gjorde bort sig. Nu kom back Dyanne Bito att framstå som en av lagets nyttigaste spelare. Hon räddade bland annat Katrin Jonsdottirs nick på mållinjen efter bara nio minuters spel.

Matchen i sig blev ganska spännande men kändes inte välspelad utan hade mer kampkaraktär i sig. Framför allt såg man ett Holland som var stillastående och i många lägen var direkt dåliga i sitt passningsspel.

Island spelade enkelt och utnyttjade sina chanser och med lite flyt kunde det blivit något mål till för redan i den femte matchminuten skapade Hólmfridur Magnúsdottir en bra chans på vänsterkanten. Hon vände bort Dyanne Bito avancerade något steg och sköt lågt mot främre stolpen. Ett lurigt skott som Vittsjö GIKs Loes Guerst i det holländska målet fick jobba hårt för att klara.

I den tjugonde matchminuten sköt Lieke Martens i ribban, returen var både Kirsten vad de Ven och Manon Melis framme på , Manon fick sista sparken men Gudbjörg Gunnarsdóttir fick ett långfinger på bollen som gick utanför.

Tio minuter senare avgjordes faktiskt matchen när Dagný Brynjarsdóttir nickade in matchens enda mål. Anfallet drogs upp på vänstersidan av Hallbera Gísladóttir och hennes väl avvägda inlägg hittade till Dagny som löpt in i straffområdet och oatackerad kunde gå upp och nicka in målet som för Island vidare genom gruppspelet in i en kvartsfinal för första gången någonsin.

Islands målvakt Gudbjörg Gunnarsdóttir får sägas vara en stor bidragande orsak till Islands triumf mot Holland. Vid flertalet tillfällen gjorde hon fantastiska räddningar när Holland gjorde tappra försök framför allt i matchens slutskede att nå en kvittering. Som lag gjorde Island en härlig insats idag och visade att ett hårt disciplinerat spel kombinerat med effektivitet i det offensiva spelet kan räcka långt.
- Vi hade koll på Manon Melis och deras andra forwards, konstaterade en nöjd Sara Björk Gunnarsdottir.

Holland får lämna EM-turneringen utan att ha lyckats göra ett enda mål och man kan spekulera över varför spelet gått i baklås efter öppningsmatchen mot Tyskland. Kanske är som känslan av varför Danmark inte heller lyckats bra efter öppningsmatchen mot Sverige. En slags baksmälla över ett lyckats resultat som man inte kunnat komma över. I följande matcherna har både Holland och Danmark haft svårt att styra matcherna mot motstånd som likt dom själva inledningsvis inte har något att förlora.
- Jag är bara jättebesviken. De får göra mål, sedan backar de bara. Vi får spela hela andra halvlek på deras planhalva, jag vet inte varför det inte lyckas, sade Manon Melis utan att kunna sätta fingret på var det låste sig i besvikelsens stund.

- Vi har bra spelare där framme men vi får inga heta målchanser en mot en.

Text: Anette Börjesson & Fredrik Hasselgren
Foto: Fredrik Hasselgren