Danmark slog ut Frankrike på straffar!

EMs största skräll skrevs sent på måndagkvällen i Linköping när Danmark vann sin kvartsfinal över turneringens favorit Frankrike efter förlängning och straffar. 1-1 vid full tid och straffarna vann Danmark med 4-2. Åter en match inför fullt hus, 7.418 på Linköping Arena-
Det stora danska jublet bryter ut i Linköping efter sista straffen. FOTO: Fredrik Hasselgren..

Frankrike var storfavorit inför kvartsfinalsmötet med Danmark, som slutat trea i grupp A, fick kvartsfinalplatsen tack vare lottens hjälp och inte hade vunnit en enda match i detta mästerskap före matchen mot Frankrike. Motståndarna hade gått igenom gruppspelet i ett stabilt tempo, vunnit alla matcher och tagit maximala nio poäng.

Frankrike var efter gruppspelet inte bara favorit till segern i kvartsfinalen mot Danmark, utan även en av de stora favoriterna till slutsegern i turneringen. Men Danmark ville annat. Efter att Kristianstads Johanna Rasmussen gett Danmark ledningen i den första halvleken tvingades Frankrike jaga under större delar av matchen. Först jagade man en kvittering, efter att Louisa Necib utjämnat på straff jagade man ett vinnande mål. Men det målet kom aldrig och istället kunde Danmark jubla efter en dramatisk straffläggning.

Det var Danmark, med Johanna Rasmussen, Pernille Harder och Katrin Veje i spetsen som började kvartsfinalmötet bäst. Redan efter 11 minuter hade Rasmussen, framspelad av Veje, en bra möjlighet men Rasmussens avslut gick inte på mål och Kristianstad-spelaren vinkades senare av för offside. Efter det kom Frankrike, med stjärnor som Camille Abily, Louisa Necib och Eugenie Le Sommer som härförare in i matchen. Men det var Danmark som spräckte målnollan på Linköping Arena denna måndagskväll. I den 28:e minuten fick den franska målvakten Sarah Bouhaddi vittra sitt målnät. Bollen tog på Lyon-målvakten som fick se Johanna Rasmussens skott gå i mål.

Efter det tog Frankrike över än mer. Abily vände ut och in på det danska försvaret men målvakten som räddade två straffar i premiärmatchen mot Sverige Stina Lykke Petersen lyckades parrera alla Frankrikes målchanser. Även Eugénie Le Sommer hade ett bra läge tio minuter före halvtidsvilan men Lykke såg till att Danmark tog paus med en överraskande 1-0-ledning.

Efter halvtidsvilan fortsatte den franska anstormningen. Och kanske borde Frankrike och Le Sommer fått straff i den 48:e minuten när Tyresös Line Röddik Hansen rev ner henne i det danska straffområdet. Domaren valde dock att fria, men det skulle komma mindre klara strafflägen senare i matchen. I den 70:e minuten, efter att både Necib och Abily haft bra lägen att göra mål, gick Abily omkull i det danska straffområdet. Domaren pekade mot straffpunken men undertecknad ställer sig mycket tveksam till om det beslutet var rätt. Hursomhelst stegade Necib fram och drog in bollen den danska målvaktens högra hörn.

Efter kvitteringsmålet låg Frankrike på för ett avgörande mål. OS- och VM-fyran radade upp chanser men Danmarks målvakt och försvar med Christina Örntoft och Janni Arnth i mitten räddade gång på gång. Klockan tickade upp mot en förlängning och efter ytterligare 30 minuters spel tog straffläggningen vid.

I straffläggningen var det Danmark som sköt den första straffen. Line Röddik Hansen slog en låg straff och den normalt skickliga straffspecialisten Bouhaddi var chanslös. Sedan stegade Necib fram för att slå sin andra straff i matchen. Hon sköt i samma hörn som där hennes första straff gått in, men denna gången var
Lykke snabbast och kunde. Det gav Danmark ett övertag. Ett övertag man tappade när Bouhaddi räddade Danmarks fjärde straff, slagen av Theresa Nielsen. Men när Frankrikes Sabrina Delannoy slog nästföljande straff i stolpen fick Danmark ytterligare ett gyllene läge att avgöra matchen. Om Janni Arnths straff gick i mål skulle turneringens största skräll vara ett faktum. Arnth gick fram till straffpunkten till synes oberörd av den pressade situationen hon befann sig i. Med ett stort leende på läpparna stegade hon fram och slog in bollen stensäkert i nät.

Och därmed var den danska skrällen fullbordad. Således kan Danmark blicka framåt mot en semifinal i Norrköping. Frankrike måste vända hem och fundera över varför det är så fruktansvärt svårt att vinna matcher när medaljerna står på spel.

En minut efter midnatt tog Kenneth Heiner-Möller mikrofonen på presskonferensen.
- Jag kan bara gratulera spelarna, Försvaret var fantastiskt, vi blir väldigt trötta redan efter 80 minuter men gjorde ett hårt jobb, sade han.

- Vi är ett av de fyra bästa lagen i Europa, sade han och sög på orden.

Favoriten föll och Danmarks EM-insats hamnade plötsligt i en helt annan dager.
- Defensivt har vi koll på det mesta och det behövde vi ha. Frankrike har ju spelat ut sina motståndare tidigare.

Närmast väntar Norge men Danmark står starka, i semi utan att ha vunnit en match under ordinari tid och med medaljen klar.
- Det är en lång väg kvar, jag vet inte vilka spelare som haltar imorgon och vilka som kommer till träningen, avslutade Kenneth Heiner-Möller.

Frankrikes förbundskapten Bruno Bini fick uppleva ännu ett nederlag istället för medalj och kommenterade först allting sparsamt:
- Vad ska jag säga, sade han och sade inget mer innan att han fick den specifika frågan om att utveckla sin besvikelse.

- Jag är besviken över att vi blev besegrade. Vi har 35 dåliga minuter, sedan är jag inte besviken på den andra halvleken. Vi förtjänade inte resultatet, jag återupplever scenariot från 2009 när vi förlorade mot Holland.

Martin 2013-07-23 02:19

Det blev en drömavslutning på Linköping Arena, en riktig publikfest och en match där ett vilt kämpandes Danmark tog sig vidare trots Frankrike på andra sidan plan och en domare som för att uttrycka sig milt var en katastrof och allt som oftast gav Frankrike fördel i 50/50 situationer. Just domaren var extra tråkigt då jag tidigare imponerats av domarnas insatser åtminstone på Linköping Arena.

Det Frankrike jag lät mig imponeras av i matchen mot England körde fast fullständigt mot ett taktiskt fulländat danskt försvar och deras främsta offensiva vapen blev tyvärr en hel del filmningar vilket jag personligen blev mycket besviken på. Förutom straffen som var helt horribel så fick man mängder av frisparkar i 'drömlägen' runt det danska straffområdet som var mycket tveksamt dömda.

Det ska samtidigt sägas att Frankrike hade en annan situation där man blev bestulna på en straff under ordinarie matchtid så totalt blev väl de två felen ett rätt om man säger så.

Mest roligt var nog ändå att efter matchen få se ett flertal LFC-spelare i danska tröjor ta sig ner för läktaren för att gratulera sina danska lagkamrater Pernille Harder och Mariann Gajhede.

Just Harder stod för övrigt för en fantastisk insats och lyckades till stor del på egen hand skapa stor oreda i det franska försvaret och det var ju också hon som snyggt spelade fram till Rasmussens 1-0 mål som vid det läget var mer än välförtjänt. Hon visade dessutom precis som i LFC upp ett mycket lojalt försvarsspel och att hon nu hittat formen på allvar är dåliga nyheter för Norge.

Bäst i Danmark var ju ändå förstås Stine Lycke Petersen som förutom riktigt bra insatser vid straffarna också stod för en handfull riktigt 'svettiga' räddningar under själva matchen.