Linköping slog Tyresö med mittfältare i målet

Linköpings FC vann med klara 4-1 mot Tyresö på hemmaplan. Därmed har de inte förlorat en endaste hemmamatch på hela säsong och visar att de vill vara med och spela om guldet i framtiden.
Glädje i hemmalaget efter Jonna Anderssons 3-0 mål. Johanna Frisk och Linda Sembrant verkar inte lika glada. Foto: Filip Oskarsson

För någon vecka sedan sa Tony Gustavsson, tränare i Tyresö FF, att Damallsvenskan är en tvålagsliga. Idag fick serietrean Linköping möjligheten att bevisa motsatsen. I den, för tabellen, betydelselösa matchen mellan Linköping och Tyresö körde tabelltrean, med en mittfältare som målvakt, över serietvåan som kom till spel utan världsstjärnan Marta och skyttedrottningen Christen Press.

Det rasslade till bakom Carola Söberg i Tyresömålet redan efter två minuter Emma Lennartssons svepande inlägg nådde Pernille Harders fötter och 1-0 var ett faktum.

En halvtimme senare testade Tyresö, genom Caroline Graham Hansen, Linköpings burväktare för första gången i matchen. Med både Sofia Lundgren och Lina Ringshamre på skadelistan var det mittfältaren Pernilla Larsson som stod i hemmalagets mål och plockade in Hansens frispark i skopan. Efter räddningen satte Larsson igång spelet snabbt och bollen nådde den unga talangen Stina Blackstenius som kyligt rundade Söberg och rullade in 2-0 till hemmalaget. 2-0 blev 3-0 innan halvtidsvilan genom Jonna Andersson.

Båda lagen saknade nyckelspelare i denna match. Förutom att Larsson fick ta platsen i målet hos Linköping saknade hemmalaget bland annat mittbacken och lagkaptenen Charlotte Rohlin. Tyresö å sin sida vilade såväl Marta som lagets alla amerikanskor och båda spanjorskorna.
Detta gav en kvalitetssänktning i spelet mot vad vi är vana att se när dessa lag möts. Men det var ändå Linköping som var det bättre laget och höll i taktpinnen från start till slutsignalen ljöd.

Några minuter in i den andra halvleken gjorde Blackstenius sitt andra, och Linköpings fjärde, mål i matchen. Tyresö spelade upp sig i den andra halvleken och hade ett par chanser att spräcka Larssons nolla. Men Larsson räddade bland annat ett avslut från Caroline Seger och såg ut att hålla nollan mot Damallsvenskans målfarligaste lag.

Men i matchens sista spark letade sig ett avslut från Caroline Graham Hansen in bakom Larsson. Matchen slutade 4-1 efter att Linköping missat en straff. Såväl Linköpings Jennie Nordin som Tyresös Karin Lissel fick syna det röda kortet under den andra halvleken.

Efter matchen passade vi givetvis på att prata med huvudpersonen och dagens publikfavorit – mittfältaren som tagit plats i målet
- Säsongen har varit lite upp och ned för mig, väldigt mycket ner men annorlunda. Då blev jag väldigt arg att jag inte fick hålla nollan, det hade varit roligt att kunna säga att man höll nollan mot Tyresö, säger Petra Larsson och berättar sedan att hon blev ”skitsur” när hon såg Hansens boll leta sig in.

Larsson, om fick veta att hon skulle ta plats i målet först några timmar innan matchen, fick visa sina kvaliteter som målvakt några gånger under matchen.
- Högklassiga vet jag inte, men jag gjorde några räddningar i alla fall och jag fick boxa en gång men då glömde jag spänna handlederna, så nu har jag lite ont.

Professorn 2013-10-20 19:13

Tyresö var verkligen bleka idag, det kunde ju faktiskt blivit både 5 och 6-0, då LFC hade en boll i mål som blev bortblåst och en missad straff.

Martin 2013-10-20 22:59

Ja den här matchen visade ju det orimliga i att ha landskamper som krockar med seriespelet i Damallsvenskan, förhoppningsvis är detta något man kommer slippa se kommande säsong. Nu är det väl i o f s troligt att de amerikanska spelarna hade fått vila i vilket fall då Tyresö på sin hemsida i inför-matchen snacket betonat hur "oviktig" denna match var och att man därför skulle spara så många spelare som möjligt.

Samtidigt bör det nog störa Tyresö en smula att se hur mycket sämre än LFC man faktiskt visade sig vara utan en del av sitt stjärngalleri för det var ju inte på långa vägar ett ordinarie hemmalag man ställdes emot med en utespelare i mål, Rohlin och Magda Ericsson utanför truppen, Jessica Samuelsson som mittback och forwarden Jonna Andersson som vänsterback.

Därför kan jag ändå känna en viss glädje/stolthet över segern för även Tyresö-B är ett riktigt vasst lag med många landslagsspelare där framförallt Seger var riktigt bra, däremot kändes det inte som att Dahlqvist alls fick ut något i matchen. Att det dessutom var LFC-B som krossade dom och såg till att man nu fick gå igenom säsongen som obesegrade på hemmaplan va riktigt kul.

Även om Petra L blev utsedd till matchens lirare så kändes det för mig som att tvåmålsskytten Stina Blackstenius var vassast i hemmalaget. Skulle hon bara bli lite mer 'ego' och inte leta passningar så ofta så kommer hon hamna i toppen i skytteligan nästa säsong och fortsätter hon utvecklas så ska hon med som 'joker' till VM 2015 då hon är en annan typ av forward än de vi har i Damlandslaget idag och med sin rättframhet och fysik ger en till dimension i spelet. 8 mål på blott 11 matcher från start tyder ju på en viss målfarlighet också :)

Förutom Blackstenius så var ju 'Magic' Harder som vanligt briljant och gick idag 1+1 och utökade klubbrekordet till 18 mål på en och samma säsong. Inte illa för en 20 åring med så mycket förväntningar på sina axlar.

Martin 2013-10-20 23:19

Lite tragiskt också att man nu läser om LdB Malmös/Rosengårds tränare Eidevall som beklagar sig över 'cirkusen' i denna match och fortsätter ösa skit över LFC för att de till skillnad mot hans egna lag inte har en ungdomsakademi. Att denna pajas inte verkar reflekterat över att LFC har en mindre än hälften så stor budget och därför tyvärr inte har råd/möjlighet att hålla sig med Flicklag nedåt i åldrarna är direkt pinsamt.

Dessutom låter ju faktiskt LFC svenska talanger få chansen 'på riktigt', d v s i A-laget, och det är ju något hans eget lag minst sagt borde bli bättre på.

Rufus 2013-10-21 13:16

Vi ska inte bry oss alltför mycket om vad Malmös... förlåt, Rosengårds och Tyresös tränare kläcker ur sig för grodor. Båda herrarna har förmånen att blicka ner (se ner?) på resten av Damallsvenskan von oben. Att deras lag också är två överbefolkade främlingslegioner vars värvningspolicy hotar den inhemska återväxten för talanger är en allvarligare sak, som överglänser detta med egna små "akademier". Tyvärr är det oftast så, i både Tyresö och Malmö, att när egenfostrade spelare är mogna för A-lagsspel sätts de istället på bänken, till förmån för någon färdig produkt utifrån stora världen. Trist och som sagt och en fara för svensk damfotbolls framtid - även om inte de två topplagen inte är de enda syndarna!

Martin 2013-10-21 21:06

Jag ska ju säga att jag i sak håller med Eidevall om att det är synd att inte alla elitlag i Dafotbollssverige kan hålla sig med ungdomslag nedåt i åldrarna för på sikt är det ju faktiskt direkt nödvändigt om svenska damallsvenska klubbar ska kunna hävda sig internationellt.

Det är mera hans sätt att uttrycka sig som känns väldigt 'von oben' vilket är tråkigt då ju även han måste veta att LFC och övriga klubbar i den lägre ekonomiska divisionen gör vad man kan men det går ju inte att trolla med knäna och i slutändan blir det en ekonomisk fråga. LFC:s klubbdirektör har ju själv sagt att man är missnöjda med hur ungdomssatsningen fungerat så här långt vilket man ju också ska vara.

Till nästa säsong hoppas jag LFC avbryter försöken att sammarbeta med regionens klubbar på lägre nivåer angående talangutveckling och istället samlar ihop de mest talangfulla spelarna i ett helt eget lag så man kan få den kontinuerlighet som krävs för ett bättre resultat framöver.

Rufus 2013-10-21 19:56

En negation ("inte") för mycket i mitt inlägg ovan. Slarvigt! Antar att alla ändå fattar...