Nilla Fischer till Wolfsburg i förtid

Linköpings FC släpper Nilla Fischer till Wolfsburg. Parterna är överens om att söndagens hemmamatch mot Piteå blir Nillas sista i LFC-tröjan för den här gången. Till att Linköpings FC släpper Fischer före säsongens slut bidrar det faktum att LFC förlorat sina två första matcher och därmed tappat i tabellen i kampen om de två Champions League-platserna.
Nilla Fischer. FOTO: Fredrik Hasselgren (arkiv).

LFC har idag kommit överens med Nilla Fischer och VfL Wolfsburg om en övergång till den tyska klubben från måndag 19 augusti, meddelar klubben.
Det innebär att Nilla finns tillgänglig på söndag mot Piteå på Linköping Arena som blir hennes sista uppträdande i Linköping för den här gången.

- Vi har valt att gå Nilla och Wolfsburg tillmötes genom att godkänna den här övergången redan nu, säger klubbdirektören Anders Mäki.

Nilla Fischer kommenterar själv:
- Jag har trivts fantastiskt bra i LFC och det är en klubb jag kan tänka mig att komma tillbaka till. Jag är tacksam att de har lyckats lösa detta nu och jag önskar LFC all lycka framöver.

Till del att LFC släpper Fischer före säsongens slut hör det faktum att LFC förlorat sina två första matcher och därmed tappat i tabellen i kampen om de två Champions League-platserna.

- Det är klart att förlusterna i Mallbacken och Umeå spelar in, men framför allt att vi nu har Jennie Nordin på gång in efter sin skadefyllda vårsäsong och får chansen att spela in sig på mittbacksplatsen inför kommande säsong. Jennie spelade ju mittback senast ihop med Charlotte Rohlin, tillägger Anders Mäki.
- För Nillas del önskar vi henne stort lycka till på sitt äventyr och hoppas såklart att hon återvänder till Linköping i framtiden.

LFC har en överenskommelse mellan parterna att inte tillkännage några detaljer gällande den tidigarelagda övergången.

The Observer 2013-08-13 18:38

Inte helt oväntat. Man får väl hoppas att klubben fick en slant för försvagningen av en redan ansträngd centrallinje. I det vanliga snacket kommer väl båda klubbarna att förklara sig nöjda och undvika att nämna några summor eller kanske ens att det varit pengar inblandade.

Nödförklaringen att man förlorat två matcher och därmed i jakten på Champions Leaugeplatser är intressant. Skojar man - hade LFC verkligen trott eller tänkt att man skulle klippa LdB eller Tyresö??????

Linköping kommer sannolikt dessutom att säga något i stil med
" Vi vill inte hindra Nillas utveckling till en världsspelare...." Gulligt!

Thorsten Frennstedt 2013-08-13 18:51

Någonstans kommer det säkert att spekuleras om summor. Men de sista raderna i LFCs pressmeddelande borgar för att det bir just spekulationer - mer eller mindre kvalificerade. Vi får vänta till LFCs bokslut, för där lär det komma att framgå. Hur som helst är Nilla välunnad de euros hon kommer att förtjäna samt sponsorbil(?), Volkswagen tillverkas just i Wolfsburg.

Martin 2013-08-13 18:53

Ett väntat och bra beslut och det bästa för alla inblandade parter.

För Fischers del får hon mer tid att acklimatisera sig i Tyskland och en bättre chans att komma in i sitt nya lag direkt.

För Wolfsburgs del får man redan nu möjlighet att spela ihop en tänkbar startelva då jag utgår ifrån att Fischer är värvad som ett av förstavalen i deras backlinje.

För LFC:s del får Jennie Nordin chansen att spela ihop sig ordentligt med Rohlin så de är riktigt samspelta till nästa säsong. Genom att gå Fischer till mötes så förbättrar man dessutom chansen att hon kanske kommer tillbaka och visar också att man inte vill stå i vägen för sina spelares fortsatta utveckling vilket är en positiv signal att skicka till andra framtida spelare i laget.

Att LFC dessutom får en summa pengar, även om det säkert inte är några jättesummor det handlar om, skadar ju inte då man ju inte har en obegränsad börs att ösa ur som Tyresö och Malmö.

The Observer 2013-08-13 21:16

Jodå Martin, du har naturligtvis rätt i mycket, MEN:

Gagnar det här lagets fullföljande av säsongen? Sannolikt inte - Fischer har kanske varit en av LFC:s bästa och ofta bättre än Rohlin

Visst, Nordin och Rohlin i all ära, men Nordin har knappt spelat sedan försäsongen och nu ska hon ersätta Fischer.....yeah, right

Mmmm, det sänder signaler som du säger, också till klubbar med finansiella muskler att under säsong plocka "russinen ur kakan" - LFC ställer upp!

För bara någon vecka var snacket ett annat (visst, det kan ju varit förhandlingsteknik): Jodå, Fischer var angelägen om att fullfölja säsongen och hjälpa laget till en framskjuten placering!

Pengar, äventyr och titlar det som räknas - klubbkänsla och jävlar anamma passé?

Så min sammanfattning blir en delvis annan än din Martin:

-Sportsligt, ekonomiskt och personligt bra för Fischer
-Sportsligt (innevarande säsong, inte ett osäkert framtida lagbygge) dåligt för LFC
-Viss ekonomisk kompensation till LFC - bra, men sannolikt endast på marginalen och knappast avgörande för framtida möjligheter

Komma tillbaka? - det ingår väl i spelet att säga så nu - hur många som spelat utomlands har kommit tillbaka till senaste svenska klubb?

Martin 2013-08-13 23:39

Tycker du är lite väl negativ nu mr Observer. LFC har som bekant inte samma finansiella muskler som man får anta klubben hade tidigare och då kommer de europeiska jättarna plocka russinen ur kakan oavsett vad du och jag tycker om det hela.

I damfotbollen är det dessutom omöjligt att göra några stora pengar i Sverige och därför har jag svårt att känna någon ilska över att våra bästa svenska spelare vill utomlands där man ju i t ex Lotta Schelins fall kan tjäna i sammanhanget astronomiska summor på bara några enstaka säsonger och dessutom få spela med de allra bästa spelarna.

I o m de två tunga förlusterna och det faktum att Malmö slog Tyresö så är dessutom den realistiska chansen på topp två och CL-spel borta och då finns det faktiskt ingen mening att 'av princip' hålla kvar en spelare som man ändå vet är förlorad till nästa säsong. 3:e eller 10:e plats är ju faktiskt av akademisk betydelse om det nu inte mot förmodan delas ut betydande summor till lagen längre ner i tabellen även om det sportsligt givetvis är roligare att sluta så högt upp i tabellen som möjligt.

Sen har jag väl ändå inte påstått att Jennie Nordin skulle 'ersätta' Fischer, det är nog ingen med det minsta vett i huvudet som skulle hävda något sådant, men det måste vara bättre att hon får spela in sig tillsammans med Rohlin då hon ju väl har kontrakt som sträcker sig över åtminstone nästa säsong också. Jag tror nämligen att sannolikheten är stor att hon kommer bli förstavalet med Rohlin under nästa säsong då LFC nog knappast lär ha en större budget kommande säsonger utan snarare tvärtom.

Intresset för att sponsra damfotboll är helt enkelt inte stort nog i Östergötland och då får LFC anpassa sig efter det rådande läget. Sen vad gäller kompensationen för Fischer så får man ju räkna in ett antal löneutbetalningar som inte behöver göras också så allt som allt tror jag det blir lite mer än 'i marginalen' när bokslutet kommer men det återstår ju att se.

Rainer Fussgänger 2013-08-14 01:46

Ekonomiskt är det bra för Linköping att släppa spelaren som har klart mest inkomst redan nu plus att man får någon slant från Wolfsburg.
Om Fischer blir back eller mittfältare i Wolfsburg får vi se i september då säsongen börjar.
Visst en förlust för svensk damfotboll, men Jennie Nordin har alla chanser att bli en fullgod ersättare, inte om en månad, men vi får inte glömma att hon är nio år yngre än Nilla Fischer. Time is liksom on her side.

Rufus 2013-08-14 12:28

Helt rätt av LFC att släppa Nilla Fischer nu! Framförallt är det "schysst" gjort mot henne, en lojal spelare och en sympatisk människa. Om "firma Mård & Mäki" tjänar några € på transaktionen skadar ju inte heller. Man insåg i tid att racet mot Champions League och ädla medaljer var kört efter debaklen mot Mallbacken och Umeå. Med eller utan Nilla hade laget inte kapacitet för mer än en hygglig mittenplacering i sluttabellen - och nu får det unga gardet med Nordin, Magda Ericsson, Samuelsson, Hammarlund, Blackstenius o.s.v, visa att de är just de framtidshopp som de spåtts bli.

Tycker som Rainer att det ska bli intressant att se var Wolfsburg placerar henne i laguppställningen. Själv gillar hon ju mittfältet bäst, men nu har hon kanske fått mersmak för mittbackspositionen. Tror att Pia Sundhage är synnerligen nyfiken på hur det slutar...