Jitex-blixtstart på andra halvlek avgjorde i Umeå

Jitex BK lyckades få med sig alla tre poängen i det på förhand tippade svåra bortamötet mot Umeå IK FF. Umeå ledde välförtjänt med 1-0 i paus men sedan Jitex efter slarv i Umeåförsvaret lyckats kvittera alldeles i inledningen av den andra halvleken tappade Umeå mycket av sitt spel. Jitex kunde med både tur och skicklighet glida ifrån till en tämligen bekväm seger med 3-1.
Trångt kring Minna Meriluoto i Jitex-målet.. Umeå vann hörnstatistiken med 9-7 men Jitex mål på hörna med 0-1. FOTO: Britta Åkerlund.

Det var bortalaget Jitex som började matchen bäst och även skapade de bästa chanserna. Jitex satte hög press på Umeå som inte lyckades få ut mycket av sitt spel. Sakta men säkert åt sig dock hemmalaget in i matchen och tog över spelet mer och mer, dock utan att skapa några egentliga målchanser. Det skulle dröja ända till den 36:e matchminuten innan Umeå skapade en riktig farlighet.

Jenny Hjohlman blev frispelad genom en lång genomskärare signerad Elin Landström men Jitex utmärkta målvakt Minna Meriluoto lyckades rädda Hjohlmans skott. Efter den klara målchansen piggnade Umeå till och blev mer rörliga i sina löpningar, hittade passningarna och Jitex fick ägna sig åt att jaga. Logiskt kom 1-0 i 38:e minuten genom Emmelie Konradsson. På egen hand vickade hon bort två Jitexförsvarare och satte från 15 meter ett hårt och välplacerat skott i nättaket utom räckhåll för Meriluoto.

Umeå hade under slutet av den första halvleken flera bra chanser att utöka ledningen. Elin Landström slog en kort högerhörna till Jenny Hjohlman vars flacka inlägg nådde Umeås för dagen bästa spelare Rita Chikwelu, men hennes språngnick gick strax utanför målramen. Ogonna Chukwudi fick ett bra läge i straffområdet men lyfte bollen litet för högt och den hamnade på nättaket i stället för i mål.

Andra halvleken var bara 38 sekunder gammal när Jitex kvitterade till 1-1 efter sjabbel i Umeå-försvaret. Fridolina Rolfö snodde påpassligt bollen av Katrìn Jonsdottir vid straffområdeslinjen, drev några meter in i straffområdet och placerade bollen vid sidan av Umeås målvakt Malin Reuterwall. Målet såg ut att ge Jitex ny energi och när så Mimmi Löfwenius, för dagen uppflyttad i anfallsposition, prickade målet efter en hörnretur i matchminut 62 hade Jitex plötsligt tagit ledningen. Några minuter senare, efter ytterligare sjabbel i Umeå-försvaret kunde Mimmi Löfwenius prickskjuta 3-1 till Jitex, ett välplacerad skott men som från läktarhåll ändå inte såg helt otagbart ut. Visserligen skapade Umeå några halvchanser i slutet av matchen men man var egentligen aldrig riktigt nära att på allvar lyckas hota.

- I den första halvleken jobbar vi konsekvent och gör det bra, sa Umeås tränare Joakim Blomqvist efter matchen. Men i den andra tappar vi mycket rent psykologiskt, det blir uppförsbacke gång på gång och vi lyckas inte resa oss. Men visst skulle man kunna kräva att vi spelar bättre än vad vi gör i andra.

Desto nöjdare med hur matchen utvecklade sig var förstås Stefan Rehn, tränare i Jitex:
- Det var väldigt pyskologiskt att vi fick kvitteringsmålet i början av andra, det höjde våra hjärnor. Jag är väldigt nöjd och stolt över att vi tog tre för vår del så viktiga poäng idag.

Jitex hade sina starkaste kort för dagen i målskyttarna Fridolina Rolfö och Mimmi Löfwenius, två unga intressanta spelare födda 1993 respektive 1994. I Umeå gjorde Rita Chikwelu en mycket stark första halvlek men precis som övriga laget föll hon tillbaka i andra.

Målen:
38 min 1-0 Emmelie Konradsson
46 min 1-1 Fridolina Rolfö
62 min 1-2 Mimmi Löfwenius
66 min 1-3 Mimmi Löfwenius

Text: Britta Åkerlund

Taggar: ,