Sirius Dam kvar i toppstriden

Dagens match mot Kvarnsveden visade upp två ansikten. Första halvlek gick klart till Kvarnsveden och den andra lika klart till Sirius. Det som räknas är dock målen och där vann Sirius kampen med 2 – 1 och bet sig därmed kvar i striden om de allsvenska platserna.
Sirius svärmade runt Angelica Bengtsson i andra halvlek. FOTO: Mats Karlström

Sirius gick på knock direkt. Redan i den andra minuten spelade Jenny Jansson fram till Jennifer Egelryd som sprang sig fri på högerkanten och lättade in bollen mot mål. En Kvarnsveden-försvarare studsade tillbaka bollen till Jennifer som gjorde ett da capo. Den här gången smekte bollen förbi målet alldeles utom räckhåll för en framrusande Jenny Jansson.

Strax efter kom Jenny fri med målvakten men fick inte till skottet. Sirius visade tydligt att här är det tre hemmapoäng som gäller. Därför kom det som en obehaglig överraskning för hemmalaget när gästernas Marie Salander i en tilltrasslad situation tråcklade in 0 – 1 i sjätte minuten.

Målet innebar inte bara bortaledning utan även att Kvarnsveden tog kommandot i matchen. Sirius blev tvåa på boll efter boll och lagdelarna drogs isär. Emelie Almesjö fick jobba ordentligt i hemmamålet och i den 30:e minuten trodde hemmapubliken att det var kört igen när hon tappade greppet om bollen. En Kvarnsveden-spelare fick på en dutt på bollen som sakta rullade in i mål. Turligt nog för hemmalaget hade domaren blåst strax innan.

Under de sista tio ebbade Kvarnsvedens tryck och Sirius fick gästerna under press men trots flera situationer framför keepern Angelica Bengtsson gick det inte hål på Kvarnsveden.

Den andra halvleken visade upp en rejäl scenförändring. Ett taggat Sirius tog över föreställningen totalt och våg efter våg rullade in i Kvarnsvedens försvarzon. På vänsterkanten utkämpade Jenny Jansson otaliga strider med gästernas Hannah Grytegård och vann flera av dem. Plötsligt var det Kvarnsveden som var tvåa på bollen och kvitteringsmålet hängde i luften.
Och så kom den då äntligen, kvitteringen. Domaren Josefin Aronsson tecknade straff när Jenny Jansson gick omkull i straffområdet. Efter långa och heta diskussioner med linjedomare, spelare och Kvarnsvedens tränare gav hon till slut klartecken till Julia Lyckberg. Utan minsta tvekan placerade Julia.

Sirius hade nu definitivt satt sig i förarsätet och Kvarnsveden skapade knappt något alls av det offensiva slaget. Men trots den stenhårda offensiven där skotten ven runt gästernas bur kom inte målet. Förrän i 78 minuten.

Fanny Andersson kom upprusande på vänsterkanten och serverade ett klockrent inlägg som Moa Mattsson förvaltade med ett stenhårt skott som helt ställde Angelica Bengtsson.

Efter det målet gick tempot ner rejält. Den gassande solen tog ut sin rätt och de riktiga farligheterna infann sig inte även om Sirius behöll greppet om händelserna och fortsatte att pressa tillbaka Kvarnsveden. Matchen slutade med en otroligt viktig hemmaseger som innebär att Sirius Dam i högsta grad är kvar i loppet om en plats i nästa års allsvenska.

IK Sirius Dam – Kvarnsvedens IK 2 – 1 (0 - 1)
0 – 1 Marie Salander (6), 1 – 1 Julia Lyckberg, straff (56), 2 – 1 Moa Mattsson (78)

Text: Mats Karlström

Jan Fredborg 2013-09-09 22:26

Det är väl jättebra att någon tar sig tid och skriver ett referat efter matcherna men innan det här referatet skrevs, måste nog skribenten varit upp en sväng på Akademiska och fått i sig både det ena och andra. Kanske tog hans sig en tur i svampskogen innan han skrev - vanlig flugsvamp kan ju också ha hallucinerande effekt - kanske var det enbart den gassande solen i komb med ett rejält seger rus - vad vet jag. I alla fall tror jag att jag aldrig läst ett referat med så många uppenbara felaktigheter/missuppfattningar.