Toppen och botten i nya Elitettan

Elitettan är som bekant en ny serie för i år. Damfotboll ringde runt till några tränare i serien för att höra vad de tyckte om den hittills. Vad som varit positivt och negativt. Vilka lag som presterat över eller under förväntningarna inför säsongen, och vilka som tros ta klivet upp.

AIK tillhörde på förhand favoriterna och har levererat.
–Jag tycker att det har blivit ett snäpp upp med den här serien, med jämnare matcher och jämnare resultat. Det här kan definitivt ge en bättre förberedande serie på sikt för att man ska lyckas bättre i Damallsvenskan, säger AIKs tränare Mattias Eriksson.

Det har givetvis inneburit längre resor i synnerhet för lagen längst i norr- respektive söderut.
– Långa resor och fler matcher får man ta med en nationell serie.

IFK Kalmar är ett av de sydligaste lagen.
– Resorna kan vara lite tuffa. Det sliter på ett helt annat sätt. Man måste återhämta sig på ett annat sätt än tidigare. Resorna sliter även mer på ekonomin nu. Men någon ordförande får väl ta sig en titt på det efter säsongen, säger Lasse Svensson, tränare för IFK Kalmar.

Han får medhåll av kollegan Micael Berntsson i Hovås Billdal på motsatt kust söder om Göteborg.
– Ligan är jag hundra procent för, men ekonomin kan bli lite ansträngd. Det känns som att det spetsats till nu. Det finns inga tydliga poänghämtarlag i år.

Karl Fremdling, tränare för Sirius, instämmer:
– Förra året kunde man före vissa matcher sitta och vara helt säker på att man skulle vinna dem. Men det finns inte längre några säkra vinster.

Sirius har blivit topplag precis som i gamla Norrettan, somliga tvivlade?
– Vi har ju haft målsättningen att ta steget upp i Damallsvenskan, och det vore ju dumt att ändra den nu. Sedan hoppas jag att Eskilstuna blir det andra laget, det vore kul då de har så mycket publik.

Eskilstuna United har publiken och hög målsättning de senaste åren men har missat det sista steget, håller ni loppet ut, tränare Viktor Eriksson?
– Extra positivt för oss är att det kommer mycket mer folk till våra matcher nu än när vi spelade i Söderettan. Om det beror på Elitettan, eller för att det går så bra för laget är självklart svårt att säga. Det har verkligen blivit en tillspetsning i år. Mycket jämnare serie, mycket jämnare mellan lagen. De kommer på sikt tvingas bli bättre för att kliva upp.

Lag som inte infriat vare sig egna eller andra förhoppningar är Hammarby som siktat på snabb come-back i Damallsvenskan men det får nog dröja ytterligare något år för att de yngre spelarna fått rutin.
Sundsvalls DFF var tippat bland de tre främsta lagen men ligger sist.
Tränarna här ovan har så klart koll på Elitettans nordligaste lag.
– Jag vet ju vilket skadehelvete de har haft. Så man får ha lite förståelse för att det inte gått enligt förväntningarna för dem, säger Karl Fremdling och Micael Berntsson tycker ändå att Sundsvall är ett bättre lag än vad tabellen visar.

Alla verkar överens om att Eskilstuna United är årets överraskningslag, möjligen i konkurrens med Älta IF som kvalade sig upp från div 2, inledde svagt men nu har etablerat sig på relativt säker mark i tabellens mittskikt.
De flesta tippar också de tre lagen AIK, Eskilstuna United och IK Sirius som uppflyttningskandidater och att Sundsvall, med sina skadebekymmer får räkna med att åka ur.