Sverige till semifinal med uppvisningsspel

Sverige kunde enkelt besegra Island under söndagseftermiddagen. Sverige vann till slut med 4-0 efter två mål av Lotta Schelin, ett vardera av Josefine Öqvist och Marie Hammarström
Lotta Schelin forcerar in Sveriges fjärde mål. FOTO: Fredrik Hasselgren.

Sverige har för vana att starta sina mästerskapsmatcher i ett rasande tempo, för att sedan mattas av efter några minuter. I den här matchen låg bollen i nät efter 3 minuter. Marie Hammarström, som gjorde sitt första landslagsmål i bronsmatchen i VM 2011 mot Frankrike, hade återigen visat upp att hennes vänsterfot inte är att leka med. I den 14:e minuten gjorde Sveriges numer 14 – Josefine Öqvist – 2-0. Sverige fick en frispark på defensiv planhalva efter en isländsk offside och bollen slogs snabbt av Lotta Schelin upp till Öqvist som fri med Gudbjörg Gunnarsdottir i det isländska målet slog in 2-0.

Nio minuter senare låg bollen i nät igen. Kosovare Asllani spelade fram Lotta Schelin som klackade in sitt fjärde mål i EM. Därmed gick Schelin upp i ensam skytteligaledning i EM och raderade ut sitt tidigare mästerskapsrekord på tre mål under ett mästerskap. Och det skulle komma mer från Lotta Schelin. I den andra halvleken gjorde hon även 4-0 bakom ett isländskt försvar som inte alls var lika stabilt och tajt som i matchen mot Holland.

Sett över 90 minuter var det aldrig något snack om saken i denna match. Island räckte inte till. Sverige tog sig komfortabelt till semifinal och vann därmed sin första utslagsmatch i ett EM på 12 år. Island skapade mycket få chanser medan Sverige dominerade både mittfältet och kantspelet, trots att flera nya spelare äntrade planen i den andra halvleken.

- Tuff match, jag vill gratulera Sverige. De spelade bra idag, riktigt bra – för bra för oss. Och, det är ett rättvist resultat. Jag är lite besviken att vi inte gav dem en bättre match, speciellt i första halvleken, i andra spelade vi bättre, sade Islands förbundskapten Sigurdur Eyjolfsson efter matchen och fortsatte sedan:
- Vi tillät enkla mål, och du kan inte göra det mot Sverige med de duktiga spelare som de har.
- Jag är stolt över oss. I den här turneringen tog vi vår första poäng, vi vann vår första match och vi lyckades ta oss till kvartsfinal. Jag är väldigt stolt över det här laget, väldigt stolt, sade Eyjlofsson och fick sedan frågan om vilka han ser som favoriter i denna turneringen.
- Jag tycker att Frankrike är det bästa laget i turneringen. Men Tyskland och Sverige är också tillräckligt bra för att vinna. Men Frankrike är favoriter, enligt min åsikt.

När Pia Sundhage, Lotta Schelin och Kosovare Asllani kom till den svenska presskonferensen efter match var alla glad. Och förbundskaptenen var även en aning lättad. Hon berättade att hon varit nervös inför matchen.
- Jag ska erkänna att jag var nervös inför den här matchen. Den känslan fick jag iväg genom att lyssna på musik. Men på det sättet som de här tjejerna spelar så, jag får inga fjärilar i magen.

Lotta Schelin fick frågor om hennes målstim just nu. I dag gjorde hon två mål.
- Under den här turneringen har jag gjort många mål, jag föredrar att göra mål men det är inget jag tänker på. Jag tar det match för match och fokuserar inte på det. Men självklart vill jag alltid göra mitt bästa och det är bra att göra mål för självförtroendet, sade Lotta Schelin apropå att hon nu gjort fem mål och leder skytteligan i EM.

Efter matchen sprang det svenska landslaget, ledda av Pia Sundhage ett ärevärv runt planen.
- Jag ber om ursäkt, men jag kunde inte låta bli. Jag var så himla glad. Det är massa människor som kommer hit och stöttar oss. Det spritte i benen så jag var tvungen att susa omkring, sade Sundhage med ett skratt.

Taggar: ,
Mark 2013-07-23 14:55

"Bra!"