Tungt poängtapp för Sirius

Med endast fyra matcher kvar i Elitettan var IK Sirius tvungen att vinna på Stockholms stadion för att kunna hota serieledande AIK och Eskilstuna United om en plats i Damallsvenskan 2014. Dagens 0-0 mot hemmalaget Djurgården ser ut att vara avgörande i toppstriden.
Sirius´ Sarah Storck i kamp med Djurgårdens målvakt Tove Enbom. FOTO: Anders Henrikson

Innan matchen sattes i gång på ett kyligt och grått Stadion i Stockholm blev det prisutdelning. Elitföreningen Damfotbolls tillförordnade generalsekreterare Anna Nilsson delade ut årets Ebba till seriens mest värdefulla spelare - Djurgårdens lagkaptén Alexandra Höglund som lyckades leda skytteligan med 16 mål trots att hon inte spelar i ett av topplagen, något som är relativt sällsynt inom elitfotbollen. Höglund fick även blommor av Sirius lagkaptén Mikaela Björklund, de båda har spelat tillsammans för Bälinge i Uppsala för ett antal år sedan.

Sirius hade mer boll under stora delar av matchen, men under den första halvleken spelade de inte alls som ett lag som borde gå upp till Damallsvenskan. Djurgården försvarade sig bra och visade i defensiven upp den inställningen som man saknade i Sirius. Jennifer Egelryd var rätt så anonym på sin vänsterkant och hade varken målfarliga lägen eller väl tajmade inlägg. Man slarvade i passningar och lyckades inte höja tempot tillräckligt för att verkligen kunna hota Djurgården. Stockholmslaget däremot hade visserligen få anfall som tog de in i motståndarnas straffområde, men när det begav sig var det ibland nära, till exempel när just Ebban Alexandra Höglund drog ett skott efter en dryg halvtimme.

Under den andra halvleken spelade Sirius upp sig. Framför allt Sarah Storck imponerade, en lika snabb som teknisk ytter. Under drygt en kvart i mitten på andra halvleken verkade ett ledningsmål för gästerna ligga i luften, men lite tur, ett engagerat försvar och en säker målvakt i Tove Enblom hjälpte Djurgården att hålla det oavgjorda resultatet.

När sedan Sarah Storck fick bytas ut mot Jenny Jansson minskade Sirius' farligheter. Storck drabbades av en knäskada, hade först väldigt ont och bars ut efter matchen. Sirius hade fortfarande mer boll, men kunde inte få in den i boxen. Det var alltid ett Djurgårdsben som kom emellan och när domare Louise Wisting blåste av tillställningen efter lite mer än 93 minuter var besvikelsen stor bland gästerna. I och med AIK:s och Eskilstunas vinstmatcher i dag har chanserna minskat betydligt att få spela i Damallsvenskan 2014. Istället verkar det bli ytterligare en säsong i Elitettan. Djurgården däremot har i och med Kalmars förlust mot AIK säkrat en plats i nästa års upplaga.