Tejpskola Balance Taping

Den färgsprakande tejpen drog många blickar åt sig under EM. Hamstrings, knä och hälsenor tejpades i rosa, turkost, svart och gult etc. Men hur fungerar det i praktiken? Och hur gör man? Vi guidar dig i den populära tejptekniken Balance Taping.
Den färgsprakande tejpen drog till sig många blickar under EM. Läs mer om hur den används på bästa sätt.

Anders Davidsson, Leg. Sjukgymnast och ergonom arbetar tillsammans med Mattias Svensson, Dipl. Massageterapeut dagligen med skadade idrottare och då främst fotbollsspelare. De vet också hur viktigt det är för både klubb och spelare att vara skadefri och fräsch innan, under och efter säsong.

Knä- och hamstringsskador kan innebära att du som spelare blir borta under en lång tid. Rehabiliteringstiden kan i vissa fall gå över 20 veckor. Att använda kinesiologitejp innebär att du applicerar tejpen med hjälp av en viss utlärd tejpteknik. Det är HUR du placerar tejpen på en muskelskada etc. som avgör upplevelsen av behandlingen.

Hur man vet vilken tejpteknik som ska användas för vilken skada handlar om utbildning. Fler och fler sjukgymnaster, massörer, kiropraktorer och tränare är idag utbildade inom kinesiologi tejpning. Detta tack vara en aktiv spridning under fotbollsmästerskap och OS. Kinesiologi betyder läran om rörelser och det är precis det tejpen handlar om. Du ska kunna fullgöra dina övningar och ett spel utan smärta genom att placera tejpen på ett sådant sätt som skapar avlastning för din skada och värk.

I ett reportage Marta Fotbollsmagasin nr 4-2013 visades i bild och text hur man går tillväga. Klicka på länken som medföljer och du kan läsa hela reportaget med tydliga instruktioner om hur man tejpar en knä- eller en hamstringsskada.

AttachmentSize
marta_tejpskola.pdf570.93 KB