Lina Hurtigs två mål blytunga i guldstriden

Två individuella misstag i Tyresö-försvaret och en påpasslig Lina Hurtig gav hemmalaget Umeå IK FF ena poängen mot topplaget Tyresö FF inför en storpubliken 2 150 personer. Matchen slutade 2-2 efter 1-1 i halvtid och det oavgjorda slutresultatet får betraktas som rättvist. Tyresö hade det mesta och bästa av spelet men det var det Umeå som tog ledningen två gånger om och som dessutom var sylvassa i sina kontringar.
Lina Hurtig större än Marta i Umeå, tiderna har förändrats. FOTO: Britta Ålkerlund.

De vimlar av världsstjärnor i Tyresö och för dagen fick såväl Sara Thunebro som Caroline Seger och Marta finna sig i att starta på bänken. Alla stjärnspelare till trots var det Umeå som tog ledningen efter dryga fem minuters spel. En illa placerad utspark av Ashlyn Harris fångades av Lina Hurtig som distinkt precisionssköt 1-0 till hemmalaget. Tyresös replik var dock snabb och redan i 8:e matchminuten kom kvitteringen genom Kirsten van de Ven fint frispelad framför mål av Caroline Graham Hansen. Ju längre den första halvleken led ju mer tryckte Tyresö på dock utan att skapa särskilt farliga lägen. De flesta chanserna skapades av redan nämnda duo men det var allsvenska skytteligaledaren Christen Press som fick det bästa läget när hon kom fri framför Malin Reuterwall i Umeåmålet i matchminut 37 men Reuterwall reflexräddade.

Den andra halvleken var bara 5 minuter gammal när Lina Hurtig än en gång utnyttjade ett misstag i Tyresöförsvaret. Alexandra Kriegers passning ämnad till Linda Sembrant genomskådades av Hurtig som hann emellan, tog löpningen mot Tyresö--målet och Sembrant hann inte med. Hurtig valde att prova skott ur rätt snäv vinkel och lyckades placera bollen förbi Ashlyn Harris i Tyresömålet.

- Vinkeln blev så konstig så hade egentligen bara ett alternativ och det var att lägga på mål, sa en nöjd Lina Hurtig efter matchen.

Lina Hurtig berömde både sina lagkamrater och publiken:

- Idag hade vi bestämt oss för att gå ut och stå upp för laget och det lyckades vi med. Det är kul att möta ett så här bra lag och så blev man peppad av att det var så mycket folk och härlig stämning.

Med dryga 20 minuter kvar av matchen gjorde Tyresö ett dubbelbyte då både Sara Thunebro och Marta byttes in. För Martas del var det comeback efter ryggproblemen som gjort att hon missat de sex senaste matcherna. Inhoppet på gamla hemmaarenan togs emot med stort jubel av Umeåpubliken och Marta gjorde en habil insats även om hon såg ut att ha en bit kvar till normal Marta-standard. Kvitteringsmålet kom efter en passning av Marta från vänsterkanten till Caroline Graham Hansen som ostört fick ladda från straffområdeslinjen. På tilläggstid ville Tyresö ha straff då Marta gick omkull i straffområdet men domaren Pernilla Larsson valde att fria.

Tyresös tränare Tony Gustavsson var både nöjd och missnöjd efter matchen:

- Mina spelare gör en bra match och visar en otrolig mentalitet när vi reser oss efter två onödiga baklängesmål. Vi straffas hårt för två individuella misstag men jag vill också ge en enorm kred till Umeå som ligger bra i position och som har jobbat jättebra med unga spelare och fått ihop dom till ett riktigt bra lag.

Även om dagens poängtapp gav ytterligare fördel till LdB Malmö i guldstriden har Gustavsson inte gett upp hoppet.

- 4 poäng och 3 matcher kvar är förstås inte det bästa läget men än kan mycket hända. Nu får jag som tränare jobba för att lappa ihop litet mentala sår och spela ihop laget ytterligare. Eftersom vi inte blev rankade i UEFA Womens Champions League förstärkte vi laget i somras och vi behöver litet mer tid tillsammans för att få ihop det. Förhoppningsvis är vi där innan vi möter Paris Saint-Germain i oktober.

Joakim Blomqvist, tränare i Umeå, var mycket nöjd med sitt lags insats:

- Vi möter ett lag som är bättre men vi står upp bra, jag är otroligt glad och stolt över tjejerna. Det är bra att få möta ett lag som vill spela och föra matchen, det gör att vi också får en chans att visa upp vårt spel.

Tyresö är individuellt skickliga på alla positioner och i framförallt den första halvleken visade man gång på gång prov på en snabbt och skickligt omställningsspel. Bäst för dagen i Tyresö var Kirsten van de Ven och Caroline Graham Hansen som åtskilliga gånger satte Umeåförsvaret på prov. Umeå var hela tiden farliga med sina kontringar men framförallt visade man ett rejält krigarhjärta och det här var en av lagets bästa matcher för i år. Malin Reuterwall gjorde flera kvalificerade räddningar och ingripanden och försvarsmässigt gjorde hela laget en strålande insats. Framåt glimtade Ogonna Chukwudi och Jenny Hjohlman till men framför allt tvåmålsskytten Lina Hurtig. Hon visade också vid flera tillfällen hur viktig hon är vid motståndarnas hörnor då hon dominerade ytan vid första stolpen.

Målen:
6 min 1-0 Lina Hurtig
8 min 1-1 Kirsten van de Ven
51 min 2-1 Lina Hurtig
79 min 2-2 Caroline Graham Hansen

Text: Britta Åkerlund

davidfermin 2013-09-17 16:20

domarinsatsen inte direkt 5 + totalt ojämn och feg