Emmelie Konradsson byter inte bort sin EM-roll

En snabb frispark från Victoria Svensson till Malin Moström i USA 2003 är Emmelie Konradssons starkaste minne från det första mästerskap hon följde på allvar. Tio år senare kan hon skapa egna intryck på mycket närmare håll av en semifinal.

När landslaget har släppt helt fritt bland spelarna för intervjuer har få frågor till Umeåspelaren. Men inget läge är bättre än nu att prata med Emmelie Konradsson, snart efter den länge emotsedda EM-debuten.

Det är få förunnat att spela mästerskap på hemmaplan och hon fick vänta in hela gruppspelet innan hon kastades in i den förstärkta upplevelsen.
- Pia brukar vara noga med att alla avbytare ska spela matchen på bänken. Man sitter och är redo och vill in. När jag sen stod och väntade på att Lotta (Schelin) skulle springa av planen kände man verkligen hur mäktigt det var, säger hon.

Avbytarens aber, att ladda upp och varva ner utan att delta fullt ut är inte unikt för Pia Sundhages landslag. Däremot en atmosfär som skapar säkerhet och gör till och med att uppgiften att ta över efter en tvåmålsskytt mindre skakig i benen.
- Det känns som att det är underbart gäng, det är enkelt att komma in i matchen direkt. Man får stöttning och det känns tryggt.

Det är dag 24 på det svenska EM-samlingen som hittills flyttat längs västkusten och vill österut.

Vi har inte fått hela bilden ännu, slutbetyget kan inte sättas förrän blågult spelat sina sista match och de mest vältrimmade lagen återstår att möta.

En sak som det redan nu står klart att Sverige lyckats med är lagkänslan, sammanhållningen i gruppen mellan 23 personer som kallats in för sina fotbollskvaliteter.
- Jag skulle säga att det är många olika människor och personer men vi funkar väldigt bra ihop. Många bidrar till att det blir en härlig stämning.

Tyskland väntar, vad tänker du om det?
- Det ska bli skitkul, Tyskland är alltid Tyskland trots att de har skador på viktiga spelare. Ända sedan jag började i flicklandslag har de tyska lagen varit som en maskin att räkna med.

De tyska spelarna försöker skjuta över favorittrycket på Sverige, något Emmelie Konradsson bara skakar på axlarna åt.
- De får de göra om de vill det, det kommer inte att påverka vår inställning till matchen. För oss är det viktigt att fortsätta spela på våra styrkor och ånga på. Vi har skapat en vinnarkultur.

Fotnot: Malin Moströms frisparkmål innebar 1-1 i semifinalen mot Kanada i VM 2003. Josefine Öqvist klassiska fullträff tog något senare Sverige till final.