Linköpings FC säkrade tredjeplatsen

En minut kvar av ordinarie speltid avgjorde Renée Slegers matchen i Vittsjö med sitt frisparksmål för Linköpings FC som vann med 2-1. Segern betyder att LFC därmed säkrade tredjeplatsen i Damallsvenskan, samma som i fjol.
Linköpings FCs segerskytt Renée Slegers har fått Sandra Adolofsson på fall, t h Kirsty Yallop. FOTO: Filip Oskarsson.

551 såg matchen på Vittsjö Idrottspark. I första halvlek skapade Vittsjö fler målchanser än gästerna. Första målchansen var dock Linköpings och kom i 12:e minuten, då vänsterbacken Magdalena Ericsson fick på ett bra skott som räddades av Loes Geurts i Vittsjö-målet. Sexminuter senare sköt mittbacken Jennie Nordin strax utanför.
Vittsjös första riktiga målchans kom efter cirka 20 minuters spel då Emma Sjödahl fick iväg ett bra skott dock strax utanför mål. Fyra minuter senare fick Sofie Andersson en fin passning från Johanna Andersson men Brianna Davey i Linköpings mål räddade bollen. En minut senare hade Sandra Adolfsson ett skott utanför och spelet böljade rätt friskt med chanser åt båda håll.
Sandra Adolfsson tvingades gå av planen i 36:e minuten då hon fick ont i ljumskarna. In kom i hennes ställe Elin Nilsen.

Bare minuten efter bytet kom Sofie Andersson fri med Brianna Davey som gick ut för att avstyra, men Sofie rundade målvakten och slog in 1-0 till Vittsjö.
Det dröjde inte länge innan Linköping kunde replikera och kvittera till 1-1. En fin framspelning av Stina Blackstenius hittade fram till Jonna Andersson som slog bollen i mål.

I andra halvlek tog Linköpings FC över och kom i anfall efter anfall. Loes Guerts, Vittsjös målvakt, fick mycket att göra och gjorde det bra.
I tur och ordning avstyrde hon chanser ifrån både Jonna Andersson och Stina Blackstenius.
I den 58:e minuten stack Vittsjös skotska landslagsspelare Jane Ross emellan i ett anfall och prickade ribban efter det var det Linköping för hela slanten igen.

Med dryga kvarten kvar att spela, mitt i Linköpingspressen, fick Sofie Andersson på ett bra skott som Brianna Davey fick sträcka ut för att rädda,. Två minuter senare tvingade Pernille Harder Loes Guerts till en benparad.
Med nio minuter kvar att spela prickade inbytta Mariann Gajhede Knudsen ribban och jakten på ett vinstmål fortsatte och utdelningen den kom i matchens slutminut då
Pernille Harder blev neddragen strax utanför straffområdet och domaren blåste straff.
Renée Slegers tog hand om frisparken och placerade bollen rakt i mål till 2-1 för Linköping.

Simon Sjöfors en av Vittsjös tränare:
-Jag är jävligt besviken. Första halvlek var en dålig höstmatch av båda lagen med dåligt passningsspel. I andra halvlek tar Linköping över och vi får inte igång någonting. Det är rättvisst att de vinner. Det är synd att vi inte kan få till någonting. Sandra Adolfsson tvingades utgå p.g.a. ljumskarna. Det är inte lätt för Elin Nilsen att komma in när det är 10 minuter kvar av första halvlek. Jane Ross hade lite svårt att gå loss. Linköping är ett bra lag som trycker ner oss.

Sofie Andersson Vittsjös lagkapten:
-Jag är jättebesviken. Tråkigt att vi förlora matchen på en frispark i slutminuterna.

Martin Sjögren Linköpings tränare:
-Första halvlek var dålig. De två målen speglade kvaliteten på halvleken. Två misstag, två mål. Jag är betydligt mer nöjd med vad vi presterar i andra halvlek. Vi får vara nöjda med de tre poängen.

Charlotte Rohlin, LFCs lagkapten:
- Vad det är för skillnad mellan att spela bredvid Nilla Fischer och Jennie Nordin?
De är två helt skilda spelare. Jennie och jag har inte spelat så många matcher ihop. Det är först nu på hösten. Nilla kan lösa många situationer. Jennie är en ung lovande spelare.

Text: Anders Bystedt

Rufus 2013-10-06 19:29

Och hur skötte sig Linköpings ytterbackar idag, då? Inte minst Magda Ericsson, undrar nog inte bara @Martin... ;)

Martin 2013-10-06 23:50

Oerhört starkt av LFC att vinna den svåra bortamatchen mot Vittsjö, ifjol blev det ju t ex 0-3 med ett betydligt mer namnkunnigt lag. Kul att Jonna Andersson fick göra mål igen, det är en av de offensiva spelarna i laget som gjort en mycket bra säsong i skuggan av för dagen poänglösa Pernille Harder.

Att det är just Reneé Slegers som avgör förvånar mig inte, hon har nämligen varit fullständigt briljant i de hemmamatcher jag sett under sista halvan av säsongen och i den form hon är nu så är det få innermittfältare i serien som kan mäta sig med henne.

Samtidigt känns det ju surt att Tyresö har det totalhavererade Göteborg i nästa omgång för där lär väl LFC:s chans till en direkt avgörande match om 2:a platsen med Tyresö försvinna all världens väg. De blytunga förlusterna mot Mallbacken och Umeå efter det allt för korta EM-uppehållet blev till slut det som förmodligen fällde laget från chansen till Europaspel.

LFC ska dock vara enormt stolta över den säsong man haft och över det publikfriande spel man bjuder på hemma i Linköping, trist bara att det inte återspeglar sig bättre i åskådarsiffrorna. Man har ett lag som är betydligt yngre och mindre rutinerat än de flesta motståndarna och ska egentligen inte kunna vara så stabilt som man redan är, att så ändå är fallet ska tränarstaben med Sjögren i spetsen ha en stor eloge för.

Slutligen en liten observation: LFC:s australienska landslagsmålvakt Brianna Davey har nu fantastiska 88 % räddningar på sina 4 spelade matcher och har bara släppt 2 bollar förbi sig. Där är en spelare jag GÄRNA ser att man försöker få in till nästa säsong från början.