Mallbacken vek ner sig i Kristianstad

Kristianstads DFF dominerade medan Mallbackens IF vek sig förvånansvärt lätt i den viktiga streckstridsdrabbningen på Vilans ip. Första målet var en ren bjudning från bortalaget och sedan fortsatte Kristianstad utan pardon till 3-0-seger.
Mallbackens Emmie Johansson sätter dobbarna i Kristianstads DFs Olivia Welin. FOTO. Lennart Månsson, Bildbyrån.

- Vi spelar som ett lag, kämpar för varenda boll och gör grundjobbet. Det är precis det som har saknats i vårt spel tidigare, sade Margret Lara Vidarsdottir.

När orsakerna till Kristianstads DFFs tillvaro i nedre delen av tabellen stöts och blöts handlar det ofta om svagt försvar och en uppställning som är alltför offensivt lagd. Inget av detta behövde dock laget stå till svars för i lördagsmatchen.
- Vi är tajta bakåt. Alla spelare har en defensiv roll, vi vet vad vi ska göra och idag höll vi taktiken matchen ut.

I spelet på egen planhalva hade KDFF stärkt upp innermittfältet med Sif Atladottir som gav ro till försvarsarbetet. Framåt var det snarast Mallbacken som lämnade fritt så att Kristianstad kunde sätta bollarna.

Susanne Moberg gjorde 1-0 efter sju minuter efter ett misslyckat tillbakaspel och en nedtagning som aldrig blev av i Mallbackens försvar.

Margret Lara Vidarsdottir nickade in 2-0 med Johanna Rasmussen att tacka för inlägget. Vidarsdottir hade ytterligare ett par vassa avslut för att utöka ledningen.
Blott 17-åriga Olivia Welin spelade från start för första gången och bidrog till målet genom att bryta bollbanan på ett inkast.

Efter en halvtimme växelspelade hon snyggt med Linnéa Liljegärd och sköt i straffområdet. Bollen gick via målvakten och en oväntad studs i nät.

Ridå för matchen och spänningen men målen till trots såg Margret Lara Vidarsdottir en klar uppryckning av karaktären hos sig själv och lagkamraterna som största anledning till att laget på ett tidigt stadium hakade av Mallbacken.
- Tittar man på truppen ligger vi för långt ner i tabellen och säsongen har varit mycket stolpe ut. Vi har spelat bra i många matcher men inte fått någon poäng. Det har varit jobbigt men vi behåller tron på det vi gör. Vi kommer inte att vinna något guld men fortfarande komma högre upp i tabellen, sade hon.

Hedvig Lindahl förtjänar att uppmärksammas sedan hon höll nollan, Mallbacken hade trots den bedrövliga inledningen några öppna lägen efter paus som kunde ha resulterat om inte Lindahl timat sina ingripanden rätt.

Hemmatränaren Elisabet Gunnarsdottir stod för en lika koncis som berömmande sammanfattning:
- Inställningen är på topp och vi hade fantastiskt bra förberedelser. Det bättre laget vann, rättvist.

Stefan Johansson använde sina ord med klar betoning. Och han började i ett helt annat tonläge än sin tränarkollega.
- Jag är fruktansvärt besviken på vår insats, Kristianstad behöver inte göra någon som helst prestation för att vinna. Efter 30 minuter börjar vi ta löpningar och perioden fram till 90 minuter kanske är fullt godkänd men det hjälper ju inte.

På veckans två bortamatcher har Mallbacken därmed skrapat ihop en poäng, och tappat desto fler. Nu skiljer fyra poäng till lagen ovanför strecket.
- Det är för dåligt av ett lag som ligger i vår region av tabellen. Det märkliga är att vi har gjort bra prestationer tidigare under hösten, fortsatte han.

Mallbacken var långt ifrån i flera situationer och gick inte in i duellerna på ett sätt som kan förväntas av ett lag piskat att ta poäng. Julia Karlenäs som försökte vända ner och hjälpa till i speluppbyggnaden var bland de bättre på förlorarsidan.
- Jag tror inte att vi gick in i en enda närkamp nästan, vi ligger för långt ifrån i markering och det är väldigt tungt att vi börjar så, sade hon.

Ni har en del att ta tag i till nästa match med andra ord?
- Framförallt måste vi vara med från start, till 100 procent. Passnings- och presspelet ska vara där.