Norska superlöftet klar för Tyresö

Norges 18-åriga superlöfte Caroline Graham Hansen är klar för Tyresö Fotboll. En av de mest spännande unga spelarna i Europa, jagad av flera av de europeiska toppklubbarna inklusive toppklubbar i Sverige har varit ute efter Caroline Graham Hansens namnunderskrift.
Caroline Graham Hansen. FOTO: Bildbyrån (arkiv).

I våras var Caroline och provtränade med Tyresö och båda sidor var tidigt tydliga med att här fanns ett ömsesidigt intresse. Det var mest en fråga om tidpunkten utifrån Carolines EM-spel, klubblaget Stabaek och skolan. Caroline blir spelklar för Tyresö från och med den 1/9 då laget möter Sunnanå på bortaplan.
Det har även funnits ett parallellt spår där det diskuterats att Caroline skulle ansluta till Tyresö i januari 2014. Men då flera spelare i truppen valt att bli utlånade för att få speltid i kombination med Tyresös spel i Champions League kände båda parter att detta är den optimala lösningen.

Tyresö vet ännu inte vilken seedning vi kommer få det blir i höstens Champions League utifrån att klubben tidigare inte varit med och samlat in rankingpoäng. Det finns en risk att Tyresö rankas på just 17e plats där 16 lag är på övre halvan och 16 lag på den undre. Skulle så ske kan Tyresö ställas mot något av de toppseedade lagen direkt.
Med värvningarna av Ashlyn Harris, Whitney Engen och Caroline Graham Hansen har man utökat kvalitén i spelartruppen och när dessa spelare anländer har tränarduon nya angenäma problem då konkurrensen utökats ytterligare.

Tyresös huvudtränare Tony Gustavsson kommenterar:
- Caroline är en av Europas mest spännande talanger! Hennes driv med boll och förmåga att ta sig förbi motståndaren i en-mot-en-situationer håller redan idag högsta internationella klass. Nu har hon även fått erfarenheten av att spela internationella matcher på högsta nivå i och med EM i somras. Jag ser verkligen fram emot att få jobba med Carolines fortsatta utveckling och är övertygad om att Tyresö med vår spelartrupp och anfallsinriktade spelidé, är den perfekta tränings- och matchmiljön för detta.

Martin 2013-08-08 19:28

Ett mycket väntat och trist besked att Tyresö plockar åt sig även Caroline Graham Hansen, nu återstår att se om hon tar en plats i startelvan och om så sker hur spelaren hon petar kommer reagera.

Varför det är trist är givetvis att vi håller på att få en 'La Liga' situation i Sverige där två lag (Tyresö och Malmö) plockar åt sig ALLT i spelarväg och de duktiga spelare som blir över när dessa två fyllt sina trupper söker sig utomlands där pengarna finns och man får en chans att vinna titlar.

Med det sagt är det självklart kul att en bollartist som Hansen väljer Damallsvenskan för det är spelare som hon som kan dra publik till arenorna. Det ska också bli intressant att se hur Tyresö kan hantera ett möte med Lyon eller nåt dylikt lag när deras försvar läcker betänkligt så fort det testas på allvar.

Coach 2013-08-08 20:15

Ja va* trist att Sverige skaffar sig ett internationellt storlag och Ldb står upp och utmanar.
Tacka vet jag Mallbacken och Jitex hösten -.87

janne@jannepett... 2013-08-08 21:18

Det är en gåta att man kan tolka en sådan här värvning, av en svensk klubb, som negativ. All heder till Tyresö för att man tar hit en av världens mest intressanta unga spelare!

Evelina Johansson 2013-08-08 21:48

En otroligt rolig värvning för svensk fotboll! Dessutom signalerar den att Damallsvenskans rykte står sig starkt när en av Europas mest jagade spelare väljer Sverige för sin fortsatta utveckling. På sin hemsida skriver Stabaek att några av klubbarna som försökte värva Hansen inkluderade Bayern Munchen, PSG, Frankfurt, Malmö och Göteborg. Och hade hon enbart valt efter lönecheck hade PSG varit det givna valet. Jag blev förvisso inte imponerad av henne i EM, men vem som helst kan se att hon har mycket fotboll i sig (och endast 18 år gammal).

Jag har svårt att förstå hur man kan se det som negativt när svenska klubbar försöker utmana dom stora jättarna ute i Europa, även om det gör att andra lag i serien inte hänger med. Vill vi ha svenska klubbar som kan utmana i Europa - eller ser man hellre en jämn serie med enbart medelmåttiga lag? Då kan man se på herrallsvenskan istället.

För övrigt vet jag inte vilken version av Tyresös backlinje du syftar på (kanske med Lissel/Frisk som mittbackar), men en backlinje i UWCL med Klingenberg-Engen-Röddik(eller Sembrant)-Thunebro bör inte 'läcka betänkligt'.

Professorn 2013-08-08 22:14

Jag vill se spännande matcher med ovissa resultat. Matcher där botten kan slå toppen, där fotbollskultur betyder något. Det är helt ointressant att heja på en klubb som har den fetaste plånboken. Jag ser hellre att Mallbacken slår LFC än att Tyresö eller LdB vinner programenliga segrar med stora siffror. Varför drar inte dessa storlag med sina stjärnor storpublik? Jo, folk vill ha spänning i matcher med många lokala förmågor!

Martin 2013-08-08 23:19

Haha, Coach. 1987 va jag 5 år så det kan jag inte uttala mig om.

Om vi fått ett internationellt storlag återstår att se, spelarmässigt ser det ju minst sagt imponerande ut men det gäller ju att få ihop det också, där behöver jag bara gå till mitt i fjol så underpresterande LFC för att se att 'stora' namn inte är allt. Tyresö har gjort ett jättejobb och förtjänar förstås att dominera Damallsvenskan tillsammans med Malmö men fortsätter utvecklingen som den börjat, d v s med vidgade klyftor mellan dessa 'jättar' och att övriga lag återfinns i periferin blir serien snart rätt ointressant för de som inte följer just dessa två lag.

Vad gäller vilken typ av liga jag föredrar så får jag nog säga att publiksiffrorna i Allsvenskan (herrarnas alltså) visar att konceptet med en 'jämngrå' liga inte är ett så dåligt recept och där mår ju också de flesta klubbarna rätt okej ekonomiskt. I Damallsvenskan får nu de flesta klubbarna se sig ekonomiskt krossade och som LFC satsa på lokala talanger samt att nån gång ibland 'fynda' bland unga utländska spelare. Personligen ser jag inte detta som något negativt för LFC som i år varit mycket roligare att följa när kommande svenska Damlandslagsspelare får chansen istället för att som tidigare ständigt knuffas bort av etablerade utländska stjärnor.

Rainer Fussgänger 2013-08-08 23:59

Det är ju en bra värvning, även om jag hellre hade sett Ada Stolsmo Hegerberg som är Norges största talang just nu och i motsats till Caroline redan har förstått att man måste släppa bollen ibland. Men va så säker att Tony Gustavsson utbildar henne vidare.
Tyresö kommer med sin nya trupp där man sållat bort Elaine, Annica Svensson, Jessica Höglander och istället hämtat Caroline Hansen, Whitney Engen och Ashlyn Harris att ta ytterligare ett steg mot klubbens primära målsättning: Lissabon 2014. Visst är de tre först nämnda endast utlånade till klubbar i Elitettan eller mittfältet av Damallsvenskan, men vem tror att de kommer att få nya kontraktförslag när deras nuvarande går ut?
Malmö måste hålla emot nu eller så gör Tyresö ett avgörande ryck i kapprustningen. Det finns säkert ytterligare potential att hämta bättre spelare, någon har redan nämnat Johanna Frisk och Karin Lissel som tänkbara nästa spelare som blir utlånad. Bygget 2014 blir spännande: Vad gör man med Thunebro? Klarar man att hålla Press och Boquete i konkurrens med franska klubbar?
Härligt att Sverige har en toppklubb som kan utmana Europa, fast man förstår också de som tycker att det är lite sorgsen att nästan alla som hjälpt upp Tyresö har ett bäst före datum och får lämna sina platser förr eller senare till någon som är ännu bättre.

Thorsten Frennstedt 2013-08-09 11:28

Fundering kring ett inlägg här ovan:
"Varför drar inte dessa storlag med sina stjärnor storpublik? Jo, folk vill ha spänning i matcher med många lokala förmågor!"
I div 2, 3 och 4 finns nästan bara lokala förmågor men tyvärr ännu färre åskådare än i Damallsvenskan. Gå gärna och se även dessa matcher, några av dem kan till och med bjuda på spänning.

Evelina Johansson 2013-08-09 11:50

Dom drar ju faktiskt storpublik, Tyresös bortasnitt både förra säsongen och denna är nästan dubbelt så hög som övriga lag.

Olle 2013-08-09 15:07

Håller med Martin och Professorn. "Kul med klubbar som vill satsa" men det vill väl alla klubbar? Det gäller att ha råd vilket konstigt nog bara Tyresö har. Tony sa ju i våras att Frisk var viktigaste spelaren där bak nu ryktas det att hon ska bort. Rainer vad får dig att tro att Tony ska vidare utveckla Caroline? Vem har han utvecklat hittills? Han har bara värvat spelare. Var tog hon från AIK vägen som sa att det var så bra att träna med bra spelare att det inte gjorde så mycket om man inte fick spela matcher. Malin Diaz heter hon. Har knappt sett henne på bänken. Hur mycket har Tony utvecklat henne? Thorsten det fattar du väl själv att damallsvenskan borde dra mer än div 2 3 4?

Rainer Fussgänger 2013-08-09 16:20

Vi ser ju inte Malin Diaz spela eftersom hon har knappast en chans att träna och spela sig förbi Vero, Seger eller någon annan. Men det var ju hennes övertygelse att hon skulle utvecklas.

Boose 2013-08-09 19:54

Det är väl bra att klubbar satsar, man kunde bara önska att fler klubbar satsade lite mer så att spelarna kunde fördelas bättre mellan de olika lagen, Alla kan ju se att Tyresö inte bygger ett lag, dom värvar stjärnor oavsett för att det är det som skapar intresse hos sponsorer och publik, vad dom borde låta bli är att värva unga spelare som dom sätter på bänken, det gynnar varken Tyresö eller Spelaren, Tyresö har haft 3 spelare som kan kallas ung talang, Pallo Hammarlund som fick göra 10 inhopp a 10 min under 3 säsonger innan hon bad om att få gå(smart) spelar nu i Linköping och gör det helt ok en 97 som heter Joanna Kanneryd som är den största talangen, har änne inte fått spela (just nu knäskadad) men bör ju inte stanna om hon vill utvecklas, och så då Diaz som så klart gjorde ett felval, men hur många säger nej när Tyresö viftar med ett kontrakt och man får chansen bland massa stjärnor, hon kommer säkert att byta klubb efter detta år och då förhoppningsvis utvecklats i träningen, ..stannar hon kommer hon att försvinna på filten, det finns alltid intressanta nya värvningar för en klubb som Tyresö. Men gnäll inte på Tyresö ,,Gnäll på era egna klubbar som inte satsar ordentligt på sina tjejer...AIK vakna ..ta upp kampen ta upp kampen , vi vill vara överallt

Olle 2013-08-10 11:38

Det gäller tydligen att ha pengar för att kunna satsa och det är det konstigt nog bara Tyresö som har. Jag undrar varför. Det finns säkert kompetent folk i flera allsvenska klubbar så var får Tyresö pengarna ifrån? Det fattar ju alla att så mycket folk kan man inte värva på åskådarsiffror eller sponsor pengar från småföretag. Det går inte att gnälla på sina egna klubbar för man vet att det finns tyvärr inte så stora pengar i damfotbollen. För att överleva måste man satsa på egna talanger eller i närkommunerna.

Coach 2013-08-11 20:09

Smarta affärssnillen som Hans Löfgren som får externa finansiärer att gå in på enskilda spelare. Inget annat.
Nu behöver Du inte undra längre Olle.