Lisa Petersson visade vägen för AIK

För spelare som sliter med näbbar och klor med få minuter på plan i damallsvenska lag finns en inspirerande tummelplats bara en division ner och ett klubbyte bort. AIK:s första målskytt på vägen mot 4-1 över Limhamn Bunkeflo är bara ett exempel på de som har betydligt mer att göra i Elitettan.
Lisa Petersson firar sitt och AIK:s första mål. FOTO: Fredrik Hasselgren.

I Kristianstads DFF förblev Lisa Petersson lovande men fick nöta väldigt mycket bänk under en och en halv säsong. I AIK:s backlinje har hon kunnat få stadga, hitta en roll och spela sig till en inspirerande fotbollstillvaro.
- Det är bara kul att få spela igen, jag utvecklades enormt i Kristianstad. Det enda som krävdes var speltiden och den har jag fått nu, säger hon efter sin 15:e match med full tid i seriespelet.

En match som samlat sett gav AIK tre poäng. Delvis ett inslag i serielunken där laget inte behövde ödsla alla sina krafter för att hålla LB 07 från livet.

Målen var förstås pulshöjande, Lisa Peterssons 0-1 på nick på en hörna efter dryga tio minuter till och med hennes första för "Gnaget".

Bara minuten senare samarbetade Jessy Sharro och Daniella Chamoun fint och snabbt längs kanten, Chamoun kunde på egen hand ta sig förbi de motståndare som krävdes i straffområdet för ett fritt skottläge och 0-2 kom upp på resultattavlan.

AIK hade tagit kommandot, de två tidiga målen angav tonen och en reducering före paus genom Josefine Rydle hjälpte inte hemmalaget till slut.

När LB 07 släppte in också det första målet i andra halvlek (Sarah Fredriksson) var spänningen borta och AIK fullföljde med 1-4 med inhoppande Eldina Ahmic sist på bollen.
- Det känns skönt, viktigt med en seger i starten efter sommaruppehållet. Vi för matchen rakt igenom och det kändes bra, säger Lisa Petersson.

Debut för Frida Nordin i LB 07
I den tryckande sommarhettan kunde en annan spelare bidra med fler nyansskillnader. Frida Nordin, som efter skador och en vår mestadels bredvid plan tvingats lämna LdB FC Malmö gjorde sin första match med sitt nya lag. Arbetskläderna satt på direkt för 90 minuter som högerback.
- Det var tufft att spela idag, det märktes på intensiteten som inte var den högsta, pustar hon.

Hur är din matchform just nu?
- Jag har inte spelat full tid på ett och ett halvt år och det kändes sista kvarten. Jag har inte 90 minuter i benen men man måste spela för att komma i matchform, det räcker inte att träna.

Överdriven respekt, rädsla för att våga vårda bollen kostade LB 07 matchöppningen och de två baklängesmålen. Direkt efteråt hade hemmalaget sin bästa period, inklusive reduceringen och det stod 1-2 i nästan 40 minuter.

Josefine Rydle fick ta emot de flesta av bollarna som slutade med målchans och Alexandra Benediktsson hade en frispark i ribban. Sammantaget var det för få som hotade framåt, tog för sig inne i straffområdet för att det skulle bränna till på allvar med fler mål för LB 07.
- Vi spelar hyfsat, trycker på men får inte utdelning och de kontrar in ett mål. 4-1 ger ingen rättvis bild, säger Frida Nordin.

LB 07:s ambitioner framöver handlar om att hålla sig ovanför nedflyttningsstrecket. AIK kan blicka uppåt och leder serien till att börja med i väntan på Sirius och Eskilstuna Uniteds söndagsmatcher.
- Vi skapar betydligt fler chanser över hela matchen, vi har delar som är bra, summerar tränaren Mattias Eriksson.

AIK är dessutom i väntan på att just Sirius kommer till Skytteholm på onsdag och målskyttet var goda besked från höstpremiären.
- Vi har inte vräkt in mål i matcherna, det är positivt med fyra olika målskyttar och mål på fasta situationer.

På temat spelare som hoppas på nytändning i Elitettan har AIK under sommaruppehållet lånat in målvakten Jessica Höglander från Tyresö.
- Det syns att hon inte har spelat jättemånga matcher i år, men hon ger oss det vi söker, sätter igång spelet snabbt och är skicklig med fötterna, säger Mattias Eriksson.

Lisa Peterson blickar till sist fram emot onsdagens toppmatch.
- Vi är i bra form och känns starka men vi måste vara noggranna och hänga med nu så att de andra inte drar ifrån, säger hon.

Taggar: , ,